Capitala Tineretului din România 2017 – o nouă abordare

Începând cu 2016, oraşele României intră anual în cursă pentru o nouă titulatură. Inspiraţi de Capitala Europeană a Tineretului, titlu pe care Clujul l-a deţinut in 2015, românii au creat Capitala Tineretului din România.

Anul trecut Timişoara a obţinut aceasta titulatura în cadrul proiectului pivot. Anul acesta oraşul desemnat Capitală a Tineretului din Romania este oraşul Bacău.

Ce înseamnă Capitala Tineretului din România?

În urma unui concurs de proiecte un oraş obţine pe o perioada de un an titlul de Capitala a Tineretului din România. Proiectele sunt realizate prin colaborarea unor organizaţii nonguvernamentale împreună cu autorităţile locale şi cuprind diferite activităţi ce se doresc a fi desfăşurate în cadrul Capitalei Tineretului. Oraşul câştigător obţine sprijin financiar şi beneficiază de consultanţă în implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură.

Scopul Capitalei Tineretului nu este doar acela de a crea evenimente, ci, mai ales, de dezvoltare a unui context care să faciliteze colaborarea autorităţilor locale cu organizaţiile nonguvernamentale, context în care acestea din urmă să îşi poată desfăşura activităţile. Activităţile desfăşurate de acestea sunt adresate publicului larg. Comunitatea beneficiază astfel de evenimente noi, desfăşurate la nivel naţional, iar organizatorii au parte de sprijin pentru promovarea şi implementarea lor. Astfel impactul social este de o mai mare anvergură.

Bacău – Capitala Tinererului din România 2017

Pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă în cadrul Capitalei Tineretului am vorbit cu Teodora Balaş, coordonator de voluntari. Ea ocupă această funcţie la numai 18 ani. O persoană veselă şi plină de energie, Teodora, la fel ca orice reprezentant al Capitalei Tineretului dovedeşte de la prima vedere ce înseamnă această iniţiativă: un proiect cu şi despre tineri ce cuprinde evenimente adresate publicului larg. Pentru realizarea acestora există o echipă de coordonare care au parte de ajutorul voluntarilor în organizare şi implementare. Ei au format Federaţia Tinerilor din Bacău special cu această ocazie.

Pentru organizatori, munca a început încă de anul trecut, când au elaborat dosarul de candidatura ce le-a adus prestigiosul titlu. Pentru voluntari, totul a început în luna aprilie când s-a dat startul înscrierilor pentru voluntariat. În scurt timp, unii tineri, au devenit ambasadori ai Capitalei Tineretului, răspândind vestea noului proiect prin liceele în care învăţau. Unii dintre aceştia, asemenea Teodorei, datorită implicării neobosite, au fost propuşi pentru funcţia de coordonator de voluntar. Ei au dobândit astfel o mare responsabilitate, participând la şedinţele de organizare, exprimând-şi părerea şi venind cu sugestii pentru desfăşurarea evenimentelor.

Pe 7 Mai a avut loc deschiderea oficială a seriei de evenimente cu o întâlnire în Piaţa Tricolorului din centrul oraşului. Tricourile verzi ale voluntarilor umpleau oraşul de culoare şi ilustrau într-o cromatică potrivită vitalitatea şi energia tinerilor care au luat cu asalt oraşul. O machetă cu sloganul ” Colorează-ţi generaţia!” a fost dezvelită în mica piaţă dintre Casa de Cultură şi Prefectură. În aceeaşi zi, a fost inaugurată o sculptură a poetului George Bacovia. Sculptura, care se regăseşte şi pe emblema ”Bacău – Capitala Tineretului din România”, a fost realizată în totalitate de tineri din materiale reciclate. ” Sculptorii ” au creat astfel o copie ingenioasă a bătrânei statui bacoviene existente în faţă fostei bilioteci a oraşului.

Cum văd tinerii acest proiect?

”Sunt unii care au mai făcut voluntariat, alţii care fac acum pentru prima dată, dar toţi au ceva de învăţat de aici.” spune Teodora. ”Îi vezi pe toţi în şedinţe cum se implică cu energie, chiar şi oameni care acum 3 luni nu scoteau un cuvânt.”

Teodora, cu o bogată experienţă de voluntariat în spate, recunoaşte că: ” Nu m-am aşteptat să fie o provocare. M-am îndragostit de ideea de a face ceva pentru tineri şi oameni, in general. Nu a fost doar o ocazie de a-mi exersa abilităţile dobândite până acum, ci şi de a le folosi într-un mod care să aducă beneficii oraşului meu.”

Întrebată cum a ajutat-o pe ea, personal, implicarea in Capitala Tineretului, Teodora răspunde: ”Capitala m-a făcut să pot vorbi deschis cu oricine indiferent de statut şau vârstă. M-a învăţat să îmi exprim părerea indiferent de situaţie şi să insist pentru realizarea ideilor mele.”

Iar acest curaj de exprimare a adus frumoase rezultate până acum. Teodora este iniţiatoarea unor sesiuni de training săptămânale ţinute de speakeri locali pe diferite teme de dezvoltare personală. De asemenea, este un membru activ al echipei ce a adus pentru prima dată în Bacău unele evenimente desfăşurate la nivel naţional precum Street Delivery sau Skirt Bike.

Alte evenimente desfăşurate în cadrul Capitalei Tineretului sau în parteneriat cu aceasta sunt campanii de ecologizare, campanii de donaţii de sânge, festivale de film şi teatru sau evenimentul mult îndrăgit şi în Cluj, Stree Food Festival.

„Cu oamenii care îţi sunt cei mai dragi faci lucrurile cele mai frumoase” concluzionează Teodora. Ea ţine să menţioneze că aceşti ”oameni dragi” îi erau necunoascuţi până acum 4 luni dar că i-au devenit o familie în urma acestei colaborări.

Bacăul deţine onorabilul titlu de Capitală a Tineretului din Romania până în mai 2018. Competiţia pentru următorul an este în plină desfăşurare. Un summit al tinerilor din toată ţara se va desfăşura în noiembrie în Bacău. În cadrul acestuia vom afla care dintre actualele finaliste ale competiţiei din acest an va fi Capitală a Tineretului România 2018: Iaşi, Baia Mare sau Satu Mare.

Felicia PETREA

Articole din aceeasi categorie