Autoportret sonor în culori acrilice: Diana Rotaru – composer in residence al festivalului Ligeti

Începând să câştige o frumoasă recunoaştere în străinătate, festivalul “A Tribute to Ligeti in his Native Transylvania” îşi propune să devină treptat o vitrină pentru muzicienii români. Anul acesta este pusă în prim plan o tânără compozitoare din Bucureşti, Diana Rotaru, cu un profil deja bine definit, confirmat de numeroasele premii de creaţie pe care le-a obţinut în ţară şi în străinătate. Din bogata panoplie selectăm doar câteva:

Premiul I ex-aequo la Concursul Internaţional de Compoziţie George Enescu”, 2003, 2005), Irino Prize (Japonia, 2004). Alături de ansamblul SonoMania, a fost nominalizată în 2016 la Premiul Matei Brâncoveanu pentru muzică experimentală (acordat de Fundaţia Alexandrion).

Creaţia sa a suscitat interesul unui întreg şir de formaţii de profil, care i-au comandat lucrări – Ensemble XXI (Dijon), Stockholm Saxophone Quartet, Pärlor för svin, Green Thing Ensemble, dar şi Ernst von Siemens Foundation, Takefu International Music Festival, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, etc). De asemenea, i-au fost acordate rezidenţe de creaţie la Cité des Arts din Paris (bursa George Enescu, ICR 2007) şi Viena (2015, cu o bursă acordată de Austrian Federal Chancellery şi KulturKontakt), printre altele. Au fost suficiente argumente pentru a o invita să îşi facă ”autoportretul în culori acrilice” (citând titlul concertului) pe scena festivalului clujean, joi, 24 mai, la ora 17, în locul cel mai potrivit pentru o asemenea acţiune şi unde autoportretele sunt la ele acasă: Sala ”Tonitza” a Muzeului de Artă. Paleta sonoră cu care Diana Rotaru îşi va creiona pe un şevalet imaginar profilul artistic este constituită din câţiva membri ai formaţiei clujene AdHOC (Mihaela Maxim – soprană, Raluca Ilovan – flaut, Aurelian Băcan – clarinet, Vlad Răceu – vioară, Vlad Raţiu – violoncel).

Înfiinţată în anul 2009, cu profesorul şi compozitorul Adrian Pop în rol de mentor şi director artistic al ansamblului, şi cu dirijorul Matei Pop în postură de dirijor al acesteia, formaţia AdHOC trece temporar sub conducerea muzicală a Dianei Rotaru pentru a ne oferi un buchet de piese realizate în tuşe moderne, dar rafinate. Pe lângă titluri ca 2 little whos (pentru soprană, flaut, vioară, violoncel şi percuţii), Meander (pentru clarinet solo), The Rite of Seduction (pentru flaut şi bandă), Co(ho)quet(us) (pentru flaut şi clarinet), Legat (pentru soprană, vioară şi pian), Verde pentru clarinet, vioară, violoncel şi pian), compozitoarea a scris, la comanda festivalului o piesă dedicată lui György Ligeti: Nori (Clouds) pentru vioară şi violoncel, o primă audiţie absolută ce face o clară trimitere, cel puţin prin titlu, la o celebră lucrare a compozitorului transilvănean: Clocks and Clouds. Organizat cu sprijinul Primăriei oraşului Târnăveni, concertul devine itinerant şi vizitează localitatea lui Ligeti, sâmbătă, 26 mai, când la Sinagoga din acest oraş profilul autoarei se reconstruieşte, în chiar vecinătatea casei natale a compozitorului.

Discipolă a lui Ştefan Niculescu şi Dan Dediu la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Diana Rotaru îşi va proiecta autoportretul până dincolo de norii ligetieni, într-o lume a senzaţiilor sonore în stare pură, redate în cele mai variate culori acrilice ale paletei sale de compozitor.

Conf. univ. dr. Bianca Ţiplea Temeş

Articole din aceeasi categorie