Cluj International Music Competition 2019

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Peste 200 de tineri instrumentişti înscrişi în concurs!

7 – 14 iulie * Academia de Muzică “Gheorghe Dima”

Concursul propriu – zis este, fac un apel la memoria dvs afectivă, continuarea sub un nou nume a Concursului Internaţional de Muzică “Gheorghe Dima”, de data aceasta cu un nou nume, dar cu aceeași energie și o participare internațională mai mare ca oricând. Practic, este organizat pentru perechi de instrumente de suflat de către Asociaţia Culturală „Notes&Ties” în 2015 şi 2017 şi de către aceeaşi echipă de organizare în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” în 2011 şi 2013.

Revin la ediţia 2019, de mare amploare internaţională. Concursul pentru flaut și clarinet de la Cluj a devenit un punct de referință pentru muzicieni de pe întreg globul și este unul dintre cele mai importante concursuri muzicale din lume. Prima ediție cu acest nume a concursului aşteaptă un număr – record de interpreți din întreaga lume la cele două secţiuni – flaut şi clarinet. Peste 200 de tineri instrumentiști din 40 de țări și-au anunțat participarea.

Membrii celor două jurii sunt, la rândul lor, tineri muzicieni de excepție, colegi de generație ai participanților și interpreți activi, admirați în întreaga lume: Seiya Ueno (Japonia; este unul dintre cei mai importanţi flautişti ai lumii), Sebastian Jacot (Elveţia; prim – flautist în Gewandhaus Leipzig), Loïc Schneider (Franţa; membru al orchestrei Suisse Romande), Irina Stachinskaya (Rusia; solistă celebră şi fostă membră a Filarmonicii din Moscova), Eduard Belmar (Spania; flaut solo în Orchestra din Frankfurt), Virgile Aragau (Franţa; prim – flautist în Orchestra Filarmonică a Operei din Marsilia), Carlos Ferreira (Portugalia; prim – clarinetist în Orchestre National de Lille), Giovanni Punzi (Italia; prim – clarinetist în Filarmonica din Copenhaga), Sergey Eletskyi (Rusia; prim – clarinetist în Orchestra Naţională a Rusiei), Tibor Reman (România/Germania; prim – clarinetist în Staatskapelle Berlin), Damien Bachmann (Elveţia; prim – clarinetist în CHAARTS Chamber Artists Lausanne), Sérgio Fernandes Pires (Portugalia; prim – clarinetist în Musikkollegium Winterthur), Han Kim (Coreea de Sud; prim – clarinetist în Orchestra Simfonică Radio a Finlandei) şi Răzvan Poptean (România; clarinetist în Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”). Soliştii mai sus menţionaţi sunt şi membrii în cele două jurii (flaut/clarinet); preşedintele celor două jurii este Răzvan Poptean.

Repertoriile…

Pentru flaut s-a optat pentru lucrări de JS Bach (runda I), Eugene Bozza, Hindemith, Malcom Arnold, Jacques Ibert (runda II – a ), Prokofiev, Poulen, Dutilleux (semifinală), Mozart (finală; Concertul pentru flaut în sol major KV 313).

Clarinet: lucrări de Stravinsky (runda I), Luciano Berio, Donizetti, Şerban Marcu, Marţian Negrea, Kovacs Bela, Tiberiu Olah (runda II), Weber, Brahms, Poulenc, Schumann, Saint – Saens (semifinale), Mozart (finală; Concertul pentru clarinet în la major KV 622).

Concert simfonic (duminică 7 iulie, 20. 00; Colegiul Academic)

Publicul clujean se va putea bucura de două concerte excepționale cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Primul dintre acestea va fi o demonstrație de forță a unora dintre cei mai strălucitori tineri flautiști și clarinetiști ai momentului: membrii juriului.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie