Cel mai mare proiect edilitar desfăşurat vreodată în Turda şi în Cîmpia Turzii se apropie de final

Vechi de aproape un secol, multe din conductele de apă din Turda trebuiau înlocuite. De asemenea, reţeaua de canalizare a oraşului, ce măsura circa 60 de kilometri, adică aproape jumătate din cea de distribuţie a apei, trebuia extinsă. Banii necesari pentru finanţarea unor lucrări de o asemenea anvergură lipseau. Soluţia salvatoare au reprezentat-o finanţările nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Pentru a accesa astfel de fonduri, la iniţiativa autorităţilor locale din Turda, s-a constituit Comunitatea Urbană Arieş, microregiune ce corespunde criteriilor impuse de UE, mai ales din punct de vedere al numărului de locuitori necesar pentru obţinerea banilor europeni. Odată admis ca eligibil proiectul de extindere şi reabilitare a reţelelor edilitare de apă şi de canalizare din Turda, Cîmpia Turzii şi din patru comune învecinate, s-a înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Văii Arieşului” pentru gestionarea acestui proiect, în numele autorităţilor locale din unităţile teritorial-administrative componente. Beneficiarul proiectului, Compania de Apă Arieş, s-a înfiinţat pe osatura fostelor regii de apă şi canalizare din Turda, respectiv din Cîmpia Turzii.

Despre stadiul de realizare a lucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi a celor de canalizare a oferit informaţii managerul proiectului, inginerul Traian Giurgiu.

Rep: Vă rog să prezentaţi cititorilor noştri un scurt istoric al proiectului

Traian Giurgiu: Contractul de finanţare a fost semnat în 23 septembrie 2008, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, de către minstrul Attila Korodi şi de directorul general al Companiei de Apă Arieş, Alexandru Sabău. Proiectul de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi de canalizare din municipiile Turda, Cîmpia Turzii şi din localităţile-reşedinţă ale comunelor Viişoara, Luna, Mihai Viteazu, respective Sănduleşti, are o valoare totală de 79.9 milioane de euro. Obiectivul principal al proiectului constă în îmbunătăţirea reţelelor de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare şi a celui de tratare a apelor uzate, din Turda şi din Cîmpia Turzii, în conformitate cu cerinţele Aquis-ului pentru sectorul de apă, incluse în Tratatul de Aderare al României la Uniunea Europeană.

– Care au fost principalele dificultăţi cu care v-aţi confruntat în timpul desfăşurării acestui proiect? Cum s-au rezolvat diversele probleme apărute?

– A trebuit să evaluăm foarte bine durata de execuţie a lucrărilor, deoarece eram nevoiţi să ţinem cont de timpul necesar obţinerii diverselor avize, ca de exemplu cele de la Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi sau de la Căile Ferate Române. De asemenea, am întîmpinat dificultăţi, dar am reuşit să impunem în contractele de lucrări cu proiect dat o clauză conform căreia plata lucrărilor să se facă după refacerea străzilor. O altă problemă a constituit-o stabilirea duratei de proiectare. Aceasta a trebuit să fie dimensionată astfel încît executanţii să o poată respecta. Apoi, am avut grijă ca termenele intermediare prevăzute în graficele de execuţie a lucrărilor să fie realist  alese de către antreprenori şi aprobate de firma de supervizare. Unii subcontractori au fost schimbaţi, deoarece au efectuat lucrări de o calitate necorespunzătoare.

– Pe cîte străzi şi în cîte localităţi se lucrează acum?

– La sfîrşitul lunii octombrie se finalizează lucrările din Luna, Viişoara, Mihai Viteazu şi Sănduleşti, incluse în pachetul ce prevede extinderea canalizării în mediul rural. În total, din şapte pachete de lucrări, finalizăm în acest an şase. Ultimul pachet de lucrări “Extindere reţele de apă şi canalizare în Cîmpia Turzii”, finalizat în proporţie de 97 la sută, se va finaliza pînă în luna februarie a anului viitor, termenul stipulat în contract.

– Cînd vor scăpa locuitorii Turzii şi ai Cîmpiei Turzii de disconfortul cauzat de executarea lucrărilor la reţelele de apă, respectiv de canalizare?

– Anul acesta, la sfîrşitul toamnei.

– Compania de Apă Arieş livrează cea mai scumpă apă din ţară? Dacă da, de ce?

– Acest lucru nu este adevărat. (N.r: Pentru un metru cub de apă consumată, preluat apoi de reţeaua de canalizare, clienţii Companiei de Apă Arieş plătesc, în total, cu TVA inclus, 5,79 lei). Şi nu comentăm, decit că majorarea sau, mai bine zis, ajustarea tarifelor la apă şi canalizare sînt impuse prin studiul de fezabilitate aprobat de Comisia Europeană. Şi la alte companii de apă din ţară, care au accesat fonduri europene, sînt imperios necesare aceste ajustări anuale ale tarifelor, conform studiilor de fezabilitate proprii, aprobate de Comisia Europeană (rezultate din analiza cost-beneficiu a proiectului).

– Dacă mai aveţi ceva de adăugat…

– Compania de Apă Arieş doreşte, în primul rind, să ofere clienţilor săi o apă potabilă constant bună şi, bineînţeles, un serviciu ireproşabil de canalizare.  Îmbunătăţirea radicală a reţelelor de canalizare şi a celor de distribuţie a apei potabile, ce va apărea ca efect al finalizării proiectului european, va permite companiei să materializeze dezideratul pe care l-am enunţat în fraza precedentă.

Proiect: Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi de apă uzată, în regiunea Turda-Cîmpia Turzii
Titularii investiţiei: Consiliile locale din Turda, Cîmpia Turzii, Luna, Mihai Viteazu, Sănduleşti şi Viişoara.
Beneficiar: S.C.Compania de Apă ArieşS.A, operator regional în bazinul hidrografic Mureş – Aries.
Durata de realizare a investiţiei: 72 luni, din 2008 pînă în 2013
Valoarea totală a investiţiei: 79,9 milioane euro
Fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană: 79,7 la sută;
Bugetul statului: 12,3 la sută;
Autorităţile locale: 1,8 la sută;
Compania de Apă Arieş: 6,2 la sută;
Obiectul proiectului:
Extinderea şi reabilitarea reţelelor publice de alimentare cu apă pe o lungime totală de 84 de kilometri; extinderea şi reabilitarea reţelelor publice de canalizare pe o lungime de 77 de kilometri.
Construirea a:
8 staţii de pompare a apei uzate; 6 camere deversoare pentru ape pluviale; O staţie de epurare; 2 staţii de clorinare a apei; 4 staţii de pompare a apei potabile;
Reabilitarea a:
1 staţie tratare apă; 3 rezervoare de apă; 3 staţii de pompare; 1 staţie hidrofor.

A consemnat Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie