Artişti în vremea pandemiei

Viorel NIMIGEANU: “Sper din suflet ca acest calvar prin care trecem acuma, să se termine”

D.Ş: Prin excelenţă, un artist plastic este un om al călătoriilor, al ieşirilor, al impresiilor reţinute pe retină. Timpurile prezente nu sunt deloc prielnice ieşirilor…
Viorel Nimigeanu: Un pictor, când intră în atelierul de creaţie, se întâlneşte cu toată biografia sa artistică. Acolo sunt energiile cumulate în timp. Şi indiferent de ce se întâmplă în exterior, în atelier ele dispar, se topesc. Este ca şi o furtună, a venit, trece, viaţa îşi reia cursul normal. Necazul este altul, a intrat panica în noi, ea se molipseşte, trece de la o persoană la alta. Li se întâmplă tinerilor consumatori de diferite substanţe. Ajunge să tragă primul fum şi nu se mai opresc.

D.Ş: Statul în casă nu este, totuşi, o opţiune.
Viorel Nimigeanu: Stau în casă. Vedeţi dvs, în asemenea timpuri apare frica, frica de a te întâlni cu oamenii, o frică de a nu te îmbolnăvi la rândul tău, dar şi frica de a nu îmbolnăvi pe alţii. Stau în casă, mă simt bine, lucrez, am ce picta. Lucrez la temele mele, sunt multe, îmi sunt dragi, aşteaptă să fie admirate.

D.Ş: Prea multă recluziune…
Viorel Nimigeanu: Dacă ies, trebuie să am mănuşi, să port masca. Sunt cordoane de poliţişti şi de jandarmi care, dacă văd că nu eşti protejat, te abordează, te legitimează, îţi cer tot felul de acte. Şi mie nu-mi place să dau explicaţii la nimeni. Când ies, păstrez distanţa cerută. Salut ca japonezii, de la 2 metri distanţă, împreunăm mâinile, ne aplecăm, respectăm tot protocolul. Noroc de noi că animalele nu sunt purtătoare de virus. Îmi suport şi-mi duc singurătatea încă de copil fiind. Am momente când îmi place să aud cariul în grindă…Am momente când îmi vreau să aud vântul…

D.Ş: În toamna anului 2020, aveţi programată o amplă expoziţie personală, peste 300 de lucrări, expoziţie ce va fi găzduită de Muzeul de Artă clujean.
Viorel Nimigeanu: Mă gândesc mult, foarte mult la personala din toamnă, programată în saloanele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Foarte mult. Sper din suflet ca acest calvar prin care trecem acuma, să se termine. Sper apoi, din tot sufletul, să nu se repete nici la toamnă, niciodată. Sper să putem ieşi din case, să ne vedem de viaţa noastră. Cât priveşte expoziţia din toamnă, aniversară, dacă nebunia revine, va trebui să o amân din nou, pentru anul viitor. Ceea ce nu-mi doresc deloc.
Demostene ŞOFRON

Ne-am întâlnit de multe ori, atât în 2019, cât şi la început de 2020, când am avut bucuria de a-l vernisa împreună pe Mihai Chiseliţă, la Centrul de Cultură Urbană Casino.
Viorel Nimigeanu (n. 20 noiembrie, 1950, Nimigea, judeţul Bistriţa Năsăud) este absolvent al Institutului de Arte “Ioan Andreescu” Cluj, promoţia 1973, dar şi al Institutului de Arte Frumoase “Nicolae Grigorescu” de la Bucureşti, promoţia 1981, secţia pictură, clasa profesor Vasile Grigore.
Sunt de reţinut expoziţiile personale şi colective, prezenţe pe întreg mapamondul mai corect spus: Statele Unite, Belgia, Germania, Rusia, Israel, Olanda, România nu în ultimul rând. Are lucrări în colecţii particulare din ţară (Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov, Sibiu, Baia Mare, Satu Mare, Sighetu Marmaţiei, Bistriţa…) şi de peste hotare, respectiv în muzee de artă din Bucureşti, Cluj-Napoca, Baia Mare, Fulda/Germania.

Articole din aceeasi categorie