Casa de cultură a studenţilor Campania #1banpentru pian la final

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Pianul Bluthner pregătit pentru primele concerte !

Au fost zile în care s-a lucrat şi zece ore, au fost şi zile când s-a lucrat mai puţin. Cert este că s-a lucrat sub presiunea timpului, pentru ca pianul de concert să fie gata pentru primele concerte, jazz şi gospel, 15, respectiv 17 septembrie. Şi reuşita poartă patru nume. Primele două sânt cele ale restauratorilor Marius Hăndăbuţ (acordeur; tehnician piane) şi Albert Jozsef (acordeur; specialist construcţii şi restaurări orgi; a restaurat orga Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu), nume cunoscute în peisajul specialiştilor de top prin multe şi însemnate reuşite pe axa Filarmonica de Stat ‘Transilvania’ – Colegiul de muzică ‘Sigismund Toduţă’ Cluj -Napoca – Academia de Muzică ‘Dima’, alte centre din ţară şi de peste hotare. Apoi, la acelaşi nivel de reprezentare se situează echipele Jazz Day şi Beard Brothers, cei care au iniţiat şi susţinut proiectul restaurării pianului Bluthner de la Casa de cultură a studenţilor din Cluj – Napoca.

Este, îl citez pe Marius Hăndăbuţ, “pian din categoria celor de concert, între pianele de marcă ale lumii, alături de Steinweg/Steinwayîn varianta americană, Bachstein, Bosendorfer sau August Forster. Cel la care lucrăm în prezent are 2.75 m, negru lucios, cca 200 de corzi, 88 de clape, a fost pianul care nu a trebuit practic, nimănui din cauza deteriorării avansate. Pentru noi a fost o adevărată provocare profesională, ne-am aruncat practic în necunoscut, neştiind de ce surprize vom avea parte. Pianul era deteriorat, avea un aspect exterior care te îndepărta de el, nu atrăgea practic prin nimic şi nu putea atrage fiind cu lemnul crăpat, sunetul înfundat, ciocănele uzate, corzi rupte sau lipsă, … Lucrăm de peste o lună, au fost zile când am lucrat şi zece ore, au fost şi zile când s-a lucrat mai puţin, dar s-a lucrat. Albert s-a ocupat de mecanism, mai precis de clape, ciocănele, surdine, corzi, toate schimbate, toate noi acuma, toate urmare a unei bune colaborări cu cei de la Meyne – klaviertechnik, Braunschweig, Germania. Albert a restaurat mecanismul în atelier, eu am restaurat pianul ad integrum pe scenă, dându-i o nouă înfăţişare, demnă de numele pe care-l poartă. Acuma ? Sântem în ultima fază, montarea mecanismului, apoi acordarea, pentru un sunet de calitate. Se ştie, trei sânt elementele care dau sunetul de calitate al pianului, placa de rezonanţă, ciocănelele şi corzile. Pentru noi această restaurare este o datorie de onoare. Restaurăm un pian de concert de certă reputaţie între pianele lumii, folosit în multe concerte simfonice, de jazz, muzică uşoară, … Aşteptăm cu emoţii dar şi cu încredere, primul concert, sper ca munca noastră să mulţumească pe toată lumea, de la instrumentişti la public”.

Pot spune că am avut prilejul de a-i vedea la Bluthner pe … Johnny Răducanu, Marius Popp, Harry Tavitian, Mircea Tiberian, … Ce timpuri !

Inaugurarea pianului Bluthner va avea loc joi, 15 septembrie, 19. 00, prin concertul de jazz Elena Mândru & Jyvaskyla Big Band (Finlanda), practic reântâlnire cu o vocea de jazz care este Elena Mândru şi cu pianistul Tuomas Turunen.

Al doilea concert este cel de gospel din data de sâmbătă, 17 septembrie, 19. 00, invitat special Joshua Nelson.

Pe marginea celor două concerte voi reveni la timpul potrivit.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie