Cluj-Napoca are buget pentru 2012

Bugetul municipiului Cluj-Napoca a fost adoptat, vineri, de aleşii locali. Bugetul general pentru 2012 este de 962 de milioane de lei (221 de milioane de euro), iar 406,453 milioane din acesta (43 la sută) vor merge spre investiţii.  Reprezentanţii Opoziţiei au reuşit să promoveze o serie de amendamente la acest buget, însă, cu toate acestea, la votul final, au votat împotrivă.

Din bugetul pe care municipalitatea îl va avea la dispoziţie pentru 2012, 53 milioane lei vor fi alocaţi pentru sănătate, iar la educaţie şi cultură vor ajunge 227 milioane lei. La întreţinerea domeniului publicc şi ordine publică vor ajunge 92,92 milioane euro, iar la infrastructură şi dezvoltare urbană 216,389 lei.

Primarul interimar Radu Moisin a declarat că veniturile prevăzute în buget sînt maximum a ceea ce se poate realiza în acest an. ‘’Orice venituri, dacă le-am fi prevăzut în plus, ar fi fost o dezinformare a opiniei publice. Dimpotrivă, ne-am limitat la 962 de milioane de lei pentru că am estimat că este suma maximă pe care o putem obţine în acest an”, a declarat primarul Radu Moisin.

El a spus că la capitolul investiţii sînt prioritare proiectele finanţate din bani europeni. “Pe lista de priorităţi este şi finalizarea lucrărilor la Sala polivalentă, începerea lucrărilor la Centrul Culural Transilvania, continuarea programului de modernizare incluzînd străzile Oaşului şi Borhanci, dacă nu se vor rezolva de la minister, decizie pe care o vom lua în două săptămîni, programul de reparaţii alei şi trotuare dintre blocuri, programul de extindere a iluminatului public, de modernizare şi extindere grădiniţe şi investiţiile la Spitalul municipal Clujana”, a adăugat Moisin.

Discuţiile pe marginea bugetului au durat, în cadrul şedinţei de ieri, aproape două ore, printre cele mai importante probleme aduse în discuţie fiind cele legate de investiţii şi învăţămînt. La capitolul investiţii, mai mulţi clujeni care locuiesc pe strada Oaşului au cerut în cadrul şedinţei ca aceste străzi să fie introduse pe lista de priorităţi în vederea modernizării.

“Ne-am săturat ca în fiecare an să fim luaţi peste picior şi să ni se promită că strada Oaşului va fi reparată, lucru care nu se mai întîmplă. În 2011 ni s-a promis că strada va fi reparată, dar nimic nu s-a întîmplat. Acum gropile sînt uriaşe şi ne rupem maşinile în ele. Am fost nevoit să renunţ la limuzină şi să îmi iau maşină de teren, Lada Niva, ca să reziste. Nu este posibil aşa ceva”, le-a spus un cetăţean consilierilor locali, asigurîndu-i că îi va da în judecată pentru a obţine banii plătiţi pe reparaţia maşinii. Şi clujenii care locuiesc pe strada Borhanci vor să li se repare drumul în acest an. “Noi vrem o stradă pe care să putem circula normal, nu să investim milioane de lei în reparaţia maşinilor. Vă rog să luaţi măsuri”, a spus bărbatul.

Consilierii USL au venit cu o serie de amendamente pentru dezvoltarea infrastructurii, unele dintre acestea vizînd chiar modernizarea străzilor Borhanci şi Oaşului. Altele au vizat includerea în bugetul local a sumelor necesare finanţării studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru ‘’Şoseaua Urbană Cluj- Napoca Sud’’ (Floreşti-Mănăştur- Zorilor- Mihai Românul -Selgros- Centura Vîlcele- Apahida) şi demararea investiţiei multianuale la acest proiect.

De asemenea, aleşii locali ai USL au mai cerut creşterea sumei alocate refaţadizării Zonei Centrale, prin diminuarea sumei alocate iluminatului ornamental, alocări de sume pentru realizarea unui hotel studenţesc, destinat cazării rezidenţilor şi doctoranzilor din Cluj-Napoca, construirea unei săli de sport la Liceul “George Coşbuc” şi amenajarea unei parcări la Grădiniţa Degeţica (acces strada Venus). Pentru culte şi cultură, USL a solicitat  majorarea sumei alocate pentru acest domeniu cu 1.000.000 lei. Totodată, în pachetul de amendamente propus s-a mai prevăzut majorarea cuantumului de burse pentru elevi şi majorarea subvenţiei pentru transport în comun pentru elevi şi studenţi. Tot consilierii USL au solicitat crearea unui fond de urgenţă în cunatum de 70.000 lei, destinat susţinerii cazurilor sociale grave, care necesită internare în reţeaua spitalicească şi care nu posedă asigurare medicală, şi achiziţionarea unui elicopter SMURD pentru judeţul Cluj.

Majoritatea amendamentelor propuse de USL au fost votate, cu excepţia celor privind modernizarea străzilor Borhanci, Bună-Ziua şi Oaşului, refaţadizarea clădirilor istorice şi reparaţiile la şcoli şi grădiniţe. Acestea nu au fost supuse la vot din motive tehnice. Mai precis, pentru modernizarea celor trei străzi e nevoie de preluarea acestora de la Ministerul Dezvoltării, care le-a inclus în lista de investiţii, însă nu au putut fi modernizate pentru că nicio firmă nu s-a prezentat la licitaţie. În cazul refaţadizării clădirilor, s-a propus ca acestea să fie reabilitate şi restaurate prin programele derulate de Ministerul Culturii.

În final, proiectul de buget şi amendamentele aprobate a fost supuse votului. Dintre consilierii prezenţi, 20 au votat pentru, iar cei cinci consilieri ai USL au votat împotrivă. Aceştia s-au opus din cauza faptului că unele dintre amendamentele lor nu au fost supuse votului sau nu au fost prevăzute suficiente sume pentru a putea fi realizate. ‘’Noi avem o altă viziune, o altă filozofie, o altă gîndire. Nu putem să fim de acord cu acest buget, care a fost făcut oarecum pe genunchi şi numai datorită intervenţiilor noastre din ultima perioadă s-au terminat nişte discuţii care oricum au fost prea scurte şi nu s-a ajuns la nimic concret”, a afirmat la finalul şedinţei consilierul local PSD, Remus Lăpuşan.

Gestul consilierilor USL a atras reacţia PDL Cluj. Democrat-liberalii le-au solicitat, în acest context, consilierilor locali ai USL Cluj-Napoca să fie consecvenţi în luarea deciziilor şi să renunţe la acest mod ‘’abosolut halucinant’’ de a face politică.
‘’PDL Cluj îşi exprimă nemulţumirea şi, în egală măsură, regretul faţă de comportamentul ipocrit al consilierilor locai ai USL, care au reuşit performanţa, şi de această dată, să se facă de ruşine în faţă clujenilor prin exprimarea unui vot negativ la proiectul de buget general al municipiului Cluj-Napoca, supus dezbaterii în cadrul şedinţei de Consiliul Local de vineri, 3 februarie.(…) Prin acest mod paradoxal de a se poziţiona, consilierii USL exprimă clar dezinteres faţă de problemele reale ale clujenilor, rolul lor, se pare, în forul decizional, limitîndu-se la a face circ şi de a se scuza pe la televiziuni că au votat sau nu anumite proiecte, sau, mai rău, că nu au ştiut ce votează’’, a arătat PDL Cluj.

C.P.

Articole din aceeasi categorie