Clujul, primul în ţară, pentru bune practici în administraţia judeţeană

Consiliul Judeţean Cluj a primit premiul întîi pe ţară în cadrul competiţiei celor mai bune practici în administraţia publică din România, derulată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) în perioada iunie-august a acestui an. Competiţia urmăreşte promovarea experienţei şi rezultatelor remarcabile ale administraţiei publice din România, precum şi creşterea standardelor acesteia prin identificarea şi recunoaşterea practicilor de succes şi inovatoare în livrarea serviciilor publice şi a rezultatelor acestora.

Conferinţa „Inovaţie şi calitate în sectorul public” a avut loc pe 17 noiembrie, în cadrul acesteia fiind prezentate cele mai de succes 42 de proiecte aparţinînd autorităţilor administraţiei publice de la nivel local şi central selectate de ANFP sprea fi incluse în Competiţia celor mai bune practici în administraţia publică. Consiliul Judeţean Cluj a participat la această competiţie în cadrul pilonului „Modernizarea administraţiei publice prin promovarea egalităţii de şanse şi nediscriminării”, cu o aplicaţie referitoare la un proiect iniţiat în cursul acestui an – „Facilitarea accesului la cultură al copiilor din mediul rural” -, prin care celor aproximativ 20.000 de elevi şi preşcolari din localităţile rurale ale judeţului Cluj li se asigură accesul gratuit la facilităţile mai multor instituţii de cultură care funcţionează sub autoritatea forului administrativ judeţean.

Modul în care a fost concepută aplicaţia, precum şi argumentarea întregului proiect au convins comisia de analiză şi jurizare cu privire la utilitatea şi caracterul inovator al acestuia, proiectul fiind distins cu premiul întîi. Precizăm că recunoaşterea valorii este cu atît mai importantă cu cît, potrivit reprezentanţilor CJ, această comisie – formată din specialişti în domeniu, experţi în administraţie publică şi membri ai ONG-urilor -, a fost una independentă, membrii acesteia apreciind în special faptul că proiectul este unul extrem de adaptat actualului context socio-economic. „Consiliul Judeţean Cluj a rezolvat, din acest punct de vedere, o problemă reală şi gravă cu costuri minime. Totodată, numărul mare de beneficiari, precum şi faptul că soluţia adoptată este una neconvenţională, care excede educaţia formală oferită de şcoală şi)sau de familie, sînt factori care au contribuit semnificativ la adjudecarea acestui premiu. Este un proiect apreciat şi el va continua. Dorinţa noastră este să permitem tuturor copiilor din mediul rural accesul la cultură. Mă bucur că din 42 de proiecte cel al Clujului a fost cel mai bun. Asta înseamnă că ceea ce am gîndit la nivelul CJ a fost bine, lucru care ne îndreptăţeşte să mergem mai departe”, a declarat preşedintele CJ, Alin Tişe.

Potrivit acestuia, pînă în prezent de acest proiect au beneficiat peste 1.000 de copii, din comunele Tureni, Bonţida, Jucu, Iclod, Călăţele, Cîţcău , Chiuieşi, Căşeiu, Cuzdrioara, Bobîlna , Vad , Panticeu , Recea-Cristur, Căianu, Mica (sat Nireş), Corneşti , Aluniş, Mintiu Gherlii , Unguraş, Baciu, Geaca, ?aga, Buza, Sînmărtin-Cutca, Palatca. Aghireşu, Mociu, Sînpaul, Gîrbău, Apahida, Jichişu de Jos, Valea Drăganului, Poieni, Cămăraşu, Aghireşu, Chinteni, Ciucea, Negreni, Mărgău, Rachiţele, Frata, Suatu, Ciurila, Floreşti şi Răşca.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie