Artişti în vremea pandemiei

Aurelia VIŞOVAN: “…va dura şi mai mult până când oamenii vor avea din nou curajul să intre în sala de concert…”

D.Ş: Ca profesoară, cum ţii legătura cu studenţii?

Aurelia Vişovan: În Bavaria, semestrul doi a început la 15 martie şi de atunci am cam fost cu toţii într-o fază de dezmeticire…Abia acum ni s-a spus că, deşi semestrul se scurtează, numărul total de ore ţinute pe parcursul acestuia trebuie să rămână… acelaşi. Astfel, avem posibilitatea de a preda online (ceea ce desigur e suboptimal datorită calităţii insuficiente a sunetului…), sau de a recupera totul după ce reîncepem (cine ştie când…). Va fi la latitudinea lor, eu însă sper că sunt… cuminţi şi studiază!

D.Ş: Ce obligaţii artistice s-au pierdut în aceste luni?

Aurelia Vişovan: Din păcate s-a pierdut cam tot, deocamdată pentru lunile martie şi aprilie, deşi deja sunt puse la îndoială şi evenimente mai târzii. Ar fi trebuit să am mai multe recitaluri şi concerte de muzică de cameră la Viena şi Salzburg, precum şi un recital de fortepiano în prestigiosul festival Monteverdi de la Cremona…care, după cum ştim, este printre locurile cele mai lovite momentan. Vor încerca să reprogrameze întregul festival pentru luna septembrie…deşi vă puteţi imagina cât e de greu să găsesti un moment în care toţi artiţtii invitaţi iniţial să fie disponibili din nou!

D.Ş: Cum arată o zi de lucru? Spre ce îţi îndrepţi atenţia?

Aurelia Vişovan: Zilele mele sunt în continuare foarte pline, din două motive: studiul la pian continuă în mod evident, şi mă bucur să am în sfârşit timpul necesar să învăţ repertoriu nou, să aprofundez lucruri fără să mă uit la ceas, fără să fiu contra-cronometru…Chiar mă bucur mult de acest timp! Al doilea motiv e lucrarea de doctorat (din 2016 sunt înscrisă la studii de doctorat la Academia Naţională de Muzică din Cluj), pentru care niciodată nu am avut timp suficient. Iată că acum nu mai am nicio scuză!

D.Ş: Câteva cuvinte te rog, despre studenţii pe care-i ai la Nurnberg?

Aurelia Vişovan: Studenţii mei la Nürnberg sunt foarte diverşi, şi ca obârsie, şi ca personalitate, chiar şi ca vârstă. Provin din Germania, China, Singapore şi Rusia, cel mai tânăr având 20 de ani şi cel mai în vârstă…cam 50! Este vorba despre un pianist deja realizat, care însă doreşte să aprofundeze pedagogia muzicală şi uite-aşa, a ajuns la mine în clasă. Avem nişte ore foarte interesante, unde mereu mă întreb la final cine e studentul şi cine e profesorul!

D.Ş: Cît de aglomerat va fi programul după ridicarea restricţiilor?

Aurelia Vişovan: Dacă ar fi să se chiar amâne toate concertele de acum pentru “imediat dupa ridicarea restricţiilor”, ar fi o nebunie! Eu una, nu ştiu cum aş face faţă. Era oricum un an deja foarte aglomerat pentru mine, cu multe concerte cu piese diferite. Ceea ce cred însă e că în realitate va dura foarte mult până când se vor ridica restricţiile peste tot (concertele fiind în diferite ţări), şi va dura şi mai mult până când oamenii vor avea din nou curajul să intre în sala de concert alături de alte sute de oameni. Sinceră să fiu, chiar nu ştiu ce va fi şi cum vor arăta concertele de “după”. Vom cânta oare singuri în sală, sau doar cu 1-2 auditori? Vom fi plătiţi, din moment ce nu se vând bilete? Sau se vor anula concertele de la bun început pe simplul motiv că nu s-au vândut… Nu pot nicicum să îmi închipui o perioadă aglomerată după restricţii. Cred că totul îşi va relua cursul foarte lent. Poate însă e mai bine aşa, deşi pentru artişti este extrem de dificil financiar… Important e să depăşim cu bine situaţia. În orice caz, pentru mine e un moment în care regândesc multe dintre lucrurile care mi se păreau imuabile în viaţa mea şi a societătii, dar o fac cu seninătate. Ne lipsea tuturor o perioadă în care să apucăm să respirăm şi să privim în interiorul nostru şi în jur, aşa că sper să o fructificăm cu toţii la maxim!

Demostene ŞOFRON

Aurelia Vișovan s-a născut în anul 1990 la Sighetu Marmației, în Maramureș, ca prima fiică dintre cei 6 copii ai părinților săi. Și-a petrecut primii 12 ani în localitatea natală, după care s-a mutat în Cluj-Napoca pentru a urma studiul pianului la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă”. La vârsta de 12 ani are primul său concert ca solist acompaniat de o orchestră. La Cluj-Napoca,ca elevă a Colegiului de Muzică “Toduţă”, a studiat pianul la clasa doamnei profesoare Gerda Turk, mentor deosebit. La îndemnul acesteia, Aurelia Vișovan şi-a continuat studiile pianistice în cadrul ANMGD, la clasa doamnei prof. univ. dr. Adriana Bera. În prezent, Aurelia este profesor de pian și muzică de cameră la Universitatea de Muzică din Nuremberg, asistent universitar la departamentul de pian al Universității de Muzică și Arte Plastice din Viena.

Articole din aceeasi categorie