Ciolacu: Iohannis să justifice decizia aberantă a Guvernului privind alocațiile

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, că Guvernul se luptă pe toate căile să nu dubleze alocaţiile copiilor, menţionând că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să iasă să justifice decizia „aberantă” a Executivului de a ataca la CCR legea referitoare la aceste alocaţii.

„Dar chiar nu vă crapă obrazul de ruşine?! Acelaşi Guvern incompetent care a făcut din deschiderea şcolilor o mare bătaie de joc, se luptă acum pe toate căile să nu dubleze alocaţiile copiilor! Azi, peneliştii au contestat din nou la Curtea Constituţională legea votată de Parlament şi promulgată de preşedintele Iohannis. Asta, deşi CCR le-a mai spus o dată că bat câmpii şi că legea votată de PSD este perfect constituţională. Iohannis trebuie să iasă astăzi şi să justifice această nouă decizie aberantă a Guvernului său! Până când mai tolerează acest guvern care fură până şi drepturile copiilor?!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a transmis liberalilor şi Guvernului să respecte legea şi să dubleze alocaţiile.

„Eu am un singur mesaj. Nu va mai bateţi joc de copii! Dublaţi alocaţiile! Respectaţi legea!”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 24 septembrie sesizarea Guvernului referitoare la actul normativ de respingere a OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, au precizat, miercuri, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Pe 19 august, Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, Ordonanţa 123/2020, care modifică şi completează art. 3 din Legea 61/1993, în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii.

În favoarea respingerii ordonanţei au votat 166 de deputaţi, 63 – împotrivă şi 29 s-au abţinut.

Potrivit OUG 123/2020, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel: „majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 – 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale”.

Articole din aceeasi categorie