Balul Operei Naţionale Române 2016

Broadway”, de la “My Fair Lady” la “Scripcarul pe acoperiş”, “Chicago”, “West Side Story”, …

sîmbătă, 5 martie, 18. 30

Cea de a XXI – a ediţie a Balului Operei anunţă o seară incendiară la propriu şi la figurat, o seară cu multe surprize, o seară ce se vrea a fi de neuitat. Şi în rîndurile care urmează am să vă introduc în atmosfera Balului prin programe, invitaţi, evenimente, …, toate de interes.

Broadway

Spectacolul Operei Române, sugestiv intitulat Broadway – regia Mihaela Bogdan dirijor Gabriel Bebeşelea, scenografia Valentin Codoiu, coregrafia Răzvan Mazilu, step Adrian Strîmbu – propune fragmente cunoscute din musical – uri de referinţă, cum sînt West Side Story, Chicago (moment semnat de … Cătălin Botezatu), Porgy and Bess, Scripcarul pe acoperiş, Sunetul muzicii, pagini nemuritoare în interprtarea soliştilor Ştefania Barz, Oana Trîmbiţaş, Iulia Merca, Simonfi Sandor, Vlad Morar, Călin Niţulescu, Adonis Tanţa, Alice Bacalu, Daria Cătinaş, corul de copii Junior VIP (dirijor prof. Anca Mona Mariaş).

Recitaluri …

Trei sînt invitaţii de marcă ai serii de sîmbătă, 5 martie, Axenia, Horia Brenciu & HB Orchestra Big Band şi Irvin Doomes (Statele Unite).

Recitalul susţinut de Horia Brenciu readuce prin titlu, Sinatra, nume de referinţă ale musical – ului precum Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Bobby Darin, Fred Astaire, nume pe care nu le mai prezint, de mare notorietate artistică.

Irvin Doomes este originar din Alabama, Statele Unite. Este cunoscut şi drept Mr. Dynamite, datorită prezenţei scenice uimitoare, plină de viaţă şi culoare, fie că este vorba despre ‘Soul Man’, ‘My Way’, ‘Happiness’, ‘I gotta feeling’ sau ‘Don’ t mess with my love’. A colaborat cu artişti de prestigiu cum sînt James Brown, Chaka Khan, Al Green, … Scene de concert I-au fost şi sînt cele din Berlin, Londra, Paris, Sydney, Dubai, Monte Carlo, Lisabona, Bucureşti, …, pretutindeni cu succes de public şi critică.

Irvin Doomes are o dublă calitate la Balul Operei 2016, incluzînd-o aici şi pe cea de … amfitrion, alături de Rareş Bogdan. Este o seară româno – americană în sensul artistic cel mai bun.

Seniorii Cetaţii 2016

Prof. dr. ing. ALEXANDRU SALONTAI

Profesor titular în cadrul Facultăţii de agricultură, horticultură şi fitotehnie, prof. dr. ing. Alexandru Salontai şi-a îndreptat atenţia, ca domenii distincte de activitate, spre conservarea şi controlul calităţii seminţelor, spre tehnologiile moderne pe terenurile în pantă şi în în ultimul rînd, spre tehnologiile moderne de cultura hameiului.

Experienţa managerială s-a împlinit armonios cu activitatea administrativă, de la calitatea de şef de catedră la cea de decan (1976 – 1984) şi mai apoi, rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, 1984 – 1990.

Este autorul a peste 350 de articole ştiinţifice, la care trebuie menţionate şapte invenţii brevetate (soiurile de hamei Napoca 1, Transilvania, Aroma, Alfa, …), plus alte două invenţii (maşina de tăiat la butuc, respectiv maşina de stropit în plantaţiile de hamei/ca prim autor).

VASILE IGNA

Poet, prozator, traducător, eseist, diplomat, critic literar şi plastic, editor, fiecare în parte merită aplecări aparte, pentru că în fiecare din cele mai sus amintite, VASILE IGNA şi-a ilustrat talentul şi … diplomaţia.

Dacă este să vorbim despre editor, atunci trebuie amintită perioada 1964 – 1989 în cadrul Editurii DACIA.

Scriitorul Vasile Igna se regăseşte în titluri precum *Arme albe’, ‘Fum şi ninsoare’, ‘Provincia cărturarului’, ‘Ora morilor de vînt’ (povestiri), ”Insula verde’, ‘Orbite’, ‘Clepsidra cu cenuşă’, ‘Naufragiu în bibliotecă. Carnet parizian’, ‘Urme şi semne’, ‘Andante’ (roman), ‘Locuri pustii’ (poezie), ‘Camera obscură’ (roman), ‘Le jardin aveugle’, ‘La province de l’ Erudit’, … , scris ce defineşte un lirism de factură ibntelectual – livrească, un scris reflexiv şi elegiac, cu punctul de plecare în nostalgia evenimentului cotidian. Fondul de sensibilitate elegiac este mereu prezent, traducînd dispoziţia de moment a spiritului, fragilitatea dintre EU şi UNIVERS.

Diplomatul ? Este o altă perioadă importantă, 1994 – 2007, în care a ocupat funcţiile de responsabil cu relaţiile culturale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, director al Institutului Cultural Român de la Paris, ataşat cultural al Ambasadei României în Elveţia.

Conf. dr. VIRGIL MIHAIU

Fără exagerare, o personalitate de talia lui VIRGIL MIHAIU poate fi greu prinsă şi cuprinsă în doar cîteva cuvinte. Greu deoarece avem de-a face cu o personalitatea complexă prin multitudinea preocupărilor spirituale, preocupări care l-au impus mediilor culturale din ţară şi de peste hotare.

Avem de-a face cu o multitudine de preocupări spirituale : scriitor (poet, eseist, traducător), jazzolog (profesor, promotor, critic, producător), profesor (conf. dr. în cadrul Academiei de Muzică ‘Gheorghe Dima’). Activitate din care nu lipsesc, ca repere majore, calităţile de membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN Club – ului Român, cea de membru de onoare al Asociaţiei Criticilor de Jazz din Statele Unite, membru în juriul ce acordă Premiul European de Jazz (patronat de Guvernul Austriei), calitatea de prim est -european cooptat în redacţia revistei pivot a jazzului mondial, ‘Down Beat’ (editată la Chicago), membru al Societăţii F. Scott Fitzgerald (New York), membru al Asociaţiei Culturale Cehia – România cu sediul la Praga, membru al colegiului redacţional JAZZ FORUM. A fost directorul Institutului Cultural Român din Lisabona, ministru consilier pe lîngă Ambasada României din Portugalia.

Prof. dr. TEOFIL LUNG

Un medic bun, scria prof. dr. Iuliu Haţieganu, are nevoie în afară de ştiinţă, de un ascuţit simţ de observaţie, de o inimă caldă, cap limpede, generozitate, tact, curaj, simţ critic şi o mare putere de muncă”. Sînt cuvinte emblematice, cuvinte în care îl regăsim, prin întreaga sa activitate, pe prof. dr. Teofil Lung.

În premieră pentru Clinica de chirurgie oro – maxilo – facială, prof. dr. Teofil Lung a introdus primele operaţii pe parotidă; a utilizat, în premieră, reconstrucţia cu ajutorul lambourilor regionale (lamboul genian, teporo – frontal, cervical transvers, …); a introdus tratamentul în hemangioamele cavernoase ale feţei, prin sclerozare lentă cu hidrocortizon acetat * pe plan naţional, a efectuat operaţia de extirpare de tumoră malignă de limbă prin glosopelvectomie totală şi rezecţie subtotală de mandibulă şi reconstrucţie microchirurgicală cu lambou mixt osteomuscular din omoplat * în premieră europeană a intervenit în Boala lui Kimura (primul caz semnalat în Europa), dar şi în abordareas tumorilor de exobază prin hemidisecţie facială

Contribuţiile ştiinţifice înseamnă aproape 100 de lucrări ştiinţifice communicate la diferite congrese naţionale sau internaţionale; patru premii naţionale, patru cărţi ca unic autor şi alte patru cărţi în colaborare, urmare a activităţii centrate pe relaţia dintre tumora primară, limfadenopatia metastatică şi limfadenectomia laterocervicală, tumorile maligne ale capului şi gîtului.

DACIAN CIOLOŞ, primul ministru al României

Două sînt palierele asupra cărora mă voi opri în prezentarea domnului DACIAN CIOLOŞ, prim ministru al României.

Experienţa profesională s-a îndreptat spre punerea la punct a mai multor proiecte de restructurare agricolă şi dezvoltare rurală. În paralel însă, a condus o serie de studii de teren, cu scopul de a evalua rolul organizaţiilor profesionale agricole în România.

Experienţa politică reţine următoarele : Consilier Special al Preşedintelui Comisiei Europene (din iunie 2015), Comisar European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (2010 – 2014), ministru al Agriculturii şi dezvoltării rurale în România (2007 – 2008), fiecare calitate în parte obligînd la scurte consideraţii.

Astfel, în calitate de Comisar European a elaborat strategii pentru a genera consens politic în jurul noilor politici pentru securitate alimentară, investiţii şi dezvoltare a zonelor rurale; pe lîngă gestionarea unui buget de 60 de miliarde de euro, a propus şi a condus o reformă majoră a Politicii Agricole Comune, cea mai integrată politică la nivel european; şi tot în calitate de Comisar European, a fost responsabil de dimensiunea agricolă a tuturor negocierilor comerciale internaţionale ale Uniunii Europene.

Spiritus Rector 2016

Academician HORIA COLAN

Cu academicianul HORIA COLAN ne întîlnim cu OMUL care şi-a pus viaţa în slujba învăţămîntului şi cercetării româneşti, personalitatea D – sale definindu – se prin rigoare, concizie, seriozitate şi exigenţă, perseverenţă şi pasiune. S-a format şi şi-a definitivat personalitatea, ca să-l citez, “prin carte, familie, şcoală şi societate”, cu alte cuvinte, în cultul cărţii şi al lecturii, al muncii, al familiei, aceasta din urmă oferindu-i “liniştea şi echilibrul” de care un om de ştiinţă are atîta nevoie.

I-a urmat profesorului Domşa la conducerea Catedrei şi a Centrului de cercetări pentru metalurgia pulberilor (1975 – 1985), un prilej pentru a puncta domeniile de interes, ştiinţa materialelor, a metalurgiei pulberilor şi istoria tehnicii.

Întreaga activitate ştiinţifică a fost recunoscută şi recompensată naţional şi internaţional, fiind de amintit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj – Napoca (1997), Ordinul Naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de Cavaler (2002), Chevalier de l’ Ordre des Palmes Academiques/Franţa – 1999, …

Profesionalismul şi prestanţa ştiinţifică i – au adus numeroase invitaţii la congrese mondiale de istoria şi filosofia ştiinţei – manifestări organizate de Uniunea Internaţională de Istorie şi Filosofie a Ştiinţei. Şi ceea ce a început în anul 1951 cu susţinerea lucrării “Înlocuirea metalelor neferoase deficitare pentru lagăre “ a avut final în 2006, practic, aproape 200 de comunicări ştiinţifice.

PREMIUL MECENA 2016

Arh. IONEL VITOC

Arhitectul IONEL VITOC a fost primul clujean care a venit cu ideea ca municipiul Cluj – Napoca să se înscrie în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021

Premiul MECENA răsplăteşte personalitatea a cărei prezenţă o simţim din plin şi o simţim printr-o activitate în care îşi dau mîna fericit, arhitectul – omul de litere – promotorul şi producătorul de evenimente artistice – artistul fotograf, o activitate extraordinară fără nici o exagerare.

Activitate culturală înseamnă Fundaţia Culturală CARPATICA, înfiinţată în urmă cu 20 de ani. Fundaţia a fost înfiinţată pentru identificarea şi promovarea valorilor culturale, spirituale, ştiinţifice şi materiale din România, identificarea şi promovarea tinerelor talente, sprijinirea familiilor nevoiaşe posesoare a unor valori culturale sau materiale cu scopul conservării acestora. Mijloacele de atingere a scopurilor sîntmultiple şi interesante : tabăra de artă pentru copii de la Vălenii Şomcuţei, tabără inaugurată în 2009, ajunsă în acest an 2016 la cea de a 8 – a ediţie; Galeria Casa Artelor, cu peste 50 de expoziţii, peste 100 lansări de carte, conferinţe, spectacole, aniversări, evenimente onorate de un public de o înaltă spiritualitate; nu în cele din urmă trebuie amintită revista de cultură urbană ORAŞUL, lansată în 2006, în zece ani de neîntreruptă activitate ajungînd la 35 de numere !

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie