Cod roşu de alertă în cazul depozitării deşeurilor menajere în judeţul Cluj

Autorităţile locale şi judeţene caută soluţii disperate pentru a rezolva problema depozitării deşeurilor menajere din zona Pata Rît. În prezent operatorii clujenii depozitează deşeurile menajere pe o rampă amenajată temporar. Cum aceasta permite depozitarea a numai 47 de mii de tone de deşeuri menajere, e posibil ca din iunie gradul de depozitare să fie realizat în proporţie de 100 la sută iar deşeurile ridicate de la clujeni să nu mai poată fi depozitate aici.

Reuniţi ieri în şedinţă ordinară, consilierii judeţeni au readus în discuţie problema deşeurilor. La şedinţa deliberativului judeţean a participat şi primarul Emil Boc, care a ţinut să avertizeze că problema este destul de serioasă şi dacă nu va fi rezolvată repede e posibil ca deşeurile menajere ridicate de la clujeni să nu mai poată fi depozitate.

„Avem o situaţie de criză cu deşeurile din judeţul Cluj. Este o problemă de importanţă majoră pentru judeţ şi pentru municipiul Cluj-Napoca. Din motive obiective finalizarea Centrului de deşeuri a întîrziat şi întîrzie. Din nefericire nefinlizarea atrage o complexitate de probleme pentru administraţiile locale în materie de strîngere şi depozitare de gunoaie. La Cluj se aduc gunoaie din tot judeţul. Nu există soluţii alternative in judeţ de depozitare a gunoaielor. În februarie am avut la Prefectură o întîlnire cu şeful Gărzii de mediu şi cu reprezentanţii structurilor de specialitate din judeţul Cluj”, a declarat Boc
Edilul a propus amenajarea de către Consiliul Judeţean Cluj a unei rampe temporare în zona în care se construieşte Centrul Integrat de Management al Deşeurilor.

„Rugămintea este de a lua o decizie rapidă pentru realizarea unei platforme temporare de stocare. Dacă nu luăm azi decizia, este iminentă blocarea ridicării gunoaielor în tot judeţul Cluj, nu doar în Cluj-Napoca. Niciun alt municipiu, oraş sau comună nu are alternativă. De asemenea, ducerea gunoaielor în altă parte ar creşte preţurile foarte mult. Există autorizare pentru centrul de deşeuri, există acordul pentru ca pe această locaţie să fie construită această platformă. Nu cred că riscaţi nimic dacă se ridică temporar această platformă. Dacă nu luăm această decizie, oamenii nu vor înţelege că avem probleme administrative”, a spus Boc.
În acest context, aleşii judeţeni au convenit să mandateze executivul Consiliului Judeţean Cluj să facă o ofertă Consiliului Comunei Feleacu de a cumpăra, în prima fază, două hectare de teren pe care să se amenajeze o altă rampă temporară.
Noua rampă ar urma să fie folosită pînă la finalizarea proiectului privind Centrul Integrat de Management al Deşeurilor.

Acesta însă nu va putea fi finalizată mai devreme de 2016. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu a anunţat în cadrul şedinţei de ieri că s-a reuşit defazarea proiectului, acest lucru permiţînd să fie finalizat în cursul anului 2016 şi nu la sfîrşitul anului 2015, cum s-a prevăzut iniţial în proiect.
„S-a obţinut defazarea proiectului şi nu vor fi pierderi de bani europeni. Mai mult şi partea de inchidere a ramelor ecologice din judeţ a devenit eligibilă şi s-a obţinut finanţare de peste 30 de milioane de lei”, a spus Oleleu.
Problema depozitării deşeurilor menajere a constituit tema de şedinţă şi a Colegiului Prefectural, care a avut loc în prima parte a zilei de ieri. La dezbatere au luat parte toţi cei implicaţi în procesul de ridicare şi depozitare a deşeurilor, printre aceştia numărîndu-se şi primarul Emil Boc.

Cu această ocazie, prefectul Ioan Georghe Vuşcan a atras atenţia că nu e posibil ca un oraş de talia Cluj-Napoca să se confrunte cu o astfel de problemă, avertizînd că există riscul ca în cîteva luni să nu mai fie posibilă depozitarea gunoaielor clujenilor la Pata Rît. El le-a cerut celor prezenţi să găsească o soluţie optimă pînă la finalizarea Centrului Integrat de Management al Deşeurilor.
C.P.

Articole din aceeasi categorie