Cartea de poezie. DIN GRAMATICA SUFLETULUI de Traian T. Toduţ

Coperta Todut Din gramaticaSemnalăm cu plăcere apariţia, la Editura Napooca Star din Cluj-Napoca, a unui nou volum de versuri al poetului clujean Traian T. Toduţ, intitulat, sugestiv „Din gramatica sufletului”. Este a cincea carte a autorului, după „Limanuri” „Aripi de gînd” „Primăvara zăpezilor tîrzii” şi „Şoaptele munţilor”, toate publicate în ultimii doi ani.

Poetul s-a născut în anul 1951 în localitatea Poieni, din judeţul Cluj, o zonă pitorească, cu oameni harnici, păduri întinse, ape repezi şi cristaline, cum sînt Drăganul, Săcuieul şi Crişul Repede, areal care-l şi inspiră, de altfel. Traian T. Toduţ reflectă în versurile sale viaţa oamenilor de la munte, a moţilor din zona Vlădesei, cu necazurile, problemele cotidiene, obiceiurile, îndeletnicirile lor, precum şi dragostea acestora pentru natura în mijlocul căreia trăiesc. Din scrierile sale răzbate cu pregnanţă o trăire interioară intensă, o căldură a sufletului ieşită din comun, o existenţă măcinată permanent de evenimentele prin care viaţa i-a hărăzit să treacă. Autorul are un stil propriu, aparte, de sorginte populară, care îi evidenţiază fiorul artistic, dar şi felul de a fi, adică sincer, onest şi mai cu seamă modest, după cum el însuşi spune: ‘’În lumea asta, eu am locul meu/Nu doresc la nimeni locul să i-l ieu,/Lumea noastră e destul de mare,/Este loc în ea, chiar pentru fiecare’’.

Poetul este deosebit de sensibil, meticulos şi ordonat în toate, aşa cum este viaţa moţilor din zona Vlădesei şi aspiraţia acestora spre educaţie. Aşa încît, pasiunea pentru literatură, informaţia însuşită prin lectură şi călătorii au avut o înrîurire covîrşitoare în structurarea talentului poetic al autorului.

Creaţia poetului Traian T. Toduţ este fundamental nealterată de curentele şi orientările literare cu care a venit în contact, aceasta fiind o creaţie simplă, realistă şi mereu deschisă spre înnoire. Putem spune că este o apariţie meteorică, cu evidentă predilecţie pentru adevăr şi frumos în ceea ce a realizat pînă în prezent, pe tărîmul scrisului. Poetul frapează prin exprimarea liberă, spontană chiar, printr-o revelarea reţinută a emoţiei şi prin aplecarea gravă asupra unor înţelesuri adînci. Această carte este, oarecum, altfel decît cele anterioare, fiind o colecţie impresionantă de catrene în formă fixă, delicată, plină de înţelepciune, pe care poetul se pare că o stăpîneşte şi o îndrăgeşte. Catrenele se prezintă singure, cititorul fiind invitat să subscrie la părerea poetului, care spune: ‘’De-ai deschis, din pasiune,)Această carte-a mea,/Eu îţi zic cu gînduri bune:/Poţi să-nveţi ceva din ea!// Dacă, cumva, din greşeală,/Gîndul meu se cam pierdu,/Poezia ce nu-ţi place/Scrie-o mult mai bine tu!’’

La finalul acestor scurte consideraţii, să mai spunem că desenele care ilustrează volumul au fost realizate de dna Camelia Bota.

CRONICAR

Articole din aceeasi categorie