Bătălia pentru controlul noilor filiale PNL în judeţul Cluj

Procesul de unificare la nivel local al organizaţiilor democrat-liberale şi liberale în noul PNL după fuziunea celor două formaţiuni va începe în acest an şi va continua pe parcursul anului 2016, urmînd să se finalizeze abia în 2017. Felul în care vor fi contruite noile filiale locale liberale este foarte important, pentru că de eficienţa acestora vor depinde rezultatele algerilor locale din 2016.

Pînă acum nu a fost elaborat un calendar al procesului de unificare la nivel local, însă, potrivit unor surse, în prima fază se va trece la fuziunea organizaţiilor comunale, urmînd ca în următoarea etapă să fie unificate organizaţiile orăşeneşti şi comunale. Copreşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, susţine însă că în curînd Comisia de unificare liberală va elabora un calendar de unificare PDL-PNL şi criteriile după care se va realiza acest procesc. Nicoară susţine că nu crede că procesul de unificarea organizaţiilor democrat-liberale şi liberale va ajunge în acest an pînă la faza organizaţiilor judeţene, precizînd că această etapă va avea loc abia în anul 2016.

Unele surse liberale susţin că procesul de unificare va începe cu organizaţiile comunale. La nivelul acestora va fi desemnat un preşedinte interimar, care va conduce destinele noii orgnizaţii pînă la primele alegeri comune, care vor avea loc, cel mai probabil, abia după 2017. Preşedintele interimar al organizaţiei comunale va fi desemnat din structura care a avut cele mai bune rezultate în acea comună. Ca exemplu, dacă vechii liberali au dat primarul în comună, atunci preşedintele noii organizaţii va fi desemnat din rîndul acestora. La fel se va proceda şi în cazul comunelor unde foştii democrat-liberali au primar.

La ora actuală, în judeţul Cluj fostul PNL are primari în 23 comune şi în tot atîtea unităţi administrative au edili fostii democrat-liberali. Teoretic, aceştia vor fi desemnaţi să conducă noile organizaţii. Acolo unde vechiul PNL sau PDL nu au primari se vor aplica alte criterii de desemnare a şefilor de organizaţie. Pînă la momentul 2017, aceste conduceri locale provizorii vor avea un rol deosebit de important, deoarece vor trebui să desemneze persoanele cu care PNL-ul “mare” va intra în alegerile locale şi în cele parlamentare din anul 2016, din care va rezulta garnitura de lideri liberali ai României pînă în anul 2020.

Mihai Seplecan, preşedinte executiv la vechiul PNL, este convins că acest proces de unificare va avea loc la Cluj fără dispute şi că noile structuri politice liberale de la nivel local vor fi performante şi vor obţine rezultate bune la alegerile locale şi parlamentare din 2016.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie