Ars Photographica. Fotograful Vlad Eftenie: Cu telefonul mobil se pot face poze memorabile

‘În mod curent, astăzi toate telefoanele mobile sunt performante, nu mai există telefoane cu cameră slabă, pentru că nu le-ar mai cumpăra nimeni. Şi toţi producătorii, indiferent de marcă, mizează pe camera de fotografiat. Aparatul foto al telefonului este un instrument prea puţin explorat, pentru că nimeni nu stă să cerceteze ce ar putea să facă. În primul rând, lumea nu conştientizează cât de uşor ar fi să facă o fotografie bună, pentru că nu se preocupă. În general, lumea scoate telefonul, face o poză la ce mănâncă, la chestii apropiate, fără o intenţie artistică. Fotografia începe de când încercăm să exprimăm ceva pentru ceilalţi, ceva dincolo de cadrul comun al vieţii de zi cu zi, ceva memorabil. Vezi lucrurile ca să le încarci cu imaginaţia ta şi cu creativitate, vezi nu ca să aduni pentru tine, ci ca să întorci, să oferi’, a explicat Vlad Eftenie.

El a spus că, totuşi, deşi este comod şi practic, folosirea cu succes a aparatului foto al telefonului mobil presupune respectarea câtorva reguli şi o viziune fotografică a celui în cauză.

‘Sunt câteva reguli. Şi telefonul are câteva setări ale camerei foto, poţi să schimbi diverse lucruri. Sigur, pentru începători nu e recomandat să se joace aşa, că s-ar putea să strice şi să nu le iasă nimic, să-i descurajeze şi să nu mai facă fotografii; în modul automat, telefonul lucrează foarte bine. Dar trebuie să fim atenţi la lumină, să fie o lumină interesantă. Aici vorbim despre viziunea fotografică şi nu oricine are viziune fotografică. Sfaturile mele sunt pentru oamenii care au o oarecare preocupare să facă poze cât de cât altfel decât ceilalţi. Lumina, compoziţia, regula treimilor sunt lucruri care ne pot ajuta să creăm cadre ordonate. Viziunea fotografului aduce cu sine ordine şi armonie între părţi. O fotografie bună este o poză memorabilă, iar o poză memorabilă nu se poate obţine fără să faci un mic efort de ordonare, de organizare, de aşezare, să nu fii comod, să te mişti din locul în care stai ca să vezi mai bine subiectul, să te apropii. Deci, lumină, compoziţie, emoţie; pentru mine astea sunt ingredientele esenţiale care transformă o poză banală într-o poză specială, chiar cu potenţial memorabil. Eu realizez imagini cu telefonul mobil, care au mii de like-uri pe Facebook, pe Instagram; în felul acesta m-am convins că lucrez foarte ‘fotografic’ cu telefonul mobil. Aş putea să creez acest curs în care să le explic oamenilor să capete încredere în telefonul mobil ca instrument de zi cu zi, accesibil oricând; nu trebuie să investeşti în super aparate foto. Sigur că o să fie la un moment dat nişte limitări, îţi trebuie un mic zoom, îţi trebuie ceva mai special ca să lucrezi şi portrete în lumină puţină, dar pentru lucrul de zi cu zi, telefonul mobil poate face minuni dacă ne preocupăm’, susţine fotograful.

Vlad Eftenie a explicat că telefonul mobil are chiar câteva avantaje importante faţă de aparatul clasic de fotografiat. ‘E în permanenţă accesibil, îl ai cu tine. Nu este intruziv, nu atrage atenţia; toată lumea are un telefon mobil, stai cu el în mână şi butonezi. Deci, poţi să faci poze fără să deranjezi oamenii. Apoi, poţi edita imaginile chiar din telefon, nu mai ai nevoie să treci pe la calculator; devii mai mobil şi lucrul devine mai facil. Aşadar, portabilitate, accesibilitate, comoditate, eficienţă. Sunt deja patru caracteristici pe care greu le obţii dacă lucrezi într-un mod clasic, cu un aparat mare, scump, cu calculatoare, resurse’, a mai spus fotograful.

Articole din aceeasi categorie