Consilierii judeţeni ai PDL – acuzaţi de omologii lor din PSD de faptul că nu judecă proiectele cu aceeaşi măsură

Două dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean de vineri – ambele promovate de PSD şi avînd drept scop susţinerea elevilor ce provin din  familii sărace – nu au fost adptate de plenul CJ, unul fiind respins, iară celălalt amînat. Consilierii PSD îi acuză pe omologii lor din PDL de faptul că nu judecă cu aceeaşi măsură, în situaţii similare, ţinînd cont doar de iniţiatorul proiectului, nu şi de efectele acestuia.

Grupul de consilieri PSD a iniţiat un proiect de modificare a proiectului denumit generic „primul ghiozdan”, ce prevede acordarea tuturor elevilor de clasa întîi a unui ghozdan echipat cu rechizite. Social-democraţii au susţinut că scopul proiectului iniţiat în vară de preşedintele CJ; Alin Tişe – anume prevenirea abandonului şcolar – nu justifică generalizarea acestui ajutor, propunînd ca de acesta să beneficieze doar „bobocii” care provin din familii al căror venit este mai mic de 300 de lei pe persoană. Potrivit iniţiativei consilierilor PSD, aceşti elevi urma să beneficieze de un vaucher în valoare de 100 de lei, pe baza căruia părinţii să aibă dreptul să achiziţioneze, în funcţie de necesităţi, ghiozdane, uniforme sau rechizite. Deşi, potrivit „directivelor” date de preşedintele Băsescu, nu toată lumea trebuie să beneficieze de ajutoare sociale, acuzînd chiar că România a devenit o ţară de asistaţi, consilierii PDL au respins propunerea de modificare, motivînd că nu se cade să discriminezi elevii.

Cu toate acestea, PDL a acceptat o altă propunere a PSD, ce vizează tot prevenirea abandonului şcolar – de acordare a unei perechi de ghete de iarnă elevilor claselor I-VIII din mediul rural ce provin din familii al căror venit pe persoană este mai mic de 200 de lei. Mai mult, unii consilieri au propus ca de acest sprijin să beneficieze şi elevii săraci din mediul urban. O altă propunere a vizat ridicarea plafonului de venit pînă la salariul minim pe economie. Proiectul a fost amînat pentru efectuarea unor analize de cost, urmînd ca în decurs de o săptămînă să fie organizată o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia se va lua o decizie. „Noi am propus înlocuirea «primului ghiozdan» cu un ajutor financiar în valoare de 100 de lei… Propunerea a fost respinsă la vot, în ideea că discriminăm unii copii şi că e necesar să le dăm tuturor.  În schimb, la următorul proiect nu s-a mai ţinut cont de acest principiu, acceptînd să existe acea barieră de venit. Pînă la urmă, ori sîntem consecvenţi şi folosim aceeaşi unitate de măsură, ori…

Dacă e proiect promovat de noi (PDL –n.r.) ne convine, iar dacă e promovat de Opoziţie nu trebuie să treacă pentru că sîntem mai tari la vot”, a subliniat, revoltată, consiliera PSD, Mihaela Rozor, precizînd că elevii din familii înstărite nu folosesc ghiozdanul oferit de CJ. „Toate discuţiile au fost pe proiectele depuse de grupul PSD – şi mai puţin pe cele depuse de PDL sau, mai bine zis, de preşedintele CJ, pentru că grupul PDL n-a propus nimic – s-a ajuns la concluzia că toată lumea agreează proiectul. Sigur, au început discuţii politice fără sens – unii dintre colegii din PDL n-au înţeles lucrurile foarte clar – şi a fost nevoie de foarte mult timp pentru a se înţelege că proietul este foarte important”, a punctat liderul consilierilor PSD, Valentin Cuibus. „În interval de o săptămînă, executivul va trebui să efectueze o evaluare, pentru a se vedea în ce măsură CJ îşi poate permite cheltuielile generate de noile propuneri, sau dacă ne vom limita la varianta iniţială a proiectului”, a adăugat acesta.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie