Comuna Căşeiu face paşi spre Europa

Situată în partea de nord a judeţului Cluj, comuna Căşeiu are o populaţie de circa 4.400 de locuitori Caseiu-1şi este formată din 10 sate: Căşeiu, Coplean, Gîrbăul Dejului, Guga, Leurda, Urişor, Custura, Sălătruc, Rugăşeşti şi Comoriţa. Mare parte din acestea, făcînd paşi repezi spre ceea ce înseamnă civilizaţie şi confort.

În acest sens, este edificator bilanţul prezentat de primarul Silviu Boldor, viceprimarul Adrian Pura şi consilierii locali prezenţi săptămîna trecută la o „întîlnire de lucru” cu deputatul Cornel Itu. Întîlnire care face parte din agenda parlamentarului dejean şi vizează discuţii cu edilii comunelor din Colegiul 6, atît pentru propria informare, cît şi pentru a sprijinii iniţiativele acestora sau proiectele importante pentru respectivele comunităţi.

Caseiu-3Astfel, în urma bilanţului prezentat, am aflat că toate localităţile comunei sînt alimentate cu energie electrică din sistemul energetic naţional. Satele Urişor, Căşeiu, Rugăşeşti şi Coplean beneficiază de alimentare cu gaze naturale, ceea ce înseamnă 70% din comună. Alimentarea cu apă există deja în Urişor, Căşeiu şi Coplean, iar la Rugăşeşti, lucrarea este aproape definitivată. În ce priveşte reţeaua de canalizare, la Urişor aceasta va deveni funcţională în maximum două luni, şi urmează să fie extinsă la Căşeiu şi Coplean, unde sînt prevăzute şi staţii de epurare proprii.

Reţea de telefonie fixă există în Urişor, Căşeiu, Coplean, Rugăşeşti, Guga şi Sălătruc, în proporţie de 30%, în timp ce telefonia mobilă Caseiu-2este prezentă în comuna prin diverşi operatori, cu grade diferite de acoperire. Internet există la Primăria Căşeiu şi la şcolile din comună. De asemenea, locuitorii comunei au acces la internet prin satelit şi operatorii de telefonie mobilă. La fel şi la televiziunea prin cablu sau satelit.

La toate acestea se mai pot adăuga: modernizarea drumului Rugăşeşti – Gîrbăul Dejului şi baza sportivă din Căşeiu (cu teren sintetic, iluminare pentru nocturne, o tribună cu 60 de locuri şi spaţiu de parcare), realizată de Primărie şi Consiliul local din fonduri proprii. Amenajată pe un amplasament din curtea şcolii – instituţie la rîndul ei reabilitată şi modernizată din temelii, împreună cu Caseiu-4grădiniţa şi biblioteca – baza sportivă mai necesită doar amenajarea unui vestiar pentru sportivi. În plus, a fost reabilitat şi modernizat Căminul Cultural, cuprinzînd şi lucrări de extindere a clădirii (o bucătărie şi grupuri sanitare), ceea ce permite o mai bună utilizare a spaţiului, cu ocazia unor evenimente sociale importante pentru comunitatea locală.

Sigur, mai rămîn multe de făcut, cum ar fi, asfaltarea uliţelor din Urişor, renovarea Căminului Cultural din Rugăşeşti, reparaţii de drumuri comunale şi intercomunale, renovarea şcolii din Coplean etc. Proiecte care urmează să fie finanţate din bugetul propriu sau în urma accesării unor fonduri europene.

Aşadar, parafrazînd o sintagmă celebră, chiar dacă paşii sînt mici pentru omenire, pentru comună sînt importanţi, deoarece nu se poate vorbi de „cultură şi civilizaţie” europeană fără condiţii decente de trai. Fără investiţii în beneficiul oamenilor!

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie