Carmen Dan îi răspunde lui Nicoară pe tema dotării MAI cu încălţăminte Clujana

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, i-a comunicat senatorului Marius Nicoară că Societatea Clujana nu a depus nicio ofertă de participare la procedura de achiziţie publică de echipamente pentru structurile acestui minister. Precizarea ministrului Dan vine după ce senatorul Marius Nicoară i-a solicitat lui Mihai Tudose, prin intermediul unei interpelări parlamentare, să găsească soluţii astfel încât fabrica de încălţăminte Clujana să furnizeze încălţăminte pentru structurile Ministerului de Interne şi ale MApN. Nicoară arăta că societatea Clujana se confruntă cu o situaţie financiară extrem de gravă, iar o colaborare cu Ministerul de Interne şi MApN ar permite redresarea acesteia.

În răspunsul trimis lui Nicoară, ministrul Carmen Dan spune, însă, că potrivit prevederilor Legii nr. 98 din 2016 privind achiziţiile publice, procedurile de achiziţie publică derulate de către structurile ministerului pentru articole de echipament şi încălţăminte au fost iniţiate prin publicarea anunţurilor de participare în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice. ‘’De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 3 din ordinul Ministerului Administraţiei şi Internelor nr. 29 din 2011 privind competenţele de achiziţie a produselor şi serviciilor în Ministerul Afacerilor de Interne, cu modificările şi completările ulterioare, articole de echipament şi încălţăminte din compunerea uniformelor, se achiziţionează descentralizat la nivelul ordonatorilor secundari de credite sau terţiari din finanţarea ordonatorului principal de credite’’, arată Carmen Dan.

Fabrica de încălţăminte ‘’Clujana’’, care este deţinută în proproţie de peste 90% de Consiliul Judeţean Cluj, a fost înfiinţată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de ’’Fabrica de Piele Fraţii Renner & Co’’. După primul război mondial, a devenit societate pe acţiuni, schimbându-şi denumirea în “Dermata” şi devenind cea mai mare fabrică de încălţăminte din România. A fost confiscată de guvernul comunist în 1948 şi redenumită în “Fabrica de încălţăminte Janos Herbak”, apoi “Fabrica de Pielărie şi încălţăminte Cluj”, iar în final “SC Clujana SA”. În 1948 a fost naţionalizată de guvernul comunist. În anii ’80, fabrica ajunge cea mai mare de acest gen din estul Europei. Avea 8.000 de angajaţi, cu secţii proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălţăminte şi articole din cauciuc. După revoluţie, fabrica a decăzut, a intrat în faliment în 1999, dar în 2005 producţia a fost reluată, cu o singură secţie, în care munceau 35 de angajaţi.

C.P.

Articole din aceeasi categorie