Cartea de artă

Ovidiu Petca sau fascinanta călătorie în lumea modernă a artei digitale

Un album de artă este binevenit. Un album de artă trezeşte interes,se cumpără, duce, prin lecturi, la îmbogăţiri spirituale. Şi un album Ovidiu Petca. Artă digitală trezeşte interesul legitim, dat de anvergura artistului.

Originar din Deva, Ovidiu Petca este absolventul Institutului de Artă ‘Ion Andreescu’ din Cluj – Napoca, promoţia 1988. S-a făcut repede remarcat pe plan naţional şi internaţional, în anul imediat absolvirii, 1989, Ovidiu Petca având parte de prima expoziţie personală (‘Silkscreen’, Bacău), respectiv Premiul Juriului la concurusul internaţional de ilustraţii de carte, ‘Baron Plate’ de la Paris.

Drumul odată deschis, au urmat ‘n’ personale (România, Polonia, Japonia, Ungaria, Grecia) şi colective (Italia, Egipt, Bangkok, Belgrad, Bruxelles, Toulouse, Toyama/Japonia, Ufa/Rusia, Vilnius/Lituania, Toronto, …), un drum artistic jalonat de premii naţionale şi internaţionale, calitatăţi de membru în jurii (Belgia, România, Bulgaria, Ungaria, China), prezenţe în colecţii publice (Muzeul de Artă Modernă, Saitama, Japonia; Galeria Municipală de Artă, Corfu; Guanlan Print Art Museum, China; Muzeul de Artă Modernă de la Minsk; Biblioteca Publică din Gliwice, Polonia; Galeria Morawska, Brno, …), o activitate febrilă, care l – au impus şi l – a făcut cunoscut.

Un punct important al activităţii este organizarea expoziţiilor de grafică mică de la Cluj – Napoca, tot atâtea reuşite.

Am scris despre arta lui Ovidiu Petca de mai multe ori. Vă propun doar câteva rânduri, dovezi ale aprecierii de care se bucură în lumea şi în mediile artistice : “Ovidiu nu numai că îşi are stilul personal şi personalitatea proprie. El ne arată, de asemeni, în propria sa viziune, o lume în care ne – am dori să ne pierdem” (Martin Baeyens, Belgia) * “Lucrările lui Ovidiu Petca ne aduc în gând faptul că Eternitatea este o succesiune de momente efemere. Asta fiindcă, în arta digitală pe care a creat – o în ultimii 15 ani, se poate simţi această fascinaţie a unor fenomene care apar şi dispar în nesfârşita curgere a timpului (…) Privind în linişte toate tipurile de fenomene, el foloseşte tehnici moderne pentru a transforma fragmentele scurtelor momente pe care le-a captat într-o singură imagine. Acea imagine stă în picioare ca un poem simfonic cântat de forme splendide pe care le-a selectat din trecerea timpului” (Ohya Masaaki, Tokyo) * “Ovidiu Petca persistă de ani de zile, cu o gândire concisă şi precisă, căutând constant noi vizualizări. Constanţa sa neobosită şi cunoştinţele impecabile despre grafica din întreaga lume se adună în fiecare an în antologica sa Tribuna Graphica, cu acurateţe şi mereu în actualitate. El notează şi prezintă principalele mesaje grafice din lume în Cluj, oraş care îşi întăreşte într-una rolul din ce în ce mai important şi proeminent în spaţiul artei mondiale” (Vlado Goreski, Bitola, Macedonia).

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie