Colectarea selectivă la Cluj-Napoca, o “abrambureală”?

Procesul colectării selective a început, teoretic, de mai bine de o lună, dar practic, se dovedeşte a fi un eşec, clujenii fiind în continuare derutaţi de cum trebuie să procedeze pentru a li se ridica gunoiul. Unii locuitori ai municpiului Cluj-Napoca au semnalat că în mai multe zone cu case, acestea zac zile în şir fără să fie ridicate de firmele de salubritate. Mai mult, deşi oamenii s-au mobilizat să colecteze deşeurile selectiv, pe patru fracţii, când sunt ridicate, sunt amestecate şi depuse la grămadă, în aceeaşi maşină. Pe de altă parte, clujenii nemulţumiţi se plâng şi de faptul că firmele de salubritate cer ca gunoiul să fie depozitat în saci, nu în pubele, în ciuda faptului că nu li se dau saci.

Municipalitatea a atras atenţia în repetate rânduri că există două situații: colectarea selectivă la case și cea de la blocuri organizate în Asociații de proprietari.

Singura diferență este faptul că la case se distribuie saci colorați pentru fiecare fracție reciclabilă, iar la blocuri cetățenii colectează în saci pe care îi achiziționează ei și îi depozitează la punctul gospodăresc la care sunt arondați în containerele colorate specifice fiecărei fracții. La case reciclabilul și rezidualul se ridică în zile diferite pentru fiecare fracție, conform programului distribuit de operatori.

La blocuri se ridică zilnic sau periodic în funcție de frecvența necesară cu mașini separate pentru fiecare fracție.

Vă reamintim că de la 1 iulie colectarea selectivă este obligatorie, însă, se pare doar pe hârtie.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie