CONTRASTE • CONTRASTE CONTRASTE

Cursuri de pregătire pentru locuitorii Mărişelului

Lemnul şi zootehnia au fost şi încă rămîn îndeletniciri tradiţionale a locuitorilor de pe acest versant frumos al Apusenilor unde, Avram Iancu şi Pelaghia Roşu, au scris memorabile pagini de eroism în istoria Transilvaniei.

Desigur, şi aici, ca peste tot în ţară, chiar şi locurile, de ce nu şi opţiunile suportă suflul modernismului şi perfecţiunii. Aceşti vectori valorici au deschis sălile unor noi forme de pregătire şi în comuna Mărişel, în prima jumătate a acestui an.

Primarul comunei, domnul Traian Mariş, ne-a mărturisit faptul că interesul pentru profesionalizare în multe meserii a depăşit cu mult aşteptările. Bunăoară, în prima jumătate a acestui an 200 de persoane au frecventat cursurile de lucrători zootehnişti, comerciali, barmani, bucătari, administratori de pensiuni, drujbişti şi de învăţare a limbii engleze. Dacă pentru drujbişti nu se cer explicaţii, deşi pădurile cer SOS-ul guvernanţilor de mai mulţi ani, în schimb însuşirea limbilor de circulaţie şi a serviciilor de calitate sprijină nemijlocit dezvoltarea turismului montan în localitatea aşezată la cota 1300m.

La noi, completează Traian Mariş, turismul se amplifică atît iarna cît şi vara, statistica îmi susţine afirmaţiile prin cele şapte pensiuni nou construite şi cele 400 de case de vacanţă, iar prin solicitările înregistrate la compartimentul de specialitate al Primăriei, există premisa ca numărul acestora să se dubleze, prin achiziţionarea de parcele de la persoane fizice, mai ales că DJ-107 C se află în lucru prin acoperire cu covor asfaltic pînă la Crucea Iancului de la Fîntînele.

Ciupercarii … concesionează iarăşi parcările
DSC01575

Nu sînt mulţi, însă şi-au aşezat deja tarabele pe parcările din zona comunelor Gilău şi Căpuş. Unii spun că-i … sechestru nu concesionare, iar preţurile sînt mai mari decît în pieţe chiar dacă riscul intoxicării există.

Cît priveşte autorizarea lor de către cei abilitaţi, nici poveste, în schimb încasările de acum şi pînă toamna tîrziu sînt substanţiale, pentru mulţi ajutorul social continuă, iar fiscalitatea este …imună, că aşa-i la noi, vine anul electoral!?.

Se fură de la pui pînă la centrale termice

În ultima şedinţă de lucru a Asociaţiei de Dezvoltare ,,Cîmpia Transilvaniei’’, pe lîngă problemele curente analizate, la capitolul diverse s-a glăsuit cîte ceva despre …hoţii. Aşa am aflat că din Căminul cultural Sîmboleni, recent modernizat şi echipat cu dotările necesare, s-a furat centrala termică de ultimă generaţie. Hoţii au forţat uşa cu ranga, au întrerupt alimentarea cu apă şi gaze ( băieţi grijulii şi pricepuţi în meserie, nu amatori) şi a lăsat instituţia culturală fără sursă de căldură şi apă caldă.

Nu prea departe, pe malul lacurilor piscicole, adică la Geaca, s-au furat barele din metal ale terenului de fotbal (probabil că hoţii au considerat că acestea sînt de prisos în timp ce s-a dat în folosinţă noua bază sportivă de la poarta vestică a localităţii), însă nu s-au mulţumit cu atît. Manglitorii au ridicat şi cîteva plase importante de fier beton aduse proaspăt pentru a fi încorporate în fundaţia bazei sportive sintetice multifuncţionale aflată în construcţie în vecinătatea Şcolii gimnaziale din localitate. Şi ca să confirme că nu doar fierul şi confortul pe timpul iernii îi interesează, hoţii şi-au probat vicleşugul vulpesc la Sucutard, de unde au înşfăcat pui şi găini.

Desigur, am vrut să pun în plen întrebarea: de ce nu au fost invitaţi şi poliţiştii comunelor la această analiză, ce fac dînşii pentru prevenire şi identificarea făptaşilor, însă mi-am rezervat dreptul să pun aici această întrebare, care este de fapt a comunităţilor păgubite.

Rubrică realizată de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie