Cinemateca

Despre iubire şi ură, dragoste şi onoare în “Fraţii Karamazov”

miercuri 17 aprilie 18. 30; joi 18 aprilie, 18. 30 * cinematograf “Dacia”

Ucu Bodiceanu vine cu o propunere extrem, extrem de tentantă, una pentru care merită toate aprecierile. Şi le merită din plin pentru că propunerea sa vizează cu siguranţă, cea mai bună ecranizare a romanului Fraţii Karamazov de Fiodor Dostoievski, semnată de regizorul Kirill Lavrov (1925 – 2007).

Nu este deloc să te apropii de un roman cum este Fraţii Karamazov, scris între 1878 şi 1880, acesta din urmă şi an al publicării romanului. O primă ecranizare datează din 1958, în regia lui Richard Brooks, cu Yul Brynner şi Maria Schell. Avem o alta din 2013, semnată Yuri Moroz. De referinţă însă rămâne cea din 1969, nominalizare la Oscar 1970, pentru cel mai bun film străin, regia Kirill Lavrov.

Fratii Karamazov vorbeşte despre iubire şi ură, onoare şi trădare, adevăr şi minciună, trăiri ce se află într-un permanent conflict în sufletul omului. Toate sentimentele umane sunt atent analizate cu un strălucit simţ al observaţiei psihologice. Întregul univers al romanului gravitează în jurul destinelor fundamental deosebite a trei personaje care reprezintă faţete diferite ale sufletului uman, Aliosa, Dmitri şi Ivan. Sunt trei personaje distincte, toate în conflict cu părintele lor.

Am să vă supun atenţiei cele scrise de Andre Gide: “Dostoievski pictează ca Rembrandt, iar portretele sale sunt atât de puternice din punct de vedere artistic şi, de cele mai multe ori, atât de perfecte, încât, chiar dacă le-ar lipsi profunzimea de gândire care se află în spatele şi în jurul lor, cred că Dostoievski tot ar rămâne cel mai mare romancier”.

Am o singură recomandare şi nu este deloc târziu. Căutaţi să citiţi sau să recitiţi Fraţii Karamazov, atât.

Prezintă Judit Bartalis Ban şi Ovidiu Pecican.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie