Borboly Csaba (UDMR) solicită Guvernului să ia o decizie privind folosirea sau interzicerea steagului secuiesc

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a solicitat, joi, Guvernului României să adopte o hotărîre prin care să se reglementeze dacă steagul secuiesc poate fi sau nu folosit, pentru ca primarii sau directorii de şcoli să nu mai fie puşi în situaţia de a fi denunţaţi în instanţă, deoarece îl arborează pe instituţiile pe care le conduc.

Borboly Csaba a declarat, într-o conferinţă de presă, că situaţia steagului trebuie rezolvată în condiţiile legii, “aşa cum a Steagul-secuiesc-2fost rezolvat şi cazul plăcuţelor bilingve” şi a susţinut că această datorie revine Guvernului şi Parlamentului României.

“Solicit Guvernului să fie aprobată prin hotărîre de Guvern situaţia folosirii simbolurilor locale, pentru că prin HG se poate reglementa şi dacă acolo va fi scris clar că se poate folosi, atunci putem folosi, dacă scrie că nu se poate folosi atunci ştim. (…)Printr-un singur articol, dacă Guvernul vrea să interzică, să scrie că este interzis şi gata. Dar dacă nu, atunci să spună că se poate folosi, ca şi în ale state europene”, a declarat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita, care conduce şi organizaţia UDMR Ciuc, a acuzat Guvernul că nu are curajul să-şi asume o decizie clară privind folosirea sau interzicerea simbolurilor locale. “Guvernul nu are curajul să spună clar: este posibilă folosirea simbolurilor naţionale sau nu. Şi Guvernul se ascunde în spatele prefecţilor, poliţiei, al instanţelor şi nu are curaj să îşi asume, de exemplu dacă vrea interzicerea simbolurilor locale. Pentru că astfel de lege nu există şi dacă mergem conform Codului Civil, ce nu este interzis prin lege se poate practica-folosi”, a declarat Borboly Csaba.

El a făcut referire la faptul că mai mulţi primari sau directori de şcoli din Harghita au fost denunţaţi în instanţă de prof. Ilie Şandru, din Topliţa, întrucît au arborat steagul secuiesc pe instituţiile pe care le conduc, după ce hotărîrea Consiliului Judeţean Harghita, prin care acest steag a fost votat ca steag al judeţului a fost anulată definitiv de Curtea de Apel Tîrgu Mureş.

Borboly a susţinut că există politicieni care “trăiesc din circul mediatic interetnic”, chiar dacă momentan nu există bază legală pentru interzicerea folosirii simbolurilor locale. “Oricum, eu cred că interzicerea (nr: folosirii steagului secuiesc) ar aduce România într-o lumină foarte proastă, pentru că nu este nicăieri, în UE, interzisă. Şi eu cred că menţinerea acestei situaţii nu este în interesul nimănui. Eu cred că nici un steag nu este arborat împotriva nimănui şi steagul secuiesc, vrem ori nu vrem, este un simbol al acestei regiuni”, a spus Borboly.

În opinia sa “este scandalos” ca directorii de şcoli să fie chemaţi la poliţie pentru audieri şi să li se întocmească dosare penale, punctînd că “aceşti oameni nu sunt criminali, pentru că nu au făcut nimic împotriva legii, ci este vorba de interpretarea legii”.

Preşedintele Consiliului Judeţean a adăugat că opinia publică românească ar trebui să înţeleagă că folosirea simbolurilor locale este o practică europeană şi că în multe judeţe din România acestea sunt utilizate, cum ar fi Gorj, Timiş, Cluj, Maramureş sau Alba.

Borboly susţine că acţiunile în instanţă ale profesorului Ilie Şandru ar aduce prejudicii românilor din jurul graniţelor României, cum ar fi Ucraina sau Serbia, putîndu-se, astfel, crea un precedent, dar dăunează stării de spirit dintre românii şi maghiarii din Harghita. De altfel, el a făcut un apel la calm, linişte şi dialog între români şi maghiari, pe care-i leagă istoria şi nu pot trăi în paralel.

“Totodată, indiferent care va fi decizia Judecătoriei Miercurea Ciuc, fac un apel la calm şi linişte şi pentru dialog. Pentru că ura naşte ură şi fiecare pumn primit, dacă se dă înapoi atunci nu ajungem nicăieri. Aici, în judeţul Harghita am încercat, în aceşti ani, să reîncepem un dialog între români şi maghiari, prin care toată lumea să beneficieze de ceva pozitiv şi nu negativ. Pentru că noi trăim aici, indiferent de ce limbă vorbim şi trebuie să găsim o cale paşnică, pentru că sunt aici foarte multe familii mixte, şi ne leagă istoria, ne leagă totul. Nu putem să trăim paralel şi nu putem să impunem nişte restricţii numai pentru unii pentru că nu sunt de etnie majoritară din ţară”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Articole din aceeasi categorie