Conf univ dr. Irimie Popa: Voi constitui interfaţa dintre cetăţeni şi administraţia locală

Conferenţiarul universitar dr. Irimie Popa este unul dintre candidaţii noi ai USL Cluj pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012. Universitarul clujean vine în faţa alegătorilor din Colegiul 4 Camera Deputaţilor Senat cu un program politic în care prioritatea numărul unu este cetăţeanul.
Rep: Cine este Irimie Popa?
Conf. univ. dr. Irimie Popa: Născut fiind în Ţara Moţilor îmi am rădacinile în Comuna Lupşa, satul Muşca, localitatea de origine a tatalui meu şi în Comuna Poiana Vadului (Neagra), unde mama mea a văzut lumina zilei. Copilăria mi-a  fost strîns legată de familie, în care bunicii mei au avut un loc aparte.  Părinţii mei au fost dascăli în satul natal.  Legătura mea cu oamenii, cu greutăţile, bucuriile şi necazurile  lor, a fost cultivată zi de zi prin implicarea mea în activităţile cotidiene, în special alături de bunicii mei, simpli ţărani, care au avut puţină carte, dar care au fost profunzi din punct de vedere moral şi totodată foarte buni gospodari. Am urmat învăţămîntul primar şi gimnazial în satul meu, Muşca, după care am învaţat la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din oraşul Blaj, pe care l-am absolvit în anul 1989. Anul 1989 a fost anul în care am devenit salariat al Întreprinderii de Prospecţiuni şi Explorări Geologice Deva, Brigada Abrud în meseria de mecanic de întreţinere, şi ulterior, al începerii stagiului militar în cadrul Garnizoanei Cluj, Unitatea de Transmisiuni din Someşeni. Între 1991 şi 1996 am urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai”, instituţie la care am susţinut ulterior şi teza de doctorat. După terminarea facultăţii am rămas alături de profesorii mei, parcurgînd pînă astăzi toate etapele devenirii mele profesionale: preparator, asistent, lector şi conferenţiar universitar. Am avut numeroase colaborări profesionale în mediul academic dar şi în practică astăzi fiind membru în trei organisme profesionale reprezentative: Camera Auditorilor Financiari din România, Corpul Experţilor Contabili şi al Contabililor Autorizaţi din România respectiv Camera Consultanţilor Fiscali din România.

Rep: De ce politică, de ce PSD ?  Ce v-a determinat să intraţi în competiţia electorală pentru Camera Deputaţilor?
Conf. univ. dr. Irimie Popa: Întotdeauna am fost între oameni şi alături de ei. Educaţia primită din familie, greutăţile vieţii şi plecarea mea la studii, la liceu şi ulterior la facultate, m-au făcut să înţeleg cît de importanţi sînt semenii noştri. Odată cu îmbrăţişarea carierei didactice am ales să dau înapoi societăţii ceea ce şi eu, la rîndul meu, am primit şi anume: solidaritate şi fraternitate, peste care, ca într-o reţetă a unui alchimist, am încercat să presar, de fiecare dată, mult suflet. Studenţii mei actuali şi absolvenţii mi-au confirmat că reţeta a fost de succes. Acestea au fost premisele care m-au îndemnat să mă gîndesc că aş putea face mai mult pentru confraţii mei greu încercaţi.

Rep: Cum se împacă social-democraţia şi cariera dumneavoastră profesională ?
Conf. univ. dr. Irimie Popa: Am ales din convingere, şi nu din alte interese, să mă implic şi să nu stau deoparte. Sînt un social democrat convins, conştient, totodată, de valenţele economiei de piaţă. Cred cu tărie că, între momentul venirii noastre pe lume şi momentul plecării, singurele valori fundamentale, care ne pot defini şi care dau sens vieţii noastre, sînt faptele bune pe care le facem în folosul semenilor noştri. Principiile fundamentale care îmi călăuzesc viaţa sînt cele ale Revoluţiei Franceze: “Libertate, egalitate, fraternitate!”. Trăiesc cu crezul că democraţia şi libertatea sînt participative şi cred de asemenea că în viaţa noastră Dumnezeu poate face minuni, dar numai şi numai cu acceptarea şi participarea noastră nemijlocită.

Rep: Care sînt principalele probleme ale locuitorilor din Colegiul 4 şi cum credeţi că s-ar putea rezolva acestea?
Conf. univ. dr. Irimie Popa: Consider prioritare la nivelul Colegiului 4, ca de altfel la nivel naţional, crearea de locuri de muncă, asigurarea sănătăţii populaţiei şi a educaţiei sub toate aspectele sale. De aceea voi întreprinde o serie de acţiuni în această direcţie şi nu numai. Voi constitui interfaţa dintre cetăţeni şi administraţia locală în vederea realizării unor lucrări de investiţii constînd în asfaltarea drumurilor nereabilitate, consolidarea drumurilor cu probleme, introducerea tuturor utilităţilor şi a canalizării, introducerea de linii de transport în comun, care să deservească zone şi artere unde locuiesc un număr foarte mare de cetăţeni. De asemeni voi cere sprijinul administraţiei locale pentru regularizarea cursului rîului Someş şi refacerea ecosistemului şi astfel realizarea unei zone de agrement, reabilitarea parcurilor, care în Colegiul 4 Camera Deputaţilor Cluj-Napoca nu sînt suficiente. Voi sprijini programul de construire a cît mai multor creşe, grădiniţe cu program prelungit, în particular în colegiu. De asemenea voi  susţine rezolvarea problemei lipsei sălilor de sport la nivelul Colegiului, de departe cel mai defavorizat la nivelul municipiului Cluj Napoca. De mare importanţă mi se pare şi construirea unor spitale noi în cadrul Cartierului Mărăşti, Iris sau Someşeni, slab dotate cu unităţi de ocrotire a sănătăţii, şi mai ales a unor unităţi de urgenţă ale SMURD şi ale Salvării în cadrul Cartierului Mărăşti fără a mai fi nevoie de traversarea centrului Municipiului pentru a se ajunge în zona Unităţilor de primire a urgenţelor. Un alt aspect pe care îl am în minte este sprijinirea patrimoniului cultural românesc şi punerea în valoare a unor obiective culturale, fie că sînt artistice  fie arhitectonice din cadrul Colegiului. Rezolvarea problemei zgomotului ambiental, redirecţionarea traficului, distribuţia uniformă din punct de vedere al emisiei de zgomot, ar fi o alta prioritate. Consider că la nivelul Colegiului sînt necesare rute ocolitoare ale municipiului(centura ocolitoare) pentru a înlocui pseudocentura care leagă comuna Baciu de comuna Apahida. În egală măsură voi acţiona pentru reducerea traficului anumitor categorii de vehicule pe anumite artere, în intervale puternic poluate acustic, preluarea traficului din anumite zone prin pasaje subterane şi supraterane şi amplasarea locală de panouri fonoabsorbante şi)sau zone verzi. Susţinerea realizării şi dezvoltării terminalului cargo la Aeroportul Cluj-Napoca este, de asemenea, esenţială pentru dezvoltarea Clujului. Voi sprijini initiaţivele de dezvoltare durabilă a României implicit a Municipiului Cluj–Napoca din care face parte şi Colegiul 4 Camera Deputaţilor, prin încurajarea unui mediu de afaceri pietenos proiectelor de investiţii majore în domenii de înaltă tehnologie. Văd dezvoltarea acestui Colegiu printr-un parteneriat între o viitoare Universitate Metropolitană şi administraţia locală, cu sprijinul administraţiei centrale şi implicarea mediului de afaceri.

Rep: Cum apreciaţi prima jumătate de an a guvernului Ponta ?
Conf. univ. dr. Irimie Popa: Consider că, deşi a moştenit un buget făcut prost şi a preluat guvernarea din mers, Guvernul Ponta s-a ţinut de cuvînt în respectarea promisiunilor făcute. A dat banii înapoi bugetarilor şi pensionarilor.Ţara a revenit pe creştere economică, s-a redus deficitul bugetar şi s-a echilibrat economia, pentru ca statul să se poată împrumuta mai ieftin. S-a redus deficitul bugetar de la 4,4% la 2,2% ”pe cash” şi de la 5,6% la 2,8% pe angajamente. În doar 4 luni s-a asigurat creşterea cîştigului salarial real cu 2,7%, micşorînd astfel efectele negative ale scumpirilor. S-a introdus plata TVA la încasare pentru firmele cu cifra de afaceri de pînă în 500.000 euro, cu condiţia ca aceasta să se desfăşoare prin mediul bancar. S-au dat deja bani în plus pentru mame. S-a început introducerea managementului privat la companiile de stat. S-au plătit  subvenţiile în agricultură, pe care PDL nu le-a trecut în buget. S-au deblocat posturi la angajare în sănătate şi în alte domenii şi s-au redeschis spitalele închise de PDL. Actualii guvernanţi au început să repare Legea educaţiei şi să conecteze la internet deja peste 2000 de şcoli. Au acordat sprijin pentru medaliaţii olimpici – inclusiv pentru cei care nu şi-au primit banii anii trecuţi. Au deblocat POSDRU şi alte programe europene, care au fost fraudate de PDL în 2009-2011. Au salvat Hidroelectrica şi resursele statului de “băieţii deştepţi”. Au repornit activitatea la Oltchim şi multe altele. Cred că, luînd în considerare cele de mai sus, putem spune că s-a  pornit într-o direcţie bună, care trebuie continuată şi după alegeri.
C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie