Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor.Victor Apostu şi Adela Kostyal. Unitate în simbolistica imaginilor

Este un duo de care cu siguranţă vom mai auzi şi vom mai scrie. Cei doi artişti se află la prima lor expoziţie comună, una care stă sub semnul unităţii. A unităţii cromatice, a unităţii tematice. Cu o subliniere care se impune de la bun început, culoarea este cea care dă tonul şi asigură suportul ideatic. Când calm, când încărcat de mistere (o ‘Veneţie’ medievală; siluete care – şi pierd identitatea în favoarea unor atitudini specifice), dialogul artistic propune spaţii deschise, guvernate de armonia cromatică, de armonia liniilor, degradeuri rafinate în trecerea de la o stare la alta, acorduri sobre.
Victor Apostu este absolventul Liceului de arte vizuale ‘Romulus Ladea’ (studiul picturii cu Adonis Papadopoulos), respectiv al Academiei de Arte Vizuale ‘Ioan Andreescu’, promoţia 1992, specialitatea grafică, prilej de a lucra cu maeştri consacraţi precum Ioan Horvath Bugnariu, Ioachim Nica, Feszt Ladislau, Mircea Bălău. Prezent în numeroase expoziţii colective, două personale (la Zalău, respectiv Cluj – Napoca), lucrări în colecţii de stat şi particulare.
Adela Kostyal este microbiolog. Pasiunea pentru pictură este mai veche, luând 2014 ca an al începutului, pasiune cultivată în prezent pe băncile Şcolii Populare de Arte ‘Tudor Jarda’ din Cluj – Napoca, arte vizuale. Lucrările sale depăşesc însă cu mult penelul unui începător. Atestă solide cunoştinţe de specialitate, stăpânire a uneltelor artistice (penel, culori), o viziune unitară asupra temelor abordate (continuitate temporală şi spaţialitate, buna înţelegere a limbajului natural). Expoziţia de pictură semnată de Victor Apostu şi Adela Kostyal se înscrie în seria evenimentelor plastice de onorat. Şi vreau să cred că cei doi artişti nu se vor opri aici, că voi mai avea motive să mă opresc asupra picturii lor, tot atâtea exprimări plastice legate de timp, spaţiu şi oameni.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie