Artişti în vremea pandemiei

Constantin ANDREI: “…sunt destul de rezervat în ceea ce privește susținerea acestei ediții a festivalului”

D.Ş.: August este prin excelenţă, luna Festivalului internaţional de chitară Transilvania. Ce trebuie să ştim despre festival în aceste condiţii de pandemie prelungită?. Se va ţine sa nu, în ce condiţii, când…

Constantin Andrei: Este greu să vă ofer un răspuns acum despre cum vor evolua lucrurile în această situație de pandemie. În mod normal, cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Chitară Transilvania ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 4-9 august 2020, la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Dintre invitații acestei ediții, își confirmaseră prezența ca membri în juriile festivalului, la cursurile de măiestrie precum și în recitaluri, interpreți și profesori de renume mondial ca Julia Ballare (Italia), Margarita Escarpa (Spania), Duo Joncol (Carles Guisado – Spania și Britta Smith-Germania), Andrea de Vitis (Italia), Neno Muniti (Croația), Predrag Stanković (Bosnia și Herțegovina), precum și profesori și interpreți din România.

D.Ş.: Multe activităţi se vor suprapune şi mă refer la sesiunea studenţilor, examenele de absolvire licenţă şi master, Cluj şi Piatra Neamţ, festivalul, admiterea pentru următorul an universitar.

Constantin Andrei: Din păcate, dată fiind situația actuală cred că activitățile didactice se vor suprapune peste festivalurile și concursurile care s-ar fi desfășurat în perioada iunie-august, deoarece în cazul fericit în care vom putea relua cursurile la sfârșitul lunii mai, va trebui să dăm curs sesiunii de examene, atât la Cluj cât și la Extensia din Piatra Neamț, examenelor de absolvire, licență și master, admiterii la doctorat, cât și pentru noul an universitar… Conducerea ANMGD va trebui să decidă care dintre activități vor fi prioritare și ca atare vor avea cursivitatea cuvenită.

D.Ş.: Organizarea festivalului toamna ar însemna suprapunerea lui cu programul artiştilor invitaţi, mai toţi cadre profesorale.

Constantin Andrei: Într-adevăr, dacă ne-am propune organizarea Festivalului Internațional de Chitară Transilvania în toamnă, el va fi greu de realizat, odată din punctul de vedere al invitaților noștri din străinătate, care sunt implicați în procesul de predare (Universități și Conservtoare de muzică), iar în al doilea rând, agenda lor concertistică cuprinde deja alte festivaluri și concursuri de chitară din lume. Voi reveni cu informații și detalii în cazul în care îl vom putea susține în altă perioadă a acestui an, deși după cum decurg lucrurile în momentul de față, sunt destul de rezervat în ceea ce privește susținerea acestei ediții a festivalului.

D.Ş.: Ce se intamplă cu concertul aniversar al Fraţilor Andrei, va mai avea loc, când şi în ce condiţii?

Constantin Andrei: Ați atins deja un punct sensibil în ceea ce privește formația camerală Trio ANDREI, deoarece anul acesta Trio-ul de Chitare ANDREI împlinește 20 de ani de activitate artistică. Pentru a marca acest eveniment, împreună cu frații mei Aurelian și Adrian, am stabilit o suită de recitaluri prin țară cum ar fi la București, Iași, Satu Mare, Piatra Neamț, Onești, iar concertul de deschidere ar fi trebuit să aibă loc la Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în data de 4 aprilie 2020 (locul unde am debutat în urmă cu 20 de ani), în acest sens mărturie stând afișele care au fost deja tipărite cu o lună de zile înainte. O parte din aceste concerte aveau loc în cadrul unor festivaluri de chitară, iar în funcție de relocarea lor sperăm să susținem câteva dintre ele spre bucuria întâlnirii cu publicul de chitară care ne așteaptă de fiecare dată cu drag, emoție și căldură sufletească.

D.Ş.: Pentru materiile teoretice, cursurile online sunt binevenite, mai puţin pentru cursurile practice, de interpretare.

Constantin Andrei: După cum se spune ”nevoia te învață”, în acest sens, mare parte din cursurile teoretice, dar și cele practice, instrumentale, împreună cu colegii mei de la ANMGD le-am susținut și le susținem online prin Skype sau alte platforme. Este un pic mai greu în ceea ce privește cursul de orchestră sau ansamblurile corale, acestea urmând a fi recuperate în perioada imediat următoare.

D.Ş.: Ce festivaluri mai rămân în picioare în România şi în alte ţări în aceste condiţii de pandemie prelungită, mă refer la sezonul vară-toamnă.

Constantin Andrei: Din câte știu, Festivalul internațional de Chitară de la Sinaia a făcut anunțul de suspendare, cam prin 10 martie 2020, iar în ceea ce privește Festivalul de Chitară ”Harmonia Cordis” de la Târgu Mureș, care ar avea desfășurarea în perioada 11-16 august 2020, se pare că până acum nu există un anunț de anulare a acestei ediții.

Demostene ŞOFRON

Constantin Andrei vă este cunoscut. Şi vă este cunoscut nu numai din concerte sau/şi recitaluri, ci şi din organizarea Festivalului Internaţional de Chitară Transilvania, ajuns anul acesta la cea de a 18-a ediţie. Se va ţine ea? Este greu de spus, cel puţin acuma. În ce condiţii se va ţine festivalul? Este iarăşi greu de spus. Revenirea la o viaţă normală ar fi, cel puţin pentru viaţa artistică şi cultură, o suprapunere de evenimente.

Tot anul acesta Trio ANDREI împlineşte…20 de ani de activitate artistică. Sperăm ca până la urmă, să ne bucurăm de concertul aniversar.

Constantin Andrei este conf univ dr, Academia Naţională de Muzică “Gheorghe Dima”, omul şi artistul care ne dovedeşte, cu fiecare prezenţă artistică, ce sunet nobil are chitara.

Articole din aceeasi categorie