“Copil iubit la bord”- proiect pentru reducerea accidentelor în care sunt implicaţi copii

Poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj demarează un proiect inedit care are drept scop verificarea modului în care sunt montate scaunele auto în maşini, pentru reducerea accidentelor în care sunt implicaţi copii.
Iniţiativa vine în contextul în care, potrivit studiilor, jumătate dintre copiii pasageri implicați în accidente rutiere din județul Cluj, în 2018, nu erau așezați în scaune auto și nu aveau pusă centura de siguranță.

”Acest plan de acțiune va fi desfășurat pe o durată de 12 luni, începând din noiembrie acest an, până în noiembrie anul viitor. Punctual, vor fi organizate acțiuni în trafic, cel puțin o dată pe lună, acțiuni dedicate acestui domeniu. Și, binențeles, polițiștii vor fi atenți la acest aspect ori de câte ori sunt în trafic și observă nereguli. Se vor face recomandări, în prima fază. Nu dorim să sancționăm, ci să informăm șoferii și să îi facem să conștientizeze importanța folosirii sistemelor de retenție. Pe lângă acțiunile din stradă, polițiștii vor lua parte la cursuri prin care vor învăța cum se folosesc corect scaunele auto, astfel încât să-i poată învăța mai departe pe șoferii care au nevoie de asistență. Activitățile de conștientizare vor fi realizate și adresate părinților copiilor din grădinițe, școli și licee”, a spus șeful Biroului pentru Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Cluj, comisar Gina Pop.

Proiectul „Copil iubit la bord”, derulat prin Fundaţia „Crucea Albă” şi finanţat de Fondation Botnar, va fi implementat prin Poliţia Rutieră, Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Poliţia locală.

”Politia Rutieră este implicată în acest proiect prin organizarea de acțiuni în trafic pentru informarea și conștientizarea șoferilor cu privire la folosirea scaunelor pentru copii. Polițiștii rutieri au fost instruiți privind rolul scaunelor și modul de utilizare pe categorii de vârstă, înălțime și greutate”, susține șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj, comisar Dan Crișan.

„Copil Iubit la Bord” este prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor. Conform studiilor desfășurate, în cadrul proiectului de Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice Administrative și ale Comunicării (UBB), în Cluj-Napoca, doar 15% dintre șoferii observați aveau instalat scaunul cu spatele la direcția de mers, în contextul în care poziționarea în acest fel a scaunelor poate reduce riscul de rănire a copiilor cu până la 90%. Potrivit statisticilor Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în perioada 01.01.2018 – 31.12.2018, jumătate dintre copiii pasageri implicați în accidente rutiere la nivelul județului Cluj nu foloseau nici un fel de dispozitiv de fixare în scaun. În această perioadă, 97 de copii cu vârsta până la 17 ani au fost implicați într-un accident auto, iar 48 dintre aceștia nu erau asigurați corespunzător folosind un sistem de fixare în scaun sau/și în centură de siguranță.

Primăria Cluj-Napoca, prin Poliția Locală, are un rol specific în cadrul inițiativei integrate ”Copil Iubit la Bord”, prin implicarea în procesul de colectare a datelor referitoare la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun și a centurilor de siguranță în rândul copiilor, precum și activități de prevenire desfășurate ulterior.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie