Avanpremieră la Naţional

0655_06149Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă avanpremiera spectacolului Mein Kampf de George Tabori, care va avea loc în Sala Mare marţi, 30 septembrie, ora 19. Premiera spectacolului va avea loc duminică, 12 octombrie, de la ora 20, în cadrul Întîlnirilor Internaţionale de la Cluj (8-12 octombrie 2014).

Recomandare de vîrstă 16+

Regia: Alexandru Dabija; scenografia: Carmencita Brojboiu; dramaturgia: Cătălin Ştefănescu; muzica: Ada Milea, Anca Hanu; asistent de regie: Leta Popescu; asistent de scenografie: Cătălin Bocîrnea; maestru de lumini: Jenel Moldovan. În distribuţie, pe roluri: Ionuţ Caras – Schlomo Herzl; Cristian Grosu – Zweizl; Radu Lărgeanu – Dreizl; Cătălin Herlo – Lobkowitz; Silvius Iorga – Drinkowitz; Sorin Leoveanu – Hitler; Matei Rotaru – Himmlisch Heinrich; Angelica Nicoară – Gretchen; Romina Merei – Handchen; Patricia Brad – Fretchen; Anca Hanu – Mizzi, o găină; Ramona Dumitrean – Doamna-cu-Coasa; Cristian Rigman – Leopold, şoferul Doamnei-cu-Coasa; Alexandra Tarce – Dina, secretara Doamnei-cu-Coasa.

Cea mai faimoasă piesă a lui George Tabori este farsa antinazistă Mein Kampf, pe care a regizat-o el însuşi, pentru prima oară, la Viena, în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să rîdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă. Mein Kampf este un exorcism, un uriaş hohot de rîs, un cîntec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. În azilul de noapte pentru bărbaţi de sub măcelăria doamnei Merschmeyer, Schlomo Herzl, un bătrîn evreu vînzător de cărţi, ia sub ocrotirea sa un tînăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tînărul este numit Hitler, personaj palavragiu şi grosolan, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Schlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tînărul Hitler decît un obişnuit semen al lui.

George Tabori s-a născut la 24 mai 1914 la Budapesta, într-o familie de evrei. A fost al doilea fiu al jurnalistului, scriitorului şi istoricului amator Cornelius Tabori. După obţinerea bacalaureatului în 1932, George Tabori a plecat la Berlin, unde a început să înveţe meseria de hotelier. Odată cu venirea la putere a naziştilor, George Tabori părăseşte Germania pentru a se stabili la Londra, unde se afla fratele său mai mare Paul, jurnalist. În 1941 Tabori obţine cetăţenia britanică. A dus o viaţă de emigrant în mari oraşe europene precum Viena, Praga, Londra, cîştigîndu-şi existenţa din traduceri şi jurnalism. Între anii 1939 şi 1941 a fost corespondent de presă la Sofia şi Istanbul. A activat şi în calitate de corespondent de război şi ofiţer al serviciului de informaţii al armatei britanice. Tatăl său a murit în 1944 în lagărul de la Auschwitz – este motivul pentru care nazismul devine o temă obişnuită în piesele sale – mama sa, Elsa, scăpînd de deportare printr-o întîmplare fericită. George Tabori a locuit în şaptesprezece ţări. În Statele Unite a scris scenarii de film pentru Hitchcock, a tradus din Brecht şi Max Frisch, a lucrat la Actor’s Studio. În anii ’60 s-a întors în Europa şi a lucrat la Viena, la Schauspielhaus, iar apoi la Burgtheater. În anul 1975 a fondat Bremer Theaterlabor, care a funcţionat pînă în 1978, cînd Tabori s-a mutat la München, unde a montat Beckett, Euripide şi spectacole de operă.

A fost onorat cu importante premii şi distincţii: Premiul literar Kassel 2001, Mülheimer Dramatikerpreis în anul 1983 şi 1990.

George Tabori a murit la Berlin, la vîrsta de 93 de ani.

Articole din aceeasi categorie