Brâncuși în capitala Europei

Corespondenţã de la Bruxelles, în exclusivitate pentru Fãclia de Cluj

2019 a adus României o vizibilitate enormã la nivelul capitalei Europei. În primul semestru România a deţinut, în premierã, președinţia rotativã a Uniunii Europene, iar anul a fost continuat cu un eveniment cultural de amploare.

Europalia este unul dintre cele mai mari festivaluri internaționale de artă care se organizează încă din 1969, o dată la doi ani, în Bruxelles. La fiecare ediție, timp de 4 luni este invitată o țară care încearcă să-și ilustreze cultura sa prin expoziții, concerte, cinema, teatru, literatură, etc.

Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Anul acesta, Europalia aniversează 50 de ani, iar ca țară invitată este România. Festivalul a început deja pe 2 octombrie 2019 și se încheie pe 2 februarie 2020, timp în care avem șansa să simțim cultura românească, de aici din Bruxelles.

Europalia și-a deschis porțile în mare stil, cu expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși, la BOZAR. Este o expoziție grandioasă care se întinde pe o suprafață de 1500 metri pătrați, numără 25 de sculpturi ale lui Brâncuși și alte 250 de exponate (fotografii, documente, obiecte) adunate din toate colțurile lumii, din mari muzee sau colecții private. În numeroasele săli, vizitatorul poate urmări parcursul cronologic al lui Brâncuși, poate admira fotografii făcute de însuși Brâncuși (selfie-uri), filme făcute marelui artist, telegrame, scrisori, articole de ziare, dar mai ales capodoperele sale: Cap de Copil, Sărutul, Rugăciune, Cumințenia Pământului, Domnișoara Pogany, Muza adormită, Măiastra și altele.

Constantin Brâncuşi (1876-1957) este fără nicio îndoială unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului XX. Sculpturile lui fascinante l-au transformat într-un pionier al modernismului, rămânând până în prezent o sursă importantă de inspiraţie pentru mulţi artişti. Nu doar sculptor, acesta a fost şi un fotograf pasionat care a lăsat în urma sa o colecţie de fotografii cu o valoare artistică inedită. 

Dan LUCA / Bruxelles

Articole din aceeasi categorie