Biblioteca Batthyaneum – într-o situaţie de mare risc

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, şi-a exprimat dorinţa vineri, la Alba Iulia, ca Biblioteca Batthyaneum să se regăsească pe lista viitoarelor proiecte finanţate de Uniunea Europeană, ea susţinînd că, în prezent, clădirea se află „într-o situaţie de mare risc”.

„Nu este un proiect finanţat de Uniunea Europeană, dar mi-aş dori foarte mult să devină un astfel de proiect. Este vorba de Biblioteca Batthyaneum. Am fost extrem de impresionată şi sînt foarte recunoscătoare că mi s-a permis să vizitez această bibliotecă. De ce spun că mi s-a permis? Biblioteca, acum, este într-o situaţie de mare risc, de pierdere a unui patrimoniu extraordinar. De aceea, ea nu poate fi deschisă publicului, pentru că, întîi, trebuie găsită o soluţie pentru a păstra şi a restaura această parte de tezaur, nu numai local, nu numai naţional, ci european şi chiar mondial”, a declarat Angela Filote.

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România a afirmat că îşi doreşte foarte mult să se găsească o soluţie, iar pe lista viitoarelor programe finanţate de UE să se găsească şi această bibliotecă.

„Există un fond documentar, de carte veche, extraordinar, probabil unic în Europa, care nu este acum menţinut în condiţiile cele mai bune. Există riscul de a dispărea aceste valori. Înţeleg că nu au fost bani pentru a se restaura. Pe de altă parte, sper că se va putea propune un proiect cu finanţare europeană, pentru că exact genul acesta de obiective pot beneficia de fonduri europene”, a conchis Angela Filote.

Biblioteca Batthyaneum, ce funcţionează din 1794 în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia şi care deţine cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, respectiv peste 80%.

Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

Batthyaneum deţine şi cea mai mare colecţie de incunabule, cărţi editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de „leagăn” a tiparului, cu peste 600 de exemplare, adică circa 70% din totalul celor aflate pe teritoriul României. Biblioteca are profil documentar, fiind destinată cercetătorilor şi specialiştilor, iar accesul în incintă este permis doar în baza unei autorizaţii.

Biblioteca Batthyaneum a fost înfiinţată în secolul al XVIII-lea de contele Ignatius Batthyani, episcop romano-catolic, care, prin testament, a lăsat moştenire averea sa Principatului Transilvaniei şi Primatului Romano-Catolic.

Articole din aceeasi categorie