Crin Antonescu: USL aşteaptă poziţia autorităţilor în legătură cu deschiderea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles

Liderii Uniunii Social Liberale (USL) au solicitat luni o poziţie clară din partea preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Emil Boc, a ministrului de Externe şi a preşedintelui UDMR în legătură cu deschiderea la Bruxelles a unei reprezentanţe  a aşa-zisului Ţinut Secuiesc, “o entitate care nu există legal în România”.

“USL îşi exprimă îngrijorarea faţă de atitudinea pe care autorităţile din România – preşedinte, Guvern, Crin-Antonescu-5formaţiunile politice componente ale Coaliţiei – o au în raport cu deschiderea la Bruxelles a unui birou, sau a unei reprezentanţe, a unei entităţi care nu există legal în România şi anume Ţinutul Secuiesc, aşa cum a fost el numit, prezentat, cu acest prilej”, a declarat co-preşedintele USL, Crin Antonescu, preşedinte al Partidului Naţional Liberal.

El a adăugat că Uniunea a luat în serios explicaţiile date de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, privitor la faptul că este un demers dintre cele curente, de deschidere a unui birou pentru reprezentarea intereselor unor unităţi administrative locale, de felul consiliilor judeţene. “Dacă aveam de-a face cu deschiderea unui astfel de birou al consiliilor judeţene Harghita-Covasna-Mureş, nu era niciun fel de problemă. În momentul în care domnul Tökes Lászlö intervine şi se vorbeşte despre reprezentarea unei entităţi administrativ-teritoriale care nu există, chestiunea devine mai complicată şi nu putem vedea în acest demers decît încă un pas pe care domnul Tokes şi cei care i se alătură îl fac întru ideea definitiv inacceptabilă pentru noi a autonomiei teritoriale a unei părţi din România”, a mai adăugat Antonescu.

Acesta a atras atenţia asupra unei “noutăţi îngrijorătoare” – aceea că, după ce s-au îndepărtat de Tökes Lászlö, reprezentanţii UDMR i s-au alăturat din nou.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că liberalii nu ar susţine iniţiativa europarlamentarilor UDMR şi a lui Tökes Lászlö de a înfiinţa o reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles nici în situaţia în care UDMR ar alege să părăsească actuala coaliţie de guvernămînt şi să formeze, împreună cu USL, o nouă majoritate politică.

“Domnul Tokes Lazslo a afirmat, în mai multe rînduri, că Tratatul de la Trianon este inacceptabil pentru domnia sa, că apartenenţa Transilvaniei la România este o problemă ce ar trebui remediată. Poziţiile domnului Tokes sînt foarte clare şi sînt inacceptabile pentru noi. Ele sînt, însă, acceptate tacit de preşedinte, de primul ministru, de ministrul de externe. Nouă ni se pare obligatoriu să semnalăm că, sub privirea complice a autorităţilor româneşti, din păcate, UDMR se duce după Tökes Lázslö şi face un pas pe calea unei politici de tip autonomist-teritoriale care nu poate fi acceptată de nicio forţă politică responsabilă din stat”, a spus Antonescu.

Articole din aceeasi categorie