Candidatul USL pentru Colegiu 7, Ilarie Ivan: “Ţinta mea este ca, la finele celor 4 ani de mandat, să inversăm proporţia consumului dintre produsele din import şi cele din producţia internă”

Conferenţiarul universitar Ilarie Ivan candidează din partea USL pentru un mandat de deputat în Colegiul 7-zona Cîmpia Turzii. Într-un interviu acordat ziarului Făclia de Cluj, social democratul Ilarie Ivan vorbeşte despre programul său electoral şi viziunea sa cu privire la viitorul agriculturii din România.

Reporter: Domnule Ivan, v-aţi “întîlnit” cu cititorii ziarului ‘’Făclia’’ în precampanie. Faţă de momentul acela, ce evoluţii a înregistrat percepţia dumneavoastră cu părere la candidatura pentru Camera Deputaţilor?
Ivan Ilarie: Întreg traseul pe care l-am parcurs în aceste săptămîni de campanie mi-a confirmat justeţea deciziei de a obţine încrederea cetăţenilor pentru a-i reprezenta în Parlamentul României. La firul ierbii, situaţia românului este împovărată de nevoi şi lipsuri, iar orizontul de speranţă este înnegurat pînă la deznădejde, stare de fapt care mă îndreptăţeşte să afirm că vom avea nevoie de toate energiile pozitive ale acestui popor şi de mobilizarea tuturor resurselor sale, pentru ca, printr-un efort constructiv, să revenim la normalitate, pentru a putea mai apoi să ne dezvoltăm şi creşte economic. Fiecare mînă pe care am strîns-o, în aceste zile, este pentru mine un angajament asumat mai ferm decît un contract scris.

Reporter: Dincolo de mai binele general, pe care îl promit toţi candidaţii, ce anume din oferta dumneavoastră electorală vă individualizează?
Ivan Ilarie: În primul rînd, oferta electorală pe care am avansat-o alegătorilor din Colegiul 7 este concepută şi orientată spre specificul şi identitatea zonei, este fundamentată pe expertiza unor profesionişti şi reprezintă un proiect realist şi viabil atît pentru municipiul Cîmpia-Turzii, cît şi pentru comunele din componenţa colegiului. În al doilea rînd, vorbim de o ofertă care se integrează în proiectul major al USL, intitulat generic “România puternică”. Concret, venim cu măsuri de re-industrializare a ţării, pentru crearea de locuri de muncă, proiect atît de stringent pentru Cîmpia-Turzii, unde tragedia închiderii combinatului trebuie soluţionată prin investiţii noi. Iar dacă ne referim la zona rurală, aici proiectăm două linii de acţiune distinctă: pe de o parte creşterea calităţii vieţii de la ţară, prin dezvoltarea infrastructurii, de toate tipurile, de la cea rutieră, pînă la cea sanitară şi educaţională, iar pe de altă parte, constituirea unei pieţe de produse agricole autentică şi funcţională, la care producătorul agricol să aibă acces garantat.

Reporter: Ca specialist în domeniul agricol, care este viziunea dumneavoastră privitoare la viitorul agriculturii româneşti?
Ivan Ilarie: Unul din primele demersuri pe care viitorul guvern USL trebuie să le iniţieze este acela de a elimina treptat diferenţele dintre subvenţiile acordate producătorilor români, faţă de cei din alte state europene. Negocierile cu UE trebuie să aducă agricultorilor români subvenţii la nivelul fermelor din vest. O altă condiţie pentru o agricultură performantă, mai ales după experienţa acestui an secetos, este refacerea sistemului de irigaţii şi indiguiri, fie prin atragere de finanţări europene, fie prin proiecte finanţate conjugat, public)privat.
Programul nostru prevede, de asemenea, stimularea formelor asociative prin: transformarea exploataţiilor mici de subzistenţă în ferme medii familiale, acordarea unui set de stimulente financiare pentru comasarea terenurilor agricole, pe bază de cadastrare şi intabulare, efectuarea gratuită a cadastrului pentru toate terenurile agricole, în vederea constituirii unei pieţe a terenurilor agricole, dublarea primei pentru vînzarea terenurilor agricole, la 400 euro/ha şi actualizarea periodică a acesteia. Numai utilizînd astfel de pîrghii şi stimulente vom genera plusvaloare în agricultură. Nu în ultimul rînd, vom finaliza camerele agricole, pe care le vom transforma în furnizori de consultanţă pentru fermieri şi tineri întreprinzători în mediul rural şi vom implementa programul „Start în agricultură”, de relansare a creditului agricol prin acordarea unor linii speciale pentru investiţii, de 60% pentru înfiinţarea unei micro-ferme şi 40% pentru capital de lucru în primul an, garantate de fondurile destinate IMM-urilor. Ţinta mea este ca, la finele celor 4 ani de mandat, să inversăm proporţia consumului dintre produsele din import şi cele din intern, care este azi net în defavoarea producţiei autohtone, astfel încît să ajungem să avem pe masă mîncare de la noi de acasă.

Reporter: Ce alte proiecte vă propuneţi, pe lîngă cele din domeniul agricol ?
Ivan Ilarie: Cred cu tărie că guvernarea USL trebuie să abordeze sistemele publice, de sănătate, de educaţie, de pensii, cu o nouă viziune, orientată pragmatic şi responsabil spre destinatarii acestora, adică spre cetăţeni. Starea de avarie în care acestea au ajuns să funcţioneze, după experimentul Funeriu, sau la „preţioasele” indicaţii prezidenţiale, sau prin legi impuse contra naturii, fie prin asumarea lui Boc, fie prin aritmetica lui Anastase, trebuie să înceteze. În domeniul educaţional, pe care îl cunosc nemijlocit, fiind eu însumi cadru didactic universitar, avem nevoie de un set de politici inclusive, care să asigure un acces autentic la şcoală tuturor copiilor. În locul politicilor limitative şi dicriminatorii, introduse cu sila în anii trecuţi, noi vom înfiinţa 50.000 de locuri în grădiniţe şi şcoli, vom extinde programul “Şcoală după şcoală”, vom subvenţiona manualele pentru elevi şi studenţi şi vom iniţia un proiect amplu de construire de licee şi campusuri pentru mediul rural. Nu putem să mai acceptăm ca 78% din copiii de la ţară să nu ajungă la liceu şi 92% să nu aibă nicio şansă de a termina o facultate, risipind astfel o resursă umană semnificativă, a cărei calificare superioară ar putea să-şi aducă aportul la evoluţia societăţii. Repornind motoarele gripate ale economiei şi revenind pe creştere economică durabilă, vom avea resursele necesare pentru reconfigurarea sistemelor de pensii şi asistenţă socială. Proiectele USL în domeniul social prevăd indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, introducerea sistemului de conturi individuale de economisire pentru pensia publică, multiplicarea surselor de venit pentru bătrîneţe, modernizarea sistemului asistenţei sociale prin reformare şi diversificare cu o nouă ofertă de servicii, înfiinţarea unui sistem integrat de îngrijire a copiilor, axat pe construirea de creşe şi centre de zi.

Reporter: Opozanţii dumneavoastră vor fi înclinaţi să vă acuze de demagogie şi populism. Cum comentaţi?
Ivan Ilarie: Din punctul meu de vedere, opozanţii noştri şi-au dat măsura capacităţii de a guverna ţara şi un mimim dram de bun simţ, dacă l-ar avea, i-ar determina să fie mai reţinuţi în declaraţii. Cu prietenie le recomand o pauză vocală prelungită. Avem nevoie de voinţă politică şi pricepere reală pentru a rezolva marile provocări care ne aşteaptă pentru dezvoltarea regiunii Cluj: finalizarea autostrăzii Transilvania, extinderea sistemului regional de urgenţă SMURD, construirea şi dotarea spitalului regional de urgenţă, realizarea centralei hidroelectrice Tarniţa – Lăpuşteşti, construirea unei săli polivalente de nivel competiţional internaţional şi alte asemenea proiecte care să genereze locuri de muncă şi dinamism economic. Cu astfel de proiecte constructive cu şi pentru oameni, cu experienţă profesională şi dedicare, vom da Clujului locul cuvenit pe harta economică, socială şi culturală a Europei.
C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie