Arte

Masterclasses with Simona Noja

29 iunie – 11 iulie

Masterclass – ul cu Simona Noja, cursuri dedicate elevilor cu vîrste cuprinse între 6 şi 8 ani ,a început în 29 iunie, cea de a 2 – a lui ediţie însemnînd 35 de copii din România (Cluj – Napoca, Bucureşti, Iaşi, Satu Mare, Reghin) şi Italia. Faţă de prima ediţie din2014, cursurile de anul acesta înseamnă Simona Noja şi alţi cinci Maeştri, Vasile Solomon, Boris Nebyla (Slovacia/Austria), Shoko Nejime (Japonia/Austria), Gianpiero Tiranzoni (Italia/Austria) şi Luminiţa Toader. Şase Maeştri ai baletului, şase personalităţi interesate de prergătire şi nu în ultimul rînd, de descoperirea de noi talente.

Pregătirea este asigurată de Fundaţia Culturală Simona Noja, fundaţie din nou alături de copii de toate vîrstele şi de un program dens, cu o mare noutate. Şi noutateastă în cele două forme de dans propuse, baletul clasic şi jazzul, noutate absolută. Şi am avut ocazia cu prilejul Festivalului de dans contemporan STEPS, desfăşurat nu cu mult timp în Cluj – Napoca, să vedem live ce mult înseamnă baletul clasic dezvoltat în diferite alte forme corporale, jazz, musical, dans contemporan, ritmuri afro sau sud americane. Iată un punct forte al cursului de anul acesta, un melanj perfect al celor două stiluri, benefic în dezvoltarea profesională şi cea personală.

Sînt patru grupe de lucru pe diferite categorii de vîrstă (6 – 8 ani, 9 – 11 ani, 12 – 14 ani, 15 – 18 ani), un program ce începe de la primele ore ale dimineţii, un lucru serios şi responsabil din partea tuturor celor implicaţi – din nou gazdă excelentă Liceul de coregrafie şi artă dramatică ‘Octavian Stroia’, director prof. Marius Loga – , adaptare a copiilor mai ales la cerinţele profesionalismului.

Surprinzătoare este viteza cu care copiii asimilează informaţiile oferite …”

Simona NOJA : “Scopul Fundaţiei este de a aduce tineri talentaţi în România şi invers, întîlniri ce trebuie văzute ca veritabile şi autentice punţi de legătură între diversele şcoli naţionale de balet, Slovacia, Japonia, Austria şi România în cazul de faţă. Au de învăţat nu numai copiii, ci şi profesorii, cursurile devenind astfel benefice tuturora. Am avut tineri careau început cursurile la Viena şi le-au continuat la Cluj – Napoca. Au fost şi sînt tineri care au început aici şi continuă la Viena. Ce surprinde însă ? Surprinzătoare este pentru profesori, capacitatea elevilor de a asimila repede şi bine, surprinzătoare este viteza cu care copiii asimilează informaţiile primite, multe, diverse. Surprinzătoare este şi capacitatea lor de a implementa cele învăţate în corp şi mental. În plus, se observă o implicare totală la cursuri, o conduită de profesionişti, o mentalitate ce vizează lucrul serios şi responsabil, o disciplină a muncii frapantă, dar binevenită”.

Secvenţe din balete clasice şi contemporane

sîmbătă, 11 iulie, 18. 00, Casa de cultură a studenţilor

Cursurile se finalizează cu un spectacol de gală, cu momente cunoscute din ‘Lacul lebedelor’, ‘Corsarul’, ‘Carmen’, ‘Dama cu camelii’ (vals în coregrafia lui Vasile Solomon), program din care nu vor lipsi polci, tarantelle, dansuri slave, jazz,afro, …, un program interesant, pliat pe aptitudinile tinerilor.

Tot în programul serii de sîmbătă, 11 iulie, a fost cuprinsă şi Demonstraţia de balet III oferită de Balet Transilvania – solişti Andreea Jura, Dana Haja, Vincenzo Di Primo -, regia artistică Vasile Solomon, concept Simona Noja.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie