Casa Matia. Plăcile omagiale de pe faţada edificiului

Cotidianul ‘Făclia’ continuă, în ediţia de astăzi, suita de articole în care sunt prezentate clădiri şi monumente remarcabile din Cluj – Napoca, legate de viaţa unor ilustre personalităţi ale istoriei şi culturii transilvănene. Suita este dedicată Anului European al Patrimoniului Cultural, a cărui deviză este la confluenţa dintre trecut şi viitor.
Casa Matia, în care s-a născut în urmă cu 575 de ani, la 27 martie 1443, Matia Corvinul, ales rege al Ungariei (1458 – 1490), fiul voievodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara, este în prezent, sediul Universităţii de Artă şi Design Cluj – Napoca.
Edificiul de secol al XV – lea, care a fost han, situat în interiorul primei incinte de apărare a cetăţii, îmbină elemente arhitecturale gotice şi renascentiste. În încăperea în care a venit pe lume Matia se află o inscripţie în limba latină, Matthias, dei gratia beatae memoriae olim Hungariae, Bohemiae, Dalmatiae, Croatiae rex, filius quo(n)dam domini Joannis Hunyadi, natus hic in isto hypocausto anno 1444, die 27 martius, 3 hora matutina, qui fideliter patriae inservivit regnavitque foeliciter usque ad vitae suae finem (‘Matia, de bună amintire, prin graţia divină rege al Ungariei, Boemiei, Dalmaţiei şi Croaţiei, fiul răposatului domn Ioan de Hunedoara, născut aici, în această încăpere, în anul 1443, în ziua de 27 martie, la a treia oră a dimineţii, şi-a servit patria cu credinţă şi a domnit cu fericire până la sfârşitul vieţii sale’). Casa nu era proprietatea familiei lui Matia Corvin.
Pe faţada clădirii se află, una lângă alta, două plăci omagiale din bronz patinat.
În anul 1887, cu prilejul vizitei efectuate la Cluj de împăratul Austriei, Franz Joseph (1830 – 1916), rege al Boemiei şi al Ungariei, reprezentant al Dinastiei Habsburgice, pe faţada Casei Matia a fost aşezată o placă omagială cu text în limba maghiară, realizată de sculptorul Gyorgy Zala. Textul de pe placă este următorul: “În această casă s-a născut la 27 martie 1443, Matia cel Drept, fiul lui Ioan de Hunedoara şi al Elisabetei Szilagyi. Graţia marelui rege a scutit casa natală de orice împovărare. Principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi al II – lea, a întărit privilegiile acestei case. Regele nostru apostolic, Francisc Iosif I, a onorat-o în vizita sa în 23 septembrie 1887 şi, cu o donaţie mărinimoasă, a avut grijă să fie însemnată pentru veşnica pomenire. Vestitoare a pioşeniei şi stimei, această placă comemorativă a fost pusă de către oraşul liber regal al Clujului pe casa natală a celui mai mare fiu al său. 1888”.
Cea de a doua placă omagială, aşezată pe faţada clădirii în anul 1996, are inscripţiile în limbile română şi engleză: “Potrivit tradiţiei istorice, în această casă s-a născut Matei Corvin, fiul marelul oştean Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei şi Guvernator al Ungariei. Românul Matei Corvin este considerat datorită înfăptuirilor din timpul domniei sale, 1458 – 1490, cel mai mare rege al ungariei”.
Matia Corvinul a urcat pe tron, ca rege al Ungariei, la Buda, la 14 februarie 1458, fără coroana Sfântului Ştefan care era, de mulţi ani, în custodia lui Frederic al III – lea de Habsburg. Coroana a fost sustrasă în 1440 de regina văduvă Elisabeta de Bohemia (1409 – 1442) – fiica lui Sogismund de Luxemburg (1368 – 1437), soţia lui Albert al II – lea de Habsburg, pentru a opri încoronarea regelui polon Vladislav Jagello în Ungaria, în locul lui Ladislau al V- lea.
Carmen FĂRCAŞIU

Articole din aceeasi categorie