Autorităţile nu fac nimic pentru a opri navigaţia bărcilor cu motor pe Tarniţa şi Fîntînele

Lacurile Tarniţa şi Fîntînele continuă să fie transformate, în fiecare weekend, de către proprietarii de bărci cu motor, în locuri pentru sporturi nautice. Deşi din cele două lacuri este asigurată apa potabilă pentru sute de mii de clujeni, deţinătorii de ambarcaţiuni cu motor termic nu ţin cont de acest lucru şi nici de faptul că legislaţia interzice navigaţia bărcilor cu motor termic.

Lacurile de acumulare Tarniţa şi Beliş sînt considerate arii protejate de avifaunistică conform legislaţiei în vigoare, rezervaţie naturală care intră sub incidenţa unei legislaţii speciale prin care este interzisă practicarea sporturilor avînd la bază ambarcaţiuni cu motor. Acumularea Tarniţa a fost declarată arie naturală protejată de interes judeţean încă din anul 1994, prin decizie a Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Cluj, iar acumularea Fîntînele este inclusă în Situl Natura 2000 Apuseni şi Aria Naturală Protejată de Interes Naţional “Parcul Natural Apuseni”. Potrivit legislaţiei, pe cele două lacuri nu este permisă folosirea bărcilor cu motor. În acest sens există mai multe reglementări. Astfel, prin Decizia 147/1994, Consiliul Judeţean Cluj a declarat lacul Tarniţa Zonă Naturală Protejată de Interes Judeţean, alături de alte lacuri. Apoi, prin Decizia 67)1995, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat un Regulament General pentru zonele protejate de interes judeţean, care cuprindea şi reguli de utilizare a unor lacuri, inclusiv Tarniţa. Printre altele, acest regulament prevedea expres interdicţia de navigaţie cu motor.

În ciuda acestor norme, la Tarniţa şi la Fîntînele, în fiecare weekend pot fi văzute atît skijeturi, cît şi bărci cu motor folosite pentru plimbări pe apă. În zona celor două lacuri sînt foarte mulţi deţinători de bărci cu motor şi alte ambarcaţiuni de acest tip. Aproape la fiecare casă de vacanţă de pe malurile celor două lacuri există cîte o barcă ancorată de ponton, pentru a putea fi folosită la plimbări în sezonul de vară. Deşi Hidroelectrica SA a montat mai multe panouri în zona staţiunii Fîntînele-Beliş dar şi la Tarniţa, în care se precizează foarte clar că este interzisă folosirea ambarcaţiunilor de orice tip pe lacuri, proprietarii de bărci se fac că nu le văd. Aceştia brăzdează apa din cele două amenajări hidrografice de parcă s-ar afla pe Dunăre şi nu în zone protejate prin lege.

Deşi pînă acum atît parlamentari cît şi reprezentanţi ai Guvernului au solicitat să se ia măsuri pentru a opri poluarea pe cele două lacuri, nimeni nu a făcut nimic în acest sens. Nu ştim dacă cineva se va sesiza în cazul bărcilor cu motor care se plimbă pe Tarniţa şi Fîntînele, însă ce e cert e că sute de mii de clujeni consumă apă din cele două amenajări hidrografice.
C.P.

Articole din aceeasi categorie