Apă potabilă pentru locuitorii comunei Sânmărtin

La începutul anului, când am vizitat comuna Sânmărtin, de pe Câmpie, primarul Ioan Fărtan a vorbit cu mult entuziasm despre investiţiile importante ale perioadei următoare. 2020 este un an deosebit pentru populaţia celor 8 sate componente, spunea domnia sa, referindu-se la cea mai mare lucrare edilitară din ultimii ani, introducerea apei din sursa Gilău.

Zilele trecute, la sediul Companiei de Apă „Someş”  SA a avut loc semnarea celui de al treilea contract de lucrări în infrastructură de apă ce va fi implementat în judeţul Cluj în cadrul Proiectului european POIM. Printre obiectivele stabilite se află şi introducerea apei în patru localităţi ale comunei Sânmărtin. Este vorba de satele Diviciorii Mari, Măhal, Târgşor şi Sânmărtin.  Au fost realizate toate demersurile în vederea începerii lucrărilor.

Acest important proiect are o durată de realizare de aproximativ 24 de luni. Deocamdată, doar în aceste sate ale comunei va fi introdusă reţeaua de apă, dar în viitor şi locuitorii celorlalte sate, adică Ceaba, Cutca, Sâmboieni şi Diviciorii Mici vor beneficia de aceste servicii.

În planul administraţiei locale se mai găsesc şi alte investiţii – canalizarea, de exemplu. În anii următori şi acest proiect va fi dus la  bun sfârşit. De asemenea, acum câţiva ani primarul Ioan Fărtan a promis drumuri moderne, iată că acest plan  s-a şi realizat. Dacă acum 30 de ani, să intri în satele Cutca şi Ceaba era un adevărat calvar, în prezent acolo se poate ajunge în condiţii civilizate, adică pe asfalt. Aşa va fi şi cu apa potabilă, primul pas fiind făcut deja.

În această primăvară, pe Câmpie este secetă mare (ca de altfel peste tot).  Chiar dacă zilele trecute a mai plouat în zonă, în această perioadă, printre preocupările Primăriei (pe lângă combaterea pandemiei COVID-19, desigur) se află şi asigurarea apei pe dealurile de pe raza comunei, unde încet-încet efectivele de animale intră la păşunat. Pe unde s-a putut au fost amenajate fântâni şi puţuri de apă, adăpătoare mai existând şi în hotarul localităţilor rurale din zona Câmpiei. Probleme sunt şi în privinţa lucrărilor în agricultură, mecanizatorii, din cauza secetei mari, având o sarcină grea la semănatul porumbului, lucrare de sezon ce îi preocupă şi pe cei care conduc destinele celei mai mari comune din împrejurimile municipiului Gherla. Grijile momentane, legate de noul coronavirus, vor trece (în comună nu a fost nici un caz de îmbolnăvire), dar munca administrativă rămâne în continuare.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie