Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Artă şi cultură japoneză

Nu ne întâlnim săptămânal cu arta japoneză şi reprezentanţii săi. Ne întâlnim rar, fiecare expoziţie, personală sau colectivă, devenind o caldă invitaţie la cunoaştere şi familiarizarea cu una dintre artele cele mai fascinante. Şi fascinant înseamnă înainte de orice, tradiţii ancestrale, cultivate în timp şi dinastii, până la formele zilelor noastre.

Arta japoneză oferă o perspectivă inedită asupra stilurilor şi tehnicilor de lucru ale principalilor artişti niponi contemporani, în cazul de faţă, artişti stabiliţi în Europa în marea lor majoritate. Dar sunt artişti care duc mai departe ancestrale tradiţii, lucrări variate, de la rulouri verticale şi imprimeuri ukiyo-e la imprimeuri textile, lucrările expoziţiei reflectând tot atâtea distincte personalităţi creatoare. Lucrările celor opt artişti parcurg în esenţă, acelaşi drum, artist/identitate – creaţie – expoziţii, pentru că lucrările sunt create pentru a fi expuse, pentru a fi admirate, comentate nu în cele din urmă.

Opt sunt artiştii care expun la Turnul Croitorilor în Expoziţia de artă şi cultură japoneză, 25 – 28 iulie şi mă refer la Kojiro Matsubayashi (litografie), Chikako Thomsen (caligrafie, pictură în stilul Nihon – Ga), Charles Thomsen (paper craft), Eriko Yoshida (pictură), Yuki Morizumi (artă tradiţională japoneză Chigiri – e), Naohiko Nomura, Anais Wasawa (desen) şi Masami Takeuchi.

Se impun şi câteva date despre expozanţi: Eriko Yoshida este a absolventă a Universităţii de Artă din Kyoto; este membră a mai multor asociaţii de artişti acuarelişti, cea naţională, respectiv cea din Kyoto.

Yuki Morizumi este adepta tehnicii tradiţionale Chigiri – e, pentru care foloseşte hârtia prelucrată manual; baza artistică o constituie însă grafica.

Chikako Thomsen este o caligrafistă de top, pentru care pensula şi cerneala au devenit uneltele principale de exprimare artistică; tema preferată este Words of God/Cuvintele Domnului.

Charles Thomsen, fiul doamnei Chikako, s-a specializat în paper craft, lucrări realizate cu ajutorul softurilor 3D.

Naohiko Nomura este absolvent al Tokyo Zokei University Japan, studii licenţă şi master, plus cursuri la Accademia Riaci din Florenţa.

Kojiro Matsu bayashi este un litografist redutabil; stabilit în Elveţia, la Appenezeller, Kojiro rămâne un maestru al liniilor fine, detaliile, balansul şi armonia marcându-i lucrările; este o mână rafinată, un ochi excepţional, are răbdare, talentul permiţându-i să graveze în sticlă cu creionul sau cu uneltele specifice; Kojiro gravează desenele direct în sticlă, urmând ca desenele să fie copiate pe o placă de metal; nu în ultimul rând, mai este de menţionat un aspect, Kojiro terapeutul care se dedică persoanelor cu dizabilităţi severe în casa Eben – Ezen.

Mă opresc aici. Orice intrare într-o galerie de artă este un câştig, unul însemnat. Opt artişti japonezi vă dau întâlnire. Ideea este simplă, profitaţi de aceste întâlniri, merită din plin.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie