Constantin Rotaru (PSR): „Responsabilizare – acesta este cuvîntul de ordine în PSR”

Preşedintele Partidului Socialist Român, Constantin Rotaru, s-a aflat la Cluj-Napoca pentru a evalua activitatea organizaţiei clujene. Am profitat de ocazie şi am stat de vorbă cu domia sa, pentru a vedea care sînt planurile partidului acum, în an preelectoral. Am aflat că partidul are o „gîndire” foarte sănătoasă, cuvîntul de ordine fiind responsabilizarea. Mai are PSR şi alte idei bune şi constructive, de „sorginte comunistă”, cum ar fi nevoia de planificare, respectiv înfiinţarea unui consiliu de stat al planificării, pentru ca ţara să nu orbecăie…

DSC04693Reporter: Cum apreciaţi organizarea filialei clujene a PSR?
Constantin Rotaru.: E vorba de un nou început şi semnele pe care le am sînt chiar bune, spre foarte bune. Au mult de muncă. A fi socialist, astăzi este şi greu, dar poate fi şi foarte uşor. Greu pentru că trăim într-o ţară în care „normalitatea” este anormală şi foarte uşor – pentru că sîntem singurul partid de stînga din România, care are răspunsuri la toate problemele cu care se confruntă cetăţenii.

Rep: Ce cerinţe aveţi de la o filială aflată în fieful dreptei?
C.R.: Trebuie să înţelegem bine că toate filialele judeţene se află în mijlocul partidelor de dreapta. Pentru că cel mai apropiat partid de noi este PSD dar, din păcate, se află totuşi, la distanţă mare spre dreapta.

Rep: Ce vă deosebeşte radical de PSD?
C.R.: Vă dau un exemplu: asistenţa socială. Noi respingem această politică de mituire, de cumpărare a oamenilor. Ei au fost cumpăraţi să părăsească întreprinderile în care lucrau, sînt cumpăraţi să stea liniştiţi acasă şi să nu reacţioneze la toate politicile acestea destul de distrugătoare – la nivel local şi naţional în acelaşi timp. PSR vine cu un lucru foarte simplu: să creem locuri de muncă pentru fiecare cetăţean, că după aceea îşi rezolvă el singur problemele sociale cu care se confruntă. Noi sîntem pentru un loc de muncă sigur, pentru învăţămînt gratuit şi pentru asistenţă medicală gratuită şi de calitate. Fiecare familie trebuie să aibă posibilitatea să-şi asigure o locuinţă decentă.

Rep: Cum vă explicaţi faptul că, deşi sînteţi un partid cu un program atît de apropiat de nevoile populaţiei, totuşi nu aveţi nici un reprezentant în Parlamentul României?
C.R.: Dezinformarea la nivel naţional, manipularea cetăţenilor -şi aici trebuie să spun că, în opinia mea, media, nu doar cea românească ci media în general a devenit cea mai nimicitoare armă pe care o folosesc partidele de dreapta. Cu ajutorul mediei, i-au făcut pe oameni să lupte singuri împotriva lor – acesta este lucrul cel mai păcătos cu putinţă, la care noi trebuie să găsim o rezolvare.

Rep: Nici partidul dvs nu are o comunicare foarte bună.
C.R.: Partidul are o comunicare defectuoasă pentru că nu este admis pe nici un canal mediatic, asta pe de-o parte. Dar, trecînd peste asta, vreau să spun că avem o Opoziţie care foloseşte banii cetăţeanului de rînd pentu a-şi face propagandă, pentru a-l cumpăra pe acesta. În plus, nici o dată alegerile n-au fost mai fraudate ca în ultimii ani!

Rep: Ce v-aţi propus pentru anul electoral 2016?
C.R.: Este unul dintre motivele pentru care am venit şi la Cluj – să discutăm să vedem cum facem, pentru a putea să depăşim limitele care ne-au fost impuse, respectiv să reuşim să ducem mesajul nostru la cît mai mulţi români. În primul rînd, membrii noştri rebuie să stea de vorbă mult mai mult – ei între ei şi cu oamenii pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă cetăţenii. Noi avem un avantaj foarte mare faţă de toate celelalte partide, anume că nu avem nici un motiv să minţim. Noi spunem numai adevărul, în timp ce toate celelalte partide sînt obligate să mintă pentru că ei una spun şi alta fac atunci cînd ajung la putere.

Rep: Concret – ce procent v-aţi propus să obţineţi la parlamentare şi la locale?
C.R.: Este foaret clar, trebuie să depăşim 5% acesta este pragul, uluitor pentru noi. De ce? S-a ajuns la concluzia că trebuie să se dea libertate oamenilor să-şi facă partid cu trei membri. Este o lege aberantă, descalificantă pentru Parlamentul României. Dar, au făcut acest lucru pentru că le este frică să nu apară cumva vreun alt partid mare. Prin urmare, avem două partide mari – care „trebuie” să rămînă la Putere – şi alte vreo 20 de partiduleţe cu trei membri pentru a nimici orice tentativă de construire a unui alt partid mare. Ştim pe ce scenă politică lucrăm, dar noi insistăm să existăm, în primul rînd. În altă ordine de idei, orice partid atunci cînd se înfiinţează trebuie să îşi propună să conducă România, or nu ai cum să îţi propui să conduci România cu trei membri – şi o familie e mai numeroasă! Acestea sînt motivele pentru care trebuie să desfăşurăm o activitate cît mai intensă în teritoriu.

Rep: Vă rog să-mi enumeraţi trei dintre cele mai importante iniţiative legislative pe care le-aţi promova dacă aţi intra în Parlament.
C.R.: Prima ar fi Legea averilor ilicite. De vreo zece ani Parlamentul se chinuie să găsească o soluţie prin care să legalizeze furtul.

Rep: Aici intraţi pe teritoriul UNPR.
C.R.: Nu, nici vorbă! Nici nu vreau să discut despre UNPR, despre acest „interes naţional”… Noi avem soluţii simple: Guvernul trebuie să realizeze o grilă unitară de salarizare a celor care lucrează la stat – pe de-o parte – şi pe de altă parte trebuie să stabilească un salariu minim şi de cîte ori se poate multiplica acesta în cazul înalţilor demnitari. Dar, în primul rînd, salariile trebuie stabilite pe criteriul cantităţii, calităţii şi importanţei sociale a muncii depuse. Atunci nimeni nu va mai avea nimic de comentat. Spre exemplu, în opinia mea, cei mai importanţi sînt medicii. Profesorii, de asemenea, au o importanţă socială deosebită, dar nu atît de mare ca medicii – cel puţin asta susţin eu.
Avem pregătită o altă lege privind responsabilizarea funcţionarului public. Nu poţi să ai funcţionari publici care să-şi desfăşoare activitatea la întîmplare! Apoi, responsabilizarea magistratului în înfăptuirea actului de justiţie. Nu se poate să ai asemenea magistraţi care dau hotărîri judecătoreşti în funcţie de un telefon primit! Îi văd pe foarte mulţi care nu vor să vorbească despre Justiţie. De ce, cine este Justiţia? Este a treia putere în stat, iar cele trei puteri ale statului trebuie să se afle totdeauna în echilibru, să se autocontroleze una pe alta. De 25 de ani, Justiţia nu mai este controlată de nimeni!, ba mai mult, din punctul meu de vedere, peste 80% din tot ce s-a abătut rău asupra României după 1989 se datorează Justiţiei. Dacă Justiţia şi-ar fi făcut datoria, demnitarii noştri nu s-ar fi întrecut în încălcarea legii de aşa natură încît acum avem un Parlament cu zeci şi zeci de arestaţi sau condamnaţi definitiv şi alte zeci şi zeci, cercetaţi penal. Nu poţi să ai pretenţii de la un infractor, să dea legi corecte pentru poporul român. O altă iniţiativă legislativă: N-ar trebui să mai fie admisă posibilitatea candidaturii, sau numirii pe funcţie a unuia care este cercetat penal. Practic, în tot ceea ce vrem să facem este vorba despre responsabilizare – şi a cetăţeanului, şi a Parlamentului, şi a Justiţiei. Acesta este cuvîntul de ordine în PSR. Avem nevoie de un stat puternic, cu instituţii puternice care să rezolve problemele cetăţenilor şi un stat responsabil, cu funcţionari publici responsabili.

Rep: Care ar fi mesajul PSR?
C.R.: Responsabilizare, în primul rînd. Dar, mai avem o iniţiativă legislativă care prevede înfiinţarea unui consiliu de stat al planificării. Nu se poate să desfăşori activitate fără nici un fel de planificare! Chiar şi într-o familie există planificare. De dimineaţa, dacă nu ţi-ai propus să faci nimic toată ziua, orbecăi. La nivelul unei firme mici, dacă nu ai o minimă strategie, nu ai făcut nimic. Dar la nivel naţional să nu avem aşa ceva?! I-am auzit pe mulţi spunînd că planificarea e de sorginte comunistă. În primul rînd, cînd auzi aşa ceva îţi dai seama să ai în faţa ta o nulitate. În al doilea rînd, nu mă interesează de ce sorginte e ceva – important e să am capacitatea de a înţelege dacă e un lucru benefic sau nu. Înainte de 1989, toţi ne făceam probleme că planificarea noastră nu se ridică la nivelul planificării din Japonia, a celei din Franţa, etc. Iar după 1989 am distrus tot ce era bun, pe criteriul că e de sorginte comunistă. Acesta a fost singurul criteriu…

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie