Colegiul de muzică ‘Sigismund Toduţă’ Cluj – Napoca

Noutatea începutului de an şcolar 2015/2016 : orga marca Ferdinand Stemmer !

A fost o vară plină pentru conducerea Colegiului de muzică ‘Sigismund Toduţă’, o vară în care s – a materializat şi o dorinţă mai veche a conducerii – director prof. Vasile Ovadiuc Sândean; director adj. Prof. Kallay Miklos Tunde – , achiziţionarea şi instalarea unei orgi noi. Demers care a început cu ceva ani în urmă, citez din discuţia avută cu prof. Vasile Ovadiuc Sândean, “Am avut o orgă, nu era una performantă şi nici la nivelul reclamat de pregătirea elevilor pentru acest instrument. Am avut şi noroc în acest demers al nostru, aşa că elevii vor continua studiul orgii pe un instrument nou. O altă reuşită stă în intrarea orgii în concursul şcolar de profil Olimpiada, 2015 fiind şi anul în care avem o primă cîştigătoare la orgă, Szabo Szilvia Nikoletta. Trebuie să mai menţionez un lucru, la fel de important. Am iniţiat achizionarea orgii noi pornind şi de la tradiţia pe care o are Clujul în privinţa instrumentului în sine şi mă refer la Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’. Iniţiem astfel o colaborare cu doamna conf. dr. Maria Abrudan, colaborare ce vizează atragerea elevilor spre studiul instrumentului orgă. Sper de asemenea ca începînd din semestrul următor, să deschid microstagiunea Colegiului de muzică ‘Sigismund Toduţă’, un pas înainte spre cunoaşterea de către public a elevilor noştri, performanţi în marea lor majoritate. Joi, 24 septembrie, în sala Auditorium Maximum, cei 44 de olimpici 2015, vor fi premiaţi de către forurile locale, idee excelentă dealtfel. Microstagiunea propune întîlniri ale publicului cu tineri solişti, cu ansambluri camerale, cu orchestra Colegiului, programe artistice în care elevii noştri să-şi etaleze talentul pe de o parte, pe de altă parte să evidenţieze munca responsabilă a profesorilor”.

Orga este, am să o citez pe prof. Amalia Erdos, profesor de specialitate, “marca Ferdinand Stemmer, din clasa Hausorgel, cu patru registre, pedalier, bună pentru studiul muzicii baroce. Am avut şi noroc în achiziţionarea ei, acesta este adevărul şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care ne-au fost alături, material – financiar în primul rînd. Şase sînt elevii care studiază orga în Colegiul nostru, elevi pe care sper să-i ascultaţi într-un concert de gală, programat spre finalul lunii octombrie 2015”.

Ferdinand Stemmer este un foarte cunoscut constructor şi restaurator de orgi din Elveţia. A fost des prezent în România, unde a restaurat orgi din Tîrgu Mureş, Braşov (orga corului de la Biserica Neagră) ca să dau doar două exemple.

Am văzut oga şi pot afirma doar atît, este o bijuterie în sensul adevărat al cuvîntului. Şi nu ne rămîne decît un singur lucru, să aşteptăm încrezători concertul de gală al clasei de orgă.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie