Bilanţ de parlamentar

Deputatul social democrat Cornel Itu susține că principalele priorități în anul 2018 au vizat îmbunătățirea legislației în domeniul educaţiei, sănătăţii şi economiei. Totodată, social democratul arată că a ţinut să fie conectat în permanență la realitățile locale, păstrând legătura cu primăriile şi consiliile locale ale oraşelor şi ale comunelor din județul Cluj, cu administraţia judeţeană şi cu mediul de afaceri.
În 2018, deputatul PSD Cornel Itu a susţinut 17 declarații politice, a luat cuvântul de trei ori în plenul Camerei Deputaților şi a avut 48 de propuneri legislative și proiecte de lege pe care le-a inițiat în nume propriu sau alături de colegi şi 17 întrebări și interpelări.
Dintre proiectele legislative iniţiate de Cornel Itu amintim Proiectul pentru înființarea Muzeului Locomotivelor din Dej, devenit Legea nr.244 din 30 octombrie 2018 pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor. “Am iniţiat această lege având în vedere faptul că Depoul Dej-Triaj, aflat la o distanţă de 60 de km de municipiul Cluj-Napoca, găzduieşte 25 de exponate, respectiv locomotive cu aburi, cea mai veche având 105 ani, locomotive electrice, precum şi vagoane, adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România. Expoziţia a fost înfiinţată în urmă cu 23 de ani de câţiva ceferişti pasionaţi din Dej, care s-au zbătut să aducă noi exponate pe care le-au recondiţionat în speranţa că numărul celor care vor veni să le vadă va creşte de la an la an. Sunt mulțumit că am reușit prin această inițiativă să salvez o parte din patrimoniul istoric al SNCFR și, totodată, să creez cadrul legal pentru un nou obiectiv turistic al județului nostru”, a declarat deputatul PSD.
O altă iniţiativă a vizat modificarea Legii nr.350 din 2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.
“Am elaborat și am inițiat acest proiect de lege, pe care îl consider de importanță majoră pentru structurile sportive, pentru buna desfășurare a activității acestora, în special în privința asigurării unei continuități în ceea ce privește finanțarea lor”, a subliniat Cornel Itu.
Totodată, social democratul clujean s-a numărat printre susţinătorii legilor muntelui, un pachet de legi susținute de Grupul Parlamentar al PSD- Cinci Programe, cu finanțare asigurată de MADR, așteaptă startul pentru a fi aplicate și a aduce beneficii importante românilor care locuiesc în zona montană, respectiv peste 3 milioane de cetățeni (între care și locuitorii din Munții Apuseni), adică puțin peste 15% din populația României.
1) Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană – 5 milioane de euro;
2) Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane – 7 milioane de euro;
3) Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană – 15 milioane de euro;
4) Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană – 66 milioane euro;
5) Proiect de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană – 1 miliard de euro. Fondurile pentru aceste programe vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
“Zonele montane, atât de apreciate pentru frumusețea lor, sunt totuși marcate de unele dezavantaje naturale, cum ar fi clima, fertilitatea scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetaţie, dar şi dezavantaje structurale, scăderea populaţiei tinere, izolarea faţă de căile de comunicaţie şi pieţele de desfacere”, a mai spus Cornel Itu.
Deputatul PSD mai aminteşte că una dintre cele mai importante legi pe care le-a inițiat, respectiv Legea nr.227 din 17 noiembrie 2016 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate “C.F.R.” – S.A., în domeniul public al judeţului Cluj, prin care s-a atribuit suprafața de 86.333 mp, ca infrastructură de dezvoltare, pentru parcul științific și tehnologic TETAPOLIS, așteaptă să producă efectele dorite. “Consiliul Județean are obligația să înființeze acest parc, în termen de zece ani de la intrarea legii în vigoare, astfel încât Clujul să își îmbogățească baza logistică în domeniul cercetării și inovării”, a mai spus parlamentarul.
Un alt obiectiv pe care social democratul l-a avut în vedere a fost Centura ocolitoare a municipiului Dej.
“După o serie de interpelări, discuții și demersuri constante către Ministerul Transporturilor, am reușit să conving autoritățile centrale de necesitatea construirii acestui obiectiv așteptat de dejeni și nu numai. O astfel de arteră de transport este vitală pentru dezvoltarea economică și turistică, precum industrializarea și reducerea poluării oricărui oraș cu populație medie sau crescută! Vestea bună este că în decembrie 2018, Consiliul Tehnico-Economic de Avizare al Ministerului Transporturilor a avizat pozitiv actualizarea devizului general al studiului de fezabilitate pentru varianta de ocolire a municipiului Dej, acest obiectiv primind, practic, undă verde pentru a fi construit. Sper ca dejenii și cei care tranzitează zona să poată beneficia de această centură ocolitoare în cel mult 2-3 ani”, a mai afirmat deputatul clujean.
Cornel Itu mai aminteşte trecerile de nivel de cale ferată semnalizate acustic și optic, cu bariere semiautomate – OMV Dej și localitatea Mica.
”Am fost unul dintre inițiatorii Proiectului de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, pe care l-am inițiat împreună cu mai mulți colegi din Grupul Parlamentar al PSD, act normativ adoptat déjà, prin care se instituie, sub sancţiune contravenţională, obligaţia administratorului căii ferate de a instala bariere sau semibariere la trecerile la acelaşi nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaţionale „E”, precum şi ale drumurilor naţionale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere. Astfel, șoselele pe care vom circula vor deveni mai sigure, iar viețile multor șoferi și pasageri vor fi salvate. Ca urmare a adoptării acestei legi, 2 din cele 70 de bariere de cale ferată care vor funcționa cu bariere semiautomate semnalizate acustic și optic la nivelul întregii țări se vor afla la Dej, în zona OMV, respectiv localitatea Mica.
De asemenea, în urma demersurilor și a interpelărilor pe care le-am făcut, s-a aprobat în vara anului trecut instalarea unei bariere duble, semnalizată acustic și optic, la calea ferată de la intrarea în oraș, aceasta funcționând deja”, a precizat social democratul clujean.
Totodată, acesta se declară un susținător fidel al activităților sportive în randul tinerilor, motiv pentru care s-a implicat în sprijinirea echipei de volei CS Unirea Dej.
În ceea ce priveşte prezența la ședințele de plen și cele de vot final, aceasta a fost de 99%.

Articole din aceeasi categorie