Ca la noi, la nimeni: Două instituţii ale statului dau decizii contradictorii privind licitaţia pentru salubrizarea stradală a municipiului

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) solicită anularea procedurii de atribuire a contractului privind deszăpezirea şi salubrizarea stradală a municipiului Cluj-Napoca, invocînd o anumită lege, în timp ce Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a transmis municipalităţii că, în acest caz, se aplică un alt act normativ. În plus, legea invocată de CNSC nu are norme de aplicare.

Municipalitatea clujeană a primit, pe 2 septembrie, o decizie a CNSC, prin care instituţia dispune anularea procedurii de atribuire a contractului de salubrizare stradală. Primăria reclamă faptul că, deşi documentul CNSC face referire la Legea nr. 51/2006, acest document legislativ nu are elaborate şi aprobate norme de punere în aplicare. Totodată, municipalitatea precizează că, în baza recomandărilor date de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), procedura de licitaţie a fost organizată în baza altei legi. „Înaintea începerii licitaţiei, Primăria a solicitat ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), autoritatea în domeniul salubrizării, să specifice legislaţia care se aplică pentru această licitaţie. Prin adresa cu nr. 187677/7 iunie 2013, ANRSC a răspuns Primăriei faptul că în această procedură se aplică Legea nr. 101/2006, corelată cu OUG nr. 34/2006”, arată juriştii municipalităţii.

Primarul Emil Boc se declară revoltat de neconcordaţa existentă între cele două instituţii ale statului, subliniind că municipalitatea este pusă în situaţia de a alege pe cine să asculte. „Din nou există poziţii contradictorii din partea autorităţilor statului. Pe de o parte ANRSC a spus că se aplică o anumită lege, iar CNSC face referire la o altă lege. Din nou Primăria, în această licitaţie, este pusă la mijloc pentru a decide între deciziile contradictorii ale autorităţile statului. Vă daţi seama cît de confortabil te simţi ca autoritate publică, atunci cînd instituţiile statului te plimbă între decizii contradictorii”, a arătat Boc ieri, cu prilejul conferinţei de presă. Acesta a precizat că , în această situaţie, există două posibilităţi: fie municipalitatea reia licitaţia de la zero, fie atacă în instanţă decizia CNSC. Comisia va analiza dicizia CNSC şi în maximum zece zile va hotărî – fie va anula licitaţia, fie va contesta în instanţă dispoziţia CNSC, datorită prevederilor contradictorii din legislaţia existentă”, a sublinia primarul Emil Boc. Totodată, acesta a ţinut să-i asigure pe clujeni că nu vor avea probleme cu salubrizarea stradală, chiar dacă licitaţia privind concesionarea acestui serviciu nu a fost adjudecată. „Municipalitatea clujeană are contract în exerciţiu, care se derulează pînă la finalizarea noii proceduri, cu operatorii de salubritate SC Rosal Grup SA şi Compania de salubritate Brantner Veres SA”, a precizat edilul.

Menţionăm că este pentru a doua oară cînd CNSC dă de furcă municipalităţii în privinţa atribuirii serviciului de salubrizare, solicitînd fie reanalizarea ofertelor, fie anularea licitaţiei, astfel încît, deşi licitaţia a fost organizată în urmă cu circa patru luni, contractul nu poate fi semnat.

Amintim că valoarea contractului de salubrizare se ridică la circa 30 de milioane de euro (137.625.504 de lei fără TVA) şi urmează să fie încheiat pentru o perioadă de opt ani.

A.S.

Articole din aceeasi categorie