ClujShorts International Short Film Festival 2016

România cu “777” şi “Închirize mansardă. Rog seriozitate”

Ziua de vineri, 8 aprilie, cinematograf ‘Victoria’, propune două titluri româneşti, ambele de văzut. La urma urmei, vedem munca tinerilor regizori români, demersuri artistice care trebuie încurajate şi trebuie prin prezenţa în sală a unui public cît mai numeros. Este şansa lor, este şansa filmului românesc, ei sînt cei care ne vor reprezenta peste ani, cel puţin aşa sper, în marile festivaluri de film.

777 este scris şi regizat de Rudics Aron. Tema o constituie dependenţa pentru aparatele de jocuri de noroc (cunoscutele deja ‘slot machines’), echipa artistică propunînd un veritabil film semnal de alarmă pentru cei deja prinşi într-un joc din care scăpare nu există aproape deloc.

Imaginea, montajul şi sunet designer îi aparţin lui Rareş Stoica, muzica lui Sebastian Damian, în distribuţie reîntîlnindu-ne cu actori ai Naţionalului clujean – Radu Lărgeanu, Cătălin Herlo, Ionuţ Caras -, plus studenţi ai Facultăţii de teatru şi televiziune (UBB Cluj -Napoca), numindu-i pe Călin Crişan, Mihai Lazăr, Carina Wagner şi Eduard Trifa. 777 a obţinut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul naţional FILMStud de la Iaşi (noiembrie, 2015).

Închiriez mansardă. Rog seriozitate este semnat de Sorin Tănase, în triplă ipostază, scenarist, regizor, producător. O crimă suspectă, trei tineri care vor să scape de cadavru – distribuţie cu Mihai Bica, Costin Bogioiu, Dragoş Olaru – constituie ingredientele comediei, producţie UNATC.

De văzut …

Grafstract : Renaşetearea artei urbane din Bronx (producţie Statele Unite, documentar); regia Dan Perez; film dedicat unor pionieri ai fenomenului graffiti (inscripţii caligrafiate, imagini pictate pe diferite suprafeţe, cu voia sau fără voia proprietarilor) din Bronx, cu referire la legende precum James ‘Sexer’ Rodriguez, Luis ‘Zimad’ Lamboy, John ‘Crash’ Matos. Filmul a obţinut Best Street Award la New Urbanism Film Festival (2015), a fost selecţionat în diferite festivaluri internaţionale, cum sînt Tirana International Film Festival, Human Rights Film Festival of Barcelona, Bronx International Film Festival (2016), Short Mexico, …

Dintr-un foc (Spania, dramă) este regizat de Andrea Casaseca; filmul gravitează în jurul unor poblematici de care nu sîntem deloc străini : droguri, prostituţie, bani, violenţă; un singur foc, un singur cartuş schimbă destine.

Bătrînul şi pisica (Germania, dramă), regia Damian Schipporeit; un film trist, axat pe ideea înaintării în vîrstă şi a singurătăţii; un bătrînel simpatic, o pisică … imaginară, o tînără care tocmai sună şi este gata să-i facă o vizită simpaticului bunic; singurătatea, izolarea, un film trist, cu multe întrebări, cu întrebări la care se răspunde greu şi cu atît mai puţin cînd eşti … singur.

Fragil (Elveţia, dramă), regia Rebecca Panian; o relaţie pornită de pe un site matrimonial, o relaţie tensionată, violentă, cu urmări din cele mai neplăcute pentru amîndoi; o relaţie din care Natalie îşi revine greu; şi ajungem din nou la singurătate, dar la alte vîrste, mai tinere ceva.

Madama Butterfly (Germania, animaţie), regia Andreas Kessler şi Lea Najjar; un film absolut admirabil, trebuie să mărturisesc acest lucru şi nu vreau deloc să mă antepronunţ; animaţia cu păpuşi are la bază povestea cunoscută deja a celebrei Cio – Cio – San, o muncă titanică în arta păpuşărească, veţi vedea cu ce rezultate.

O femeie precum marea (Luxemburg, dramă), regia Lisa Wagner; povestea unei femei, Charlotte, care nu are absolut nici un motiv să fie nemulţumită; şi totuşi …; nemulţumirea aduce un alt bărbat, o altă relaţie, tensiuni, frămîntări, tema triunghiului spusă în numai cîteva minute, tensionate însă.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie