CJ Cluj vrea să salveze imobilele monument istoric din judeţ

Consiliul Judeţean Cluj a gîndit o amplă strategie de reabilitare şi restaurare a monumentelor istorice din întreg judeţul Cluj. Strategia are două componente. Una vizează inventarierea stării tehnice a tuturor imobilelor monument istoric în Judeţul Cluj iar cealaltă presupune implementarea unui program judeţean multianual de finanţare a lucrărilor de protejare a acestor edificii.

Primul pas pentru implementarea strategiei privind protejarea monumentelor istorice a fost făcut deja vineri cînd consilierii judeţeni reuniţi în şedinţă ordinară au adoptat două proiecte ce vizează reabilitarea obiectivelor de patrimoniu din judeţul Cluj. Unul dintre proiecte instituie un program judeţean de inventariere a stării tehnice a imobilelor monument istoric în judeţul Cluj. Potrivit documentului, la nivelul judeţului există patru tipuri de monumente istorice: arheologie, de arhitectură, for public şi memoriale-funerare. În total, în judeţ sînt înregistrate 1381 de monumente dintre care 366 de categoria A (interes naţional) şi 1016 de categoria B (interes local). Rrezentanţii CJ Cluj susţin că la ora actuală nu există o bază de date (o inventariere) a stării acestor monumente motiv pentru care moştenirea culturală se află într-un real pericol. „Există monumente istorice care necesită intervenţii de urgenţă, fiind grav afectate la partea de structură, datorită lipsei lucrărilor de întreţinere frecvente sau abandonării şi neglijenţei proprietarilor. Starea de degradare în care o parte din acestea se află, poate să conducă într-o perioadă scurtă de timp la distrugerea masivă şi chiar colapsul acestora. Aceste aspecte coroborate cu faptul că la nivelul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cluj nu există un specialist atesat de către Ministerul Culturii şi Cultelor, în vederea realizării fişelor analitice ale monumentelor care să asigura baza unor intervenţii (unele chiar de urgenţă) pentru salvarea imobilelor se consideră necesară şi oportună demararea Programului judeţean privind inventarierea stării tehnice a imobilelor monument istoric în judeţul Cluj care presupune angajarea unor specialişti pentru întocmirea fişelor analitice conform prevederilor legale”, se explica în proiectul de hotărîre adoptat.

O altă decizie luată vineri de aleşii judeţeni în privinţa monumentelor istorice vizează demararea unui program judeţean multianual de finanţare a lucrărilor de protejare a acestora. Prin realizarea acestui program, monumentele din judeţul Cluj vor putea fi redate circuitului turistic judeţean sau, se vor propune refuncţionalizări tot în scopul introducerii acestora în circuitul public.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mînzat a subliniat, vineri, că o posibilă sursă de finanţarea a programului de reabilitare a monumentelor ar fi fondurile europene. El a spus că multe dintre aceste edificii se află în proprietatea comunelor sau a parohiilor, entităţi care nu dispun de bugete care să le permită susţinerea unor proiecte de restaurare şi reabilitare de monumente. Conform normelor legale, consiliile judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale pot să acopere integral sau parţial costurile lucrărilor de intervenţie asupra monumentelor istorice care fac parte din grupa B. De asemenea, aceste entităţi pot acoperi individual sau prin cofinanţare, costurile lucrărilor de protejare a monumentelor istorice care fac parte din grupa A, aflate pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective. Aşa cum am arătat mai sus, cele mai multe dintre monumente sînt încadrate la categoria B(interes local). Dintre aceste monumente de interes local, nu mai puţin de 178, adică 34 la sută, sînt biserici.

C.P.

Articole din aceeasi categorie