CJ Cluj: Niciunul dintre depozitele neconforme din județul Cluj nu a fost invocat în decizia Curții de Justiție a UE

Consiliul Județean Cluj susţine că niciunul dintre cele șase depozite neconforme din județul Cluj, al căror proces de închidere este gestionat de forul administrativ județean, nu se regăsește printre cele 68 de depozite neconforme invocate în decizia Curții de Justiție a UE. Potrivit reprezentanţilor CJ Cluj, singura groapă de gunoi din județul Cluj care trebuia închisă până în anul 2009 este „Someșul”, un depozit industrial privat din municipiul Dej! ”Or, în ceea ce privește cele șase depozite, conform angajamentului luat de Consiliul Județean Cluj cu Comisia Europeană, acestea trebuiau închise până în anul 2010 în cazul depozitelor de la Pata-Rât și Dej, respectiv până în anul 2012 pentru celelalte din Turda, Câmpia-Turzii, Huedin și Gherla.

În același timp, declanșarea procedurii de infringement referitoare la neînchiderea gropilor neconforme de deșeuri reprezintă un demers judiciar extrem de laborios inițiat de Comisia Europeană care nu poate, în niciun caz, să fie aplicat în timpul derulării efective a procesului de închidere și ecologizare a respectivelor rampe. În acest sens, Curtea de Justiție a UE a luat act de acest aspect, motiv pentru care nu a impus României niciun fel de sancțiune pecuniară, ci doar plata unor cheltuieli de judecată, în paralel cu urgentarea demersurilor de închidere a acestor rampe”, au arătat reprezentanţii CJ Cluj.

Până acum s-a reuşit închiderea depozitelor de deșeuri din Turda, Gherla și Huedin. Din punct de vedere procedural, în perioada imediat următoare, Consiliul Județean va iniția demersurile către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru recepția lucrărilor de către beneficiar – Consiliul Județean Cluj, etapă preconizată a se desfășura la finalul lunii noiembrie a.c.  Cât priveşte depozitele neconforme de la Cluj-Napoca (Pata Rât), Dej și Câmpia Turzii, acestea se află în diverse stadii de închidere. Astfel, în ceea ce privește depozitul de la Dej, în luna mai a.c. a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, în baza acordului contractual încheiat cu asocierea câștigătoare a licitației. Durata contractuală a lucrărilor este de 12 luni, din care patru luni reprezintă proiectarea, restul fiind alocat execuției lucrărilor. În acest context, societatea contractantă a depus deja la Consiliul Județean documentația tehnică în vederea obținerii autorizației de construire. Referitor la închiderea depozitului de la Câmpia-Turzii, Consiliul Județean a finalizat licitația publică aferentă, semnarea contractului cu ofertantul declarat câștigător fiind stabilită pentru data de 31 octombrie 2018.

În ceea ce privește depozitul neconform de la Pata-Rât, în vederea finalizării lucrărilor de închidere, la începutul lunii septembrie a acestui an a fost semnat contractul vizând proiectarea și execuția lucrărilor suplimentare necesare consolidării acestuia. ”Ordinul de începere a fost emis de Consiliul Județean în data de 27 septembrie a.c., primele trei luni fiind alocate proiectării lucrărilor de execuție. Până în acest moment a fost depus la Consiliul Județean Proiectul Tehnic aferent drumului tehnologic și platformei tehnice destinate stabilizării, precum și cel destinat realizării lucrărilor de terasamente, documentația fiind deja aprobată de Expertul beneficiarului. Totodată, în cursul acestei săptămâni va fi depus și proiectul aferent execuției piloților necesari consolidării depozitului. Menționăm în acest context faptul că drumul tehnologic este finalizat în proporție de aproximativ 30%, respectiv 230 de metri dintr-un total de 780”, spun reprezentanţii CJ Cluj.

Articole din aceeasi categorie