Cioloș: „Administrația din România a rămas mult în urma evoluției societății românești”

La ora actuală, în România, există încă sute de școli care nu sunt autorizate pentru că nu au acces la apă curentă, iar în multe localități sunt, în continuare, probleme cu canalizarea.

Copreședintele Alianței USR-PLUS, Dacian Cioloș, consideră că pentru a utiliza cât mai eficient resursa internă și europeană și pentru a avea o administrație eficientă, e nevoie de oameni competenți și cinstiți, și de o ruptură cu trecutul.

„Administrația din România a rămas mult în urma evoluției societății românești. Sigur, sunt diferențe între nordul și sudul țării, între vest și est, dar în România, lucrurile au evoluat, a evoluat antreprenoriatul, societatea civilă, care își asumă multe responsabilități în multe domenii, avem ONG -uri active, în domeniul educației, sănătății, al politicilor sociale, Administrația publică a rămas undeva închistată în trecut, pentru că s-a rămas pe același model: când ajung la putere, îmi duc oamenii acolo, când ajung la putere spun că omul meu e mai competent.

Atâta timp cât în administrația publică nu ne-am pus problema să recrutăm oamenii ca să rezolve problemele legate de fonduri europene, să gândească proiecte de școli și spitale, să le și pună în aplicare și să caute oameni competenți care să le pună în aplicare, lucrurile nu au cum să se miște. În sectorul privat, de bine, de rău, s-au absorbit fonduri europene, au mai apărut niște lucruri.

Noi spunem de doi ani de zile că vrem o Românie fără hoție și cu oameni cinstiți, competenți, pentru că acesta e punctul de plecare. Degeaba vorbim noi de reforme în educație, sănătate, dacă nu începem cu administrația publică.  Dacă transparentizăm și informatizăm o mulțime de procese din administrația publică, și cele interne și cele care țin de relația cu cetățeanul, din start eliminăm foarte mult e posibilități de șmecherii politice.

Aceasta e viziunea noastră, vă putem spune foarte multe despre ce vrem să facem, pe educație, sănătate, antreprenoriat, infrastructură, în mediul rural, dar pentru asta nu e suficient să avem câțiva miniștri în Guvern binevoitori, dacă aparatul de sub ei aparține tot de vechea clasă politică. E nevoie de o ruptură cu trecutul, iar Uniunea Europeană abia ne așteaptă”, a declarat Dacian Cioloș.

Pe de altă parte, Cioloș mai atrage atenția că deși, încă, în România nu se poate vorbi de un exod dinspre marile aglomerări urbane, înspre zona rurală, lucrurile se mișcă și în acest sens. Nu este un fenomen de masă, dar începe și în țara noastră, spune el.

„Avem și noi deja, situații, în care oameni care s-au realizat în oraș, se duc la sat. Noi avem candidați care s-au instalat la sat. Nu e un fenomen de masă, dar începe și la noi. Dacă va apărea schimbarea aceasta și vom avea primari care să lucreze pentru interesul cetățeanului de acolo din comună, atunci o să vină tot mai mulți (n.red- de la oraș). În acest fel o să scoatem dn sărăcie multe zone. Cluj-Napoca are o responsabilitate nu doar pentru locuitării orașuluil, ci și pentru ce se întâmplă în jur, pentru că poate să ajute foarte mult”, a mai spus fostul premier.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie