Aventură în jurul lumii: AUSTRALIA – CAIRNS

Cairns este un oraş cu 120.480 de locuitori, aparţinînd statului Queensland, situat pe coasta de est a Australiei, între Coral Sea şi Great Dividing Range. Aici trăiesc indigenii australieni, care fac parte din populaţia tribală Irukandi. În partea de nord a oraşului se găseşte Golful Trinity (Trinity Bay) şi aproape de centrul oraşului se află Trinity Inlet, Portul Cairns şi Esplanada (Cairns Esplanada Lagoon), iar în lungul oraşului, pe lîngă Playground şi Skate Park se desfăşoară Marea de Corali (Coral Sea). O parte din suburbiile oraşului sînt situate în cîmpii fertile şi centre forestiere.
Cel mai înalt munte în Queensland este Muntele Bartl Frere şi este situat la nord-vest de oraş, între rîurile Mulgrave şi Barron.
Pe 10 iunie 1770, James Cook a fost prima persoană oficială care a vizitat aceste locuri şi în jurnalul său de bord scria că între Capetele Grafton şi Tribulation se formează un larg, dar nu prea adînc golf, pe care l-a numit Trinity Bay, după ziua de Trinity Sunday (Duminica de Sf. Treime), cînd a fost descoperit.
În 7 octombrie 1876, guvernatorul de Queensland, William Wellington Cairns, a proclamat cel mai nou port din nordul Australiei, din Golful Trinity, Portul Cairns. El deservea minele, cîmpurile aurifere şi pe aici se exportau zahărul, aurul, metalele preţioase şi produsele agricole şi industriale din regiune. Astăzi Cairns este şi un oraş turistic, pentru turiştii interesaţi de surfing, diving şi Marea Barieră de Corali.
Marea Barieră de Corali este situată pe 1.000 mile pe coasta de est a statului Queensland, dar afară de asta mai sînt încă 2.500 de lacuri separate cu recife de corali. Pe coasta Cairns, pe lungimea de 25 mile, pînă la insulele Green Island, unde se găsesc peste 30.000 de specii de corali.
În munţii şi pădurile din împrejurimi se află spectaculoase cascade, cum sînt Cascada Wallaman (Wallaman Falls), la sud de Cairns, sau Cascada Creek (Creek Falls), la nord de oraş în zona Smithfield. În sud de Cairns se găseşte orăşelul Tully, cu pădurile sale tropicale unde plouă 175 inch/an, adică 3.375 mm/an.
Trezit dis-de-dimineaţă de manevra de ancorare a vasului nostru, chiar pe dana principală din Trinity Inlet, în faţa lui Lake str., eram informaţi în scris, prin Explorer, că temperatura este de 30° C şi că plouă. Aşa că m-am îmbrăcat în pantaloni scurţi, tricou şi şlapi, umbrela, aparatul foto şi o cameră video. Am pornit pe una din principalele străzi, Lake str., pe care se găsesc Muzeul Cairns, Place City şi Cairns College of  English. Oraşul este ca nou şi scos de la cutie. Clădiri noi, moderne cu multe etaje, dar şi cele vechi cum este School of Arts, din 1907, sau The Central Hotel, sînt renovate şi aduse la zi de zici că acum au fost terminate. Prăvăliile care ocupă tot spaţiul central sînt cu un singur etaj şi cu trotuarele acoperite spre a te feri de ploaie. Am căutat Tourism Information ca să-mi găsesc un tur de oraş şi împrejurimi, lucru pe care l-am şi aranjat pentru ora 1 p.m., cu plecare de pe Grafton str. din faţa Hostel MG. Aşa că am avut timp să vizitez şi Art Museum, care era la doi paşi, chiar pe Shields str., colţ cu Lake str., chiar în City Place. Aici am văzut şi o parte din arta aborigenilor, tradiţiile şi portul lor, originile şi evoluţia lor. Am fost impresionat neplăcut de faptul că am întîlnit familii de aborigeni foarte sărace, desculţi, slabi, sfrijiţi şi degeneraţi spre rahitism. Se vedeau pe ei urmele de băutură alcoolică, neîngrijiţi şi prost îmbrăcaţi. Nu mi-a plăcut acest lucru la  o ţară ca Australia. Mă gîndeam că voi vedea aceşti aborigeni cu părul cîrlionţat şi faţa arămie, ca şi pe maori din Noua Zeelandă, bine făcuţi, plini de viaţă şi respectaţi de către popor şi oficialităţi. Neozeelandezii au ştiut să rezolve mult mai bine problema indigenilor. De plouat ploua continuu, ploaie tropicală şi torenţială. Pe străzi şi mai ales pe lîngă borduri, apa era pînă la gleznă şi mulţi umblau în picioarele goale. Fiindcă timp mai aveam, am intrat şi la Barber Shop, aşa se numeşte frizeria aici, ca să-mi aranjez barba de bătrîn marinar, care după 50 de zile de cînd am lăsat-o începuse să fie dezordonată.
Andrew’s, patronul, lucra împreună cu fiul său şi era specializat în păr de bărbaţi, concesion, adică peste 60 de ani şi pensionari. Avea chiar o reducere de 2$AU, pentru pensionari. Cînd a aflat că sînt român, mi-a spus ciorba, că a mîncat de la un prieten şi că i-a plăcut. În Australia sînt mulţi români, nu rromi, şi sînt apreciaţi. Chiar ne-am întîlnit pe vapor cu neamurile lui Hellen şi Dan, care aflînd că sînt din România, mi-au spus că au cunoştinţe şi prieteni români, de care mi-au vorbit frumos, fapt care m-a bucurat mult.
(va urma)

Prof.dr. ing. Pompiliu MANEA
Membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale din România

Articole din aceeasi categorie