Clujenii, aşteptaţi cu proiecte în cadrul procesului de bugetare participativă

Clujenii au posibilitatea ca până în 20 august să propună proiecte pentru oraş în cadrul primului proces de bugetare participativă online din România. Prin acest demers, municipalitatea doreşte implicarea directă în luarea deciziilor privind proiectele oraşului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca şi au cel putin 18 ani.

Până în prezent au fost depuse peste 160 de proiecte pe domeniile de activitate anunţate: alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spaţii verzi şi locuri de joacă; amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructura educaţională şi culturală; oraşul digital.

Primarul Emil Boc a declarat, în luna iulie, într-o conferinţă de presă, că valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 euro. ”Primăria Cluj-Napoca a lansat primul proces de bugetare participativă din România, o formă de respect pentru clujenii care plătesc taxe şi impozite locale şi care pot decide cum se cheltuiesc banii în interes public. În perioada 17 iulie-20 august, clujenii pot propune proiecte pentru oraş prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro, care trebuie să se încadreze în şase domenii precum alei, trotuare şi zone pietonale, mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice – mobilier urban, iluminat public, infrastructură educaţională şi culturală, oraşul digital. Proiectele care obţin cel mai mare număr de voturi vor fi implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2018. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 euro”, a spus Boc.

Potrivit lui edilului, înregistrarea participanţilor se face pe platforma online www.bugetareparticipativa.ro, adaptată pentru dispozitivele mobile sau desktop, fiecare cetăţean având posibilitatea de a formula una sau mai multe propuneri de proiecte. ”Analiza tehnică şi legală a proiectelor se face de către departamentele din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Fiecare persoană al cărei proiect a fost declarat neeligibil poate să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă. Toate proiectele declarate eligibile urmează să fie supuse votului cetăţenilor, iar proiectele care obţin cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Cluj-Napoca. Vor fi finanţate un număr de 15 proiecte”, a precizat Boc.

Persoanele care nu au acces la internet vor putea înscrie propuneri de proiecte în perioada 17 iulie-20 august cu sprijinul Primăriei la Centrul de Cultură Urbană Casino unde va fi amenajat un birou şi unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de depunere, doi funcţionari ai Primăriei vor ajuta cetăţenii să depună proiecte pe platformă şi vor oferi informaţiile necesare.

Conform calendarului bugetării participative, rezultatele finale se vor afişa în 27 noiembrie iar proiectele câştigătoare vor fi incluse în luna decembrie pentru finanţare din bugetul municipiului de anul viitor.

C.P.

Articole din aceeasi categorie