Aventură în jurul lumii: INSULA CEYLON – SRI LANKA

În drumul nostru de la Singapore spre India, cu prima oprire în Portul Cochin, am trecut pe lîngă Insula Ceylon, pe care se află statul Sri Lanka, şi de unde vă aduc cutremurătoarea poveste despre Citadela de Piatră a Regelui Kasyapa.

În urmă cu peste 1.500 de ani, mai precis în anul 477, în oraşul Anuradhapura, vechea capitală a statului Sri Lanka, condus în acea vreme de către Regele Dhatusena, acesta este detronat de către fiul său Kasyapa, dornic de putere, care-l leagă în lanţuri de o stîncă şi-l lasă pradă vulturilor, preluînd samavolnic conducerea ţării. Fratele său vitreg Moggalona, care era şi moştenitorul de drept, văzînd acest lucru, fuge în India. Astfel Kasyapa, ros de remuşcări şi de frică, că fratele său se va întoarce să-şi răzbune părintele, hotărăşte să-şi transfere reşedinţa.

În inima insulei există un bloc uriaş din piatră, ca dintr-un meteorit, de culoare brun-roşcată şi înaltă de 200 m, care se afla în mijlocul junglei, într-o vegetaţie luxuriantă. Aici a hotărît Kasyapa să-şi construiască o cetate şi construcţia ei a durat şapte ani.

A realizat o ingenioasă citadelă, cu un sistem de trepte şi pasaje care duceau după misterioasele ziduri. Intrarea se făcea prin gura unui leu gigantic, care parte era săpată în stîncă şi restul era construit din cărămidă. O scară sub formă de spirală, formată din 1.860 de trepte, urcă pînă în vîrf, de unde se putea vedea întregul platou, palatul şi jungla, care în acea vreme era compactă, astăzi fiind întreruptă de cîmpurile de orez şi de oglinda lacurilor care dau naştere acestor cîmpuri.

La baza acestor scări se găseşte aşa-zisul Perete al oglinzilor. Cărămizile peretelui erau frecate cu albuş de ou şi miere de albine, pînă ce ajungeau să aibă strălucirea unei oglinzi. În vîrful scării erau peste 500 de fresce erotice, care acopereau peretele stîncii cu frumuseţi ale vremurilor, sec. al V-lea şi din care se mai păstrează şi astăzi vreo 20. Zidul răsăritean al citadelei se ridica deasupra abruptului vertical al stîncii alese. Palatul spaţios şi atent proiectat care se ridica, de la baza abruptului, avea o vedere panoramică, care cuprindea vasta întindere a junglei. În incintă erau frumoase grădini, rezervoare de apă, piscine, pavilioane, chioşcuri şi curţi umbrite, legate între ele şi alimentate cu a

Ca apele curgătoare din grădini să aibă susurul celor din junglă, regele a dispus să fie pus pietriş pe fundul lor. În mijlocul grădinii principale se află o insulă care este legată de maluri printr-un sistem de drumuri radiale, după razele solare. Apa era adusă din lacul artificial Sigirii Maha Weva, situat spre sud, în spatele fortăreţei din piatră, construit de ei şi care avea un baraj de 12 km lungime. Aproape fiecare stîncă adăpostea o locuinţă din cărămidă sau din lemn.

Aici s-a izolat Regele Kasyapa împreună cu supuşii, concubinele, haremul şi averile sale. Fericirea sa n-a durat decît 18 ani, întrucît în 495 temerile sale au devenit realitate şi fratele său Moggallona s-a întors cu oaste mare din India, însă bătălia n-a mai prea avut loc deoarece Regele Kasyapa s-a sinucis de frică şi remuşcări.

Prof. dr. ing. Pompiliu MANEA
Membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale din România

Articole din aceeasi categorie