Centenarul sărbătorit în şcolile judeţului

La sfârșitul programului de studiu, joi, în mai multe unități de învăţământ din cadrul judeţului nostru au avut loc evocări și programe artistice dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Un asemenea eveniment s-a desfăşurat în sala de spactacole a căminului cultural de la Frata, unde din 280 de elevi participanţi, 98 au urcat pe scenă în diferite roluri.
Într-o sală plină de şcolari, cadre didactice, părinţi, autorităţi publice locale şi primarul comunei, Vasile Trif. După prezentarea evenimentului istoric de la Alba Iulia, elevii au prezentat sceneta numită, Declaraţia de autodeterminare”.
Programul a continuat cu un bogat recital de poezii patriotice şi cântece patriotice. În completarea programului, Ansamblul, Jucăuşii de la Frata, coordonaţi de directorul căminului cultural, au prezentat colinde şi jocuri populare tradiţionale din această zonă.
Un eveniment asemănător s-a consumat şi în localitatea Bobâlna, atît la sediul şcolii gimnaziale, dar şi în parcul central al localităţii.
În unitatea de învăţământ programul a început cu intonarea Imnului Naţional, prezentat de glasul elevilor şi cadrelor didactice, şi tot aici s-a prezentat şi vizionat un documentar despre importanţa Marii Uniri.
Apoi, în amintitul parc, în care tronează bustul marelui om politic şi de stat, participant activ la marele act istoric al Unirii, Alexandru Vaida Voievod, elevii au desfăşurat un mare drapel tricolor şi o expoziţie cu cele mai semnificative împliniri ale României de la Unire şi până în prezent.
După ce viceprimarul comunei, Dan Pop şi directorul şcolii, Florina – Alina Șomşudean, au subliniat importanţa acestui act istoric, elevii Clubului şcolar au prezentat un reuşit moment artistic, iar Grupul ,, Olpret’’, coordonat de Adina Veşcan, a susţinut un scurt program de cântece patriotice, în final cei prezenţi prinzându-se în Dansul Tricolorului.
Într-o altă zonă a judeţului, pe malul Arieşului, în sala de festivităţi a Şcolii gimnaziale Luna, în prezenţa primarului, Aurel Giurgiu şi a personalului didactic, au fost prezentate documentarul ,, 100 de ani de Românie întreagă’’ şi o proiecţie ,, De la Burebista la Unire’’.
Și aici elevii au recitat poezii şi cântece patriotice, inclusiv o scenetă închinată marii sărbători naţionale.
În încheierea programului dedicat Marii Uniri, Asociaţia Femeilor Voluntare Luna, au prezentat colinzi şi cântece patriotice. Şi ca în alte multe localităţi din ţară şi judeţ, la Luna, sâmbătă, se vor depune coroane de flori din partea autorităţilor publice locale şi se vor ţine Te Deumuri la monumentele eroilor ce s-au jerfit pentru apărarea gliei în graniţele ei istorice.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie