Au rămas două zile în care clujenii pot depune proiecte în cadrul procesului de bugetare participativă

Duminică, 19 august, este ultima zi în care cetăţenii oraşului pot propune online proiecte pentru dezvoltarea municipiului, pe platforma www.bugetare participativa.ro, anunţă, administraţia locală. „Prin acest proces, primăria Cluj-Napoca urmăreşte implicarea directă a cetăţenilor în luarea deciziilor privind dezvoltarea oraşului şi creşterea calităţii vieţii în municipiu. Toti cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-napoca şi au cel puţin 18 ani îşi pot transforma ideile pentru oraş în proiecte, prin platforma www.bugetare participativa.ro”, arată municipalitatea clujeană, precizând că ediţia 2018 a procesului se află acum în prima etapă – etapa de depunere de proiecte – care se încheie duminică, 19 august.
După etapa de analiză, cele mai votate proiecte vor fi implementate de municipalitate.
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, până în prezent au fost depuse peste 50 de proiecte în fiecare dintre domeniile: Alei, trotuare şi zone pietonale; Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; Spaţii verzi şi locuri de joacă; Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); Infrastructură educaţională şi culturală; Oraşul digital.
Potrivit regulamentului procesului de bugetare participativă, fiecare cetăţean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu).
Valoarea bugetului estimat pentru fiecare proiect trebuie să se încadreze în limita de 150.000 euro (inclusiv tva). „Propunerile de proiecte depuse trebuie să îndeplinească criteriile stabilite prin regulamentul procesului de bugetare participativă, disponibil integral pe platforma www.bugetareparticipativa.ro. Cetăţenii care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizaţi cu mediul digital pot primi sprijin pentru depunerea de proiecte la biroul amenajat în incinta Centrului de cultură urbană casino (din parcul central ”Simion Bărnuţiu”), în fiecare zi lucrătoare între orele 13 şi 17.
Amintim care este calendarul procesului de bugetare participativă: 16 iulie – 19 august – depunerea proiectelor; 20 august – 30 septembrie – analiza proiectelor; 1 – 21 octombrie – prima etapă de vot; 22 – 28 octombrie – validare primei etape de vot; 29 octombrie – 18 noiembrie – a doua etapă de vot; 19 – 25 noiembrie – validarea celei de-a doua etape de vot; 26 noiembrie – afişare rezultate finale.
„Aşadar, în data de 19 august 2018, la ora 00.00 se încheie etapa de depunere de proiecte şi începe etapa de analiză a proiectelor în cadrul procesului bugetare participativă Cluj-Napoca 2018. Analiza tehnică şi juridică a propunerilor va fi realizată de către Primăria municipiului Cluj-Napoca până la data de 30 septembrie 2018.
Departamentele de specialitate ale primăriei vor verifica conformitatea propunerilor cu standardele regulamentului şi cu alte reglementări legale în vigoare”, precizează administraţia locală, subliniind că în această etapă, dacă este necesar, dar cu înştiinţarea prealabilă a deponenţilor, propunerile care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pot suferi ajustări tehnice din partea municipalităţii. „Similitudinea conţinutului propunerilor sau proximitatea spaţială a acestora poate duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect”, mai spun reprezentanţii municipalităţii.
Aceştia precizează că stadiul proiectelor câştigătoare din cadrul primului proces de bugetare participativă desfăşurat anul trecut se poate urmări pe acest link: https://bugetareparticipativa.ro/proiecte-in-implementare/ sau direct pe platforma www.bugetareparticipativa.ro la secţiunea proiecte în implementare.
Mai multe informaţii despre primul proces online de bugetare participativă din România sunt disponibile: pe website-ul: www.bugetareparticipativa.ro; la adresa de email: bugetareparticipativa @primariaclujnapoca.ro; la telefon: 0371 376 646 (în fiecare zi lucrătoare în perioada de depunere a proiectelor, de luni până vineri, între orele 13.00-17.00), pe facebook pe paginile: bugetare participativă şi municipiul cluj-napoca.
Primul proces de bugetare participativă online din România a debutat anul trecut la Cluj-Napoca, devenind un model de bune practici la nivel naţional.
A.S.

Articole din aceeasi categorie